Σχέδιο σαρωτικών ελέγχων για IRIS, POS και «έξυπνες» ταµειακές µηχανές θέτει σε εφαρµογή η ΑΑ∆Ε προκειµένου να εντοπίσει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επαγγελµατιών που δεν έχουν προσαρµοστεί µε τους νέους κανονισµούς για τις συναλλαγές στην αγορά.

Οι έλεγχοι θα καλύψουν κάθε οικονοµική δραστηριότητα, µε έµφαση σε αυτές που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης των ταµειακών µε POS, την επέκταση των τερµατικών µηχανηµάτων στους τελευταίους 35 κλάδους, τις νέου τύπου ταµειακές µηχανές στον χώρο της εστίασης, αλλά και την ενεργοποίηση του νέου συστήµατος άµεσων πληρωµών IRIS. Έτσι, στην πρώτη γραµµή θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ταµειακών και POS ή δουλεύουν µε πειρατικά λογισµικά εκδίδοντας µαϊµού αποδείξεις, που δεν εµφανίζονται στο myDATA, αποκρύπτοντας µε αυτό το τέχνασµα τον πραγµατικό τζίρο από την εφορία.

Στην ΑΑ∆Ε έχουν ήδη καταγράψει έναν µεγάλο αριθµό επιχειρήσεων όπου η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση µε τις άλλες συναφείς δραστηριότητες ήταν αρκετά περιορισµένη µε αποτέλεσµα να υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταµένη φοροδιαφυγή. Υπό αυτό το πρίσµα θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστηµα e-send της Ανεξάρτητης Αρχής για να διαπιστωθεί αν εκδίδουν και αποστέλλουν κανονικά τις αποδείξεις αλλά και στοιχεία πωλήσεων µε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις λαϊκές αγορές και στα ταξί, καθώς από τον Ιούλιο υπάρχει η υποχρέωση για πληρωµή µε κάρτα, ανεξαρτήτως αν οι επαγγελµατίες που αντιστέκονται και δεν εφαρµόζουν τους νέους κανόνες της φορολογικής νοµοθεσίας είναι ακόµη πολλοί.

Μαζί µε αυτούς στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι δεν διαθέτουν επαγγελµατικό λογαριασµό ή δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστηµα άµεσων πληρωµών IRIS, καθώς η ηµεροµηνία ενεργοποίησης έχει παρέλθει µε αποτέλεσµα όσοι έχουν αδιαφορήσει να αντιµετωπίζουν πρόστιµο 1.500 ευρώ, ενώ µε «καµπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελµατικό λογαριασµό τους.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις της εστίασης προκειµένου να διαπιστωθεί αν έχουν συµµορφωθεί όλες, αντικαθιστώντας τις παλαιού τύπου ταµειακές µηχανές µε νέους «έξυπνους» µηχανισµούς, που βάζουν φρένο στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν µπορούν να παραποιηθούν. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που το τρέχον έτος (χρήση 2023) εµφάνισαν αρνητικό µεικτό κέρδος ή είχαν µεγάλες διακυµάνσεις στο µεικτό κέρδος στην πάροδο των ετών, συνεχόµενες ζηµίες αλλά και περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασµών. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρατευθούν οι έµµεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισµό της φορολογητέας ύλης.

Στο µεταξύ βαριά πρόστιµα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως δύο χρόνια θα επιβάλλονται στους Παρόχους Υηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων σύµφωνα µε διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριµένα επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑ∆Ε να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νοµοθεσίας, προκειµένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέµβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Σύµφωνα µε τις διατάξεις, θα επιβάλλονται πρόστιµα:

  • 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις µη τήρησης από τον πάροχο των µέτρων δέουσας επιµέλειας.
  • 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέµβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ από λογισµικό εφαρµογών, για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δε[1]σµευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας ΦΗΜ οντότη[1]τας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας ΦΗΜ.
  • Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση µη διαβίβασης στοιχείων στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή