«Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι µόνιµες αυξήσεις στα εισοδήµατα», τόνισε στο πρόσφατο υπουργικό συµβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ως προς αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει τρεις δείκτες µεταβολής µισθών και συντάξεων που θα δίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόµενους τα επόµενα χρόνια, αρχής γενοµένης από το 2025.

Αντιστοίχως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα δηµιουργηθεί και δείκτης µισθών για τον προσδιορισµό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών και των αγροτών, έτσι ώστε να µην επιβαρύνονται δυσανάλογα µε τις εκάστοτε αυξήσεις των µισθών.

*Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση: Αυξήσεις 4,5% για τον κατώτατο και 3,5% στο ∆ηµόσιο - Νέο Κοινωνικό Σύµφωνο Εργασίας από το 2025 για ''επαρκείς'' µισθούς


Οι τρεις δείκτες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τις αρχές του έτους θα τεθούν σε εφαρµογή:

1. Ο δείκτης µισθών για τον καθορισµό των συντάξιµων αποδοχών, µε βάση τη µεταβολή µισθών του 2024 για όλους τους εργαζόµενους σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα.

2. Ο δείκτης µισθών για την εξέλιξη των αποδοχών των δηµόσιων υπαλλήλων, ο οποίος θα αποτελεί το σηµείο αναφοράς για την εκάστοτε µισθολογική πολιτική στο ∆ηµόσιο.

3. Ο δείκτης µισθών για τη µεταβολή των αποδοχών των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα. Ο δείκτης αυτός θα χρησιµοποιείται για την αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελµατίες και για το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή του µισθού µέχρι του οποίου θα έχουν ασφαλιστικές κρατήσεις οι εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα (σ.σ. σήµερα επιβάλλονται κρατήσεις έως τα 7.335 ευρώ).

Με τον διαχωρισµό των δεικτών για συντάξεις και εισφορές αποφεύγεται ο κίνδυνος να υπάρξουν µεγάλες αυξήσεις στις εισφορές, που θα πριµοδοτούνταν από την αύξηση µισθών στο ∆ηµόσιο. Πρόκειται για τον ίδιο δείκτη που αναµένεται να σχεδιάσει η Στατιστική Αρχή προκειµένου να αναπροσαρµόζονται σε ετήσια βάση οι συντάξιµες αποδοχές των ασφαλισµένων. Ετσι, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, των αυτοαπασχολουµένων και των αγροτών αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισµού του προηγούµενου έτους, από το 2025 και εφεξής θα συνδεθούν µε τις αυξήσεις των µισθών -αποκλειστικά του ιδιωτικού τοµέα- του προηγούµενου έτους.

Αυτό στην πράξη σηµαίνει πως εάν, για παράδειγµα, οι µισθοί στον ιδιωτικό τοµέα αυξηθούν κατά µέσον όρο σε ποσοστό 3% µε 3,5% για το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 3%- 3,5% και οι εισφορές των επαγγελµατιών για το 2025.


Από 1ης Ιανουαρίου 2025

Οι νέες συντάξεις που θα απονέµονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα έχουν µερίδιο από τις αυξήσεις µισθών κάθε χρόνο. Με τον δείκτη µισθών οι αποδοχές των ασφαλισµένων, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη, θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των µισθών όλης της οικονοµίας. Οσο πιο πάνω κινηθούν οι µισθοί το 2024 τόσο µεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα «µεταφερθεί» στην ανταποδοτική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόµενα έτη.

Το σύστηµα υπολογισµού των συντάξιµων αποδοχών εποµένως θα είναι διπλό από την επόµενη χρονιά, καθώς οι συντάξιµες αποδοχές θα αυξάνονται µε τον πληθωρισµό για τα έτη από το 2002 έως το 2024 και µε τον δείκτη αύξησης µισθών από το 2025 και µετά. Με τον δείκτη µισθών οι σηµερινοί νέοι εργαζόµενοι θα πάρουν, όταν φτάσουν να συνταξιοδοτηθούν, έως και 36% µεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη απ’ ό,τι αν διατηρούνταν το σύστηµα αναπροσαρµογής των συντάξιµων αποδοχών βάσει του πληθωρισµού, όπως έδειξε µια πρώτη µελέτη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας.

Να σηµειωθεί ότι του χρόνου αναµένεται ανάσα σε περισσότερες από µισό εκατοµµύριο επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα, µέσω και της µείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά µισή ποσοστιαία µονάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Βάσει του σχεδιασµού, οι συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζοµένου στον ιδιωτικό τοµέα θα διαµορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε µισθού, από 36,16% που είναι σήµερα, και θα αποµένει µισή ποσοστιαία µονάδα, η οποία βάσει του σχεδιασµού θα µειωθεί εντός του 2027.

Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόµη, στο οικονοµικό επιτελείο εξετάζεται ως ιδιαίτερα ισχυρό το ενδεχόµενο η πρώτη µείωση, κατά µισή ποσοστιαία µονάδα, να γίνει αποκλειστικά στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, προκειµένου από 22,29% που είναι σήµερα, να διαµορφωθούν σε 21,79% το 2025.


Αλλαγές στον κατώτατο

Οι θεσµικές αλλαγές στους µισθούς θα κινηθούν στο επίπεδο ενίσχυσης τόσο των κλαδικών όσο και των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, καθώς, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι κάθετα αντίθετη στην επαναφορά του προσδιορισµού του κατώτατου µισθού στους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί πάγιο αίτηµα τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στη βάση αυτού του πλαισίου, οι αυξήσεις στον κατώτατο µισθό για το 2025 αναµένεται να κινηθούν στο 4,5% (3% πληθωρισµός + 1% αύξηση της παραγωγικότητας + 0,5% µείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Ετσι, ο κατώτατος µισθός από τα 830 µικτά θα διαµορφωθεί στα 867,35 ευρώ και υπολείπονται 90 ευρώ για τη διετία 2026-27, προκειµένου να φτάσει στα 950 ευρώ, που αποτελεί κυβερνητική δέσµευση.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»