Βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στους δήµους πάνω από 3,6 δισ. ευρώ έρχεται να δώσει η κυβέρνηση µε ευνοϊκή ρύθµιση, που προβλέπει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε πέντε χρόνια (έως 60 δόσεις) και ειδικά οι ευάλωτοι να απαλλαγούν από το 95% των προσαυξήσεων.

Στην πράξη, µε τη ρύθµιση που συµπεριλαµβάνεται σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανοίγει ο δρόµος ώστε χρέη όπως οι κλήσεις παράνοµης στάθµευσης, τα οφειλόµενα δηµοτικά τέλη, οι λογαριασµοί για νερό από δηµοτικές εταιρείες ύδρευσης, τα τέλη για τραπεζοκαθίσµατα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και πολλές άλλες απλήρωτες επιβαρύνσεις να ρυθµιστούν µε τρόπο ώστε όσοι χρωστούν να µπορούν να τα ξεπληρώσουν σταδιακά µε πολλές χαµηλές δόσεις και παράλληλα οι δήµοι να µπορούν να ελπίζουν ότι θα εισπράξουν ένα πολύ µεγάλο µέρος από χρέη, από τα οποία σήµερα δεν µπαίνει ούτε ευρώ στο ταµείο τους.


Οι προβλέψεις για τους ευάλωτους

Όσοι πολίτες και επιχειρήσεις µπουν στη ρύθµιση των έως 60 δόσεων (λεπτοµέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές), η οποία αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν έως και τις 31 Αυγούστου 2024, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν φορολογική ενηµερότητα, που σήµερα «µπλοκάρεται» λόγω χρεών.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, που αθροίζουν ένα µεγάλο µέρος οφειλετών λόγω της δυσχερέστερης οικονοµικής τους θέσης, θεσπίζεται, µαζί µε τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών σε έως 60 δόσεις, επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%.

Μια σηµαντική παράµετρος της ρύθµισης που θεσπίζεται για τις οφειλές προς τους δήµους είναι ότι για κάθε χρέος άνω των 10.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό µηχανισµό ρύθµισης χρεών, που έως σήµερα δίνει ευνοϊκές λύσεις µακροχρόνιας εξόφλησης για όσους χρωστούν σε τράπεζες, servicers, ∆ηµόσιο και ασφαλιστικά ταµεία, µε πολύ χαµηλό επιτόκιο (3%-4%) και µεγάλο «κούρεµα».


Τι προβλέπει η ρύθμιση


Στο ίδιο νοµοσχέδιο («Ρυθµίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθµούς, την ενίσχυση των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που βγήκε σε δηµόσια διαβούλευση) προβλέπονται επίσης τα εξής:
  • Απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες µη ηλεκτροδοτούµενων κτιρίων από δηµοτικά τέλη, εφόσον προσκοµίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρµόδιου διαχειριστή δικτύου περί µη ηλεκτροδότησης, και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν από την υποβολή της σχετικής δήλωσης.
  • ∆ιευκολύνεται ο συµψηφισµός των οφειλών των ∆ΕΥΑ µε αυτές των δήµων, χωρίς την προσκόµιση ενηµερότητας, µειώνοντας µε τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους.
  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδηµούντων. Συγκεκριµένα, κάθε δήµος θα ορίζει το ποσοστό του τέλους, ακόµα και ανά περιοχή, στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ανταποκρίνεται στις καθηµερινές ανάγκες της εύρυθµης λειτουργίας του, στη συντήρηση των υποδοµών και την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.
  • Τριπλασιάζεται το πρόστιµο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη µη συµµόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνοµης κατάληψης, προκειµένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δηµόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
  • ∆ιευκολύνονται οι δήµοι προκειµένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούµενες προσαρµογές για την αδειοδότηση των δηµοτικών παιδικών και βρεφικών σταθµών, συµµορφούµενοι, σε κάθε περίπτωση, ιδίως όσον αφορά την πυρασφάλεια, µε τις προβλέψεις των κανονισµών πυροπροστασίας είτε του χρόνου έναρξης λειτουργίας τους είτε ανανέωσης της άδειας.