Νέο σύστηµα επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο καθιερώνει η κυβέρνηση από το 2025, καθώς οι πληρωµές θα γίνονται µε βάση τα τιµολόγια αγοράς και όχι ανάλογα µε το είδος και την έκταση της καλλιέργειας, ενώ η παροχή θα είναι µόνιµη και αυξάνεται στα 100.000.000 ευρώ έναντι 82.000.000 ευρώ, που θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι.

Στόχος του µέτρου είναι να καταστεί ακόµη πιο δίκαιο το σύστηµα, συµβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιµετώπιση του προβλήµατος του λαθρεµπορίου στα καύσιµα. Η σχετική διάταξη περιλαµβάνεται στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής (κατάργηση χαρτοσήµου) µε το οποίο οι βαριές «καµπάνες» έως 100.000 ευρώ για «πειραγµένα» λογισµικά επεκτείνονται και στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, ενώ γίνεται ευνοϊκότερο το φορολογικό καθεστώς για τα επαγγελµατικά αυτοκίνητα που παραχωρούν οι επιχειρήσεις σε εταίρους, µετόχους και διευθυντικά στελέχη και εργαζόµενους.

*Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση: Ετοιμάζει Σεισάχθεια σε χρέη αγροτών 4 δισ. ευρώ - Ρυθµίσεις οφειλών µε διαγραφές και χωρίς πανωτόκια για δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές σε 17.000 ΑΦΜ


Τι προβλέπει η ρύθμιση

Με τη νέα ρύθµιση εξαιρούνται από τις διατάξεις συνυπολογισµού τους στο φορολογητέο εισόδηµα τα οχήµατα που η λιανική τιµή πώλησης προ φόρων είναι έως 20.000 ευρώ. Το προηγούµενο όριο ήταν 17.000 ευρώ.

Με το ίδιο σχέδιο νόµου παρέχεται κίνητρο για δωρεές προς το ελληνικό ∆ηµόσιο από νοµικά πρόσωπα, καθώς θα εκπίπτουν στο εξής στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδηµα του δωρητή, ενώ παρατείνονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές Β. Αιγαίου και Θεσσαλίας που επλήγησαν από θεοµηνίες.

Ειδικότερα:
  • Μονιµοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ µε την εφαρµογή µηδενικού συντελεστή από το 2025, όπως είχε δεσµευτεί η κυβέρνηση. Οι αγρότες, προσκοµίζοντας τα τιµολόγια αγοράς του πετρελαίου µέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί µε Υπουργική Απόφαση, θα λαµβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει µέσα σε κάθε έτος. Σηµειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
  • Οι έλεγχοι της ΑΑ∆Ε και οι κυρώσεις που προβλέπονται για παραβάσεις που σχετίζονται µε τη χρήση ταµειακών µηχανών επεκτείνονται στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για περιπτώσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέµβασης στα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Φορολογική ∆ιοίκηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ΑΑ∆Ε µπορεί να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή τη λειτουργία τους, να επιβάλλει κυρώσεις, αν δεν διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρµα MyData παραστατικά που έχουν εκδοθεί µε χρήση λογισµικού του παρόχου αυτού, εξαιτίας της απώλειας επικοινωνίας µεταξύ του υπόχρεου προς διαβίβαση ή του παρόχου και της ΑΑ∆Ε, ενώ τιµωρείται πλέον η παράλειψη της δήλωσης οριστικής παύσης των τερµατικών ηλεκτρονικής µεταφοράς κεφαλαίων στο σηµείο πώλησης.
  • Η χρηµατική επιβράβευση που ισχύει για την καταγγελία έκδοσης αποδείξεων από παραποιηµένες ταµειακές µηχανές µέσω της εφαρµογής «Appodixi» επεκτείνεται και στις καταγγελίες για µη ορθή λειτουργία παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που οδηγούν στην επιβολή προστίµου.
  • Επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες και στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόµου θα παρουσιαστούν ρυθµίσεις για την παράταση φορολογικών και άλλων απαλλαγών στη Θεσσαλία λόγω της καταιγίδας «Daniel» και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα έχουν αναδροµική ισχύ από 5/9.
  • Για αιτήµατα ρύθµισης χρεών προς την εφορία που υποβάλλονται ως τις 31 ∆εκεµβρίου 2024 προβλέπεται ότι δεν απαιτείται η βεβαίωση από εκτιµητή για τη δυνατότητα του οφειλέτη να αντεπεξέλθει στη ρύθµιση.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή