Ανάσες σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, µε απαλλαγές από τον φόρο, επιδοτήσεις για την ανακαίνιση ακινήτων και «κόφτες» στη µάστιγα των Airbnb, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελµατίες, ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια και πολύτεκνους, µεγαλύτερες φορο-εκπτώσεις για τους συνεπείς και χαµηλότερα επιτόκια για µελλοντικές οφειλές περιλαµβάνει µεταξύ άλλων το φορολογικό πακέτο της Θεσσαλονίκης.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τη ΔΕΘ - Στήριξη της οικογένειας και επέκταση επιδομάτων, δωρεάν εξετάσεις

Τα 11 φορολογικά µέτρα που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για τη ∆ΕΘ 

Αναλυτικότερα, τα 11 φορολογικά µέτρα που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για τη ∆ΕΘ είναι:

1. Αλλαγές στα τεκµήρια φορολόγησης των επαγγελµατιών: Οι «διορθώσεις» θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου µε βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκµαρτό εισόδηµα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους µισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατοµικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό µε πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σηµαντικά το τεκµαρτό εισόδηµα. Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδηµα για την κάλυψη του τεκµαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αµφισβήτησης του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούµενους για κούρεµα του φορο-λογαριασµού. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για µείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισµού του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος. Η αύξηση του κατώτατου µισθού από τα 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκµαρτό φορολογητέο εισόδηµα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. Επίσης, θα µεγαλώσει η περίµετρος εφαρµογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά µέχρι 500 κατοίκους.

2. Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος των 650 ευρώ (έχει µειωθεί ήδη 50% για όσους δέχονται τα τεκµήρια) για τους ελεύθερους επαγγελµατίες από το 2025. Το προανήγγειλε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης.

3. Κλειστά σπίτια - Airbnb: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο ενοικίων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα περάσουν από τη βραχυχρόνια µίσθωση στη µακροχρόνια και όσοι ξεκλειδώσουν την πόρτα σε τουλάχιστον 200.000 σπίτια τα οποία σήµερα παραµένουν κλειστά, δίνοντας έτσι ανάσες σε χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν Γολγοθά για να βρουν στέγη πέραν του µεγάλου προβλήµατος µε το κόστος, καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τα εισοδήµατα από ενοίκια φορολογούνται µε συντελεστές από 15% έως 45%, µε τις πρώτες 12.000 ευρώ εισοδήµατος να φορολογούνται µε 15%, στο κλιµάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήµατα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται µε 45%. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ τον µήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ. Την ίδια στιγµή «παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσµένες περιοχές της χώρας, µε την Αττική να κρατά τα σκήπτρα.

4. Τεκµήρια διαβίωσης: Αλλαγές από µηδενική βάση στα τεκµήρια διαβίωσης µε στόχο τη µεσοσταθµική τους µείωση κατά 30% από το 2025. Το θέµα έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή που θα προτείνει παρεµβάσεις για την εξάλειψη των σηµερινών στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες µε πολύ χαµηλά βαλάντια να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους, καθώς ο υπολογισµός των πραγµατικών εισοδηµάτων από την εφορία γίνεται µε βάση τις τεκµαρτές δαπάνες που εφαρµόζονται για τη διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά.

5. ΦΠΑ ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως 31/12/2025.

6. Ενισχυµένο πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήµερα και του ανώτατου ορίου δαπανών από τα 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήµερα σε 15.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω». Με τις δύο αυτές αλλαγές η επιδότηση που θα κερδίζουν όσοι σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες τους και τις διαθέσουν για µακροχρόνια µίσθωση µπορεί να φθάσει τις 9.000 ευρώ (15.000 Χ 60%) από 4.000 ευρώ που είναι σήµερα (10.000 Χ 40%).

7. «Μπόνους» για συνεπείς οφειλέτες: Μεγαλύτερη φορο-έκπτωση 5% από 3% για τους συνεπείς φορολογούµενους που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήµατος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές.

8. Πολύτεκνοι - νέα ζευγάρια: Στοχευµένα φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες µε βασικό κορµό την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων µε τους πολύτεκνους. Παράλληλα θεσπίζονται ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγµα έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή εκπτώσεις από τον φόρο για µια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν µια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.

9. Εξόφληση οφειλών: Κούρεµα 50% στο επιτόκιο για µελλοντικές οφειλές προς το ∆ηµόσιο, που θα δώσει ανάσα στους φορολογούµενους.

10. Επιστροφές: Εφαρµογή νέου συστήµατος για ταχύτερες επιστροφές φόρων σε φορολογούµενους και επιχειρήσεις.

11. Συγχωνεύσεις/εξαγορές επιχειρήσεων: Μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων µε ειδικό νοµοσχέδιο που θα έρθει στη Β ουλή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή