Τέσσερις συν µία παρεµβάσεις για να διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, εργαζόµενους και φοιτητές να βρουν πιο εύκολα και οικονοµικά σπίτι για να νοικιάσουν ή να αγοράσουν προωθεί η κυβέρνηση, µέσα από συγκεκριµένα µέτρα που επιδιώκουν να «ξεκλειδώσουν» την αγορά ακινήτων και να ενισχύσουν άµεσα την προσφορά µε τουλάχιστον 50.000 ακίνητα.

Φθηνά ή και άτοκα δάνεια, φοροαπαλλαγές σε ιδιοκτήτες, οικονοµικά κίνητρα για ανακαινίσεις, ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών για τους οικονοµικά ασθενέστερους και «ζυγισµένα» αντικίνητρα για να περιοριστεί η άναρχη εξάπλωση του Airbnb έρχονται να προστεθούν στο υψηλότερο πλέον κόστος απόκτησης «Χρυσής Βίζας» (800.000 ευρώ).

Οι παρεµβάσεις αυτές συνθέτουν το µεγαλύτερο «οικιστικό πρόγραµµα» που έχει υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες µε σκοπό να καλύψει ένα µέρος από το «κενό» των 200.000 κατοικιών πανελλαδικά.

*Διαβάστε ακόμα: 5+1 παρεµβάσεις από την κυβέρνηση για το στεγαστικό πρόβληµα: Εισηγήσεις στον Μητσοτάκη για "φρένο" στα Airbnb


Ακίνητα: Τα 4+1 µέτρα για να βρεθούν 50.000 κατοικίες

1. Το πλέον αποτελεσµατικό όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι το πρόγραµµα «Σπίτι µου» που ήδη συνέβαλε ώστε να βρουν κατοικία 10.000 νέα ζευγάρια. Στη δεύτερη φάση του ο προϋπολογισµός διπλασιάζεται στα 2 δισ. ευρώ και τα κριτήρια γίνονται πιο ευνοϊκά ώστε να συµπεριλάβουν 20.000 δικαιούχους. Στον δεύτερο κύκλο θα µπορούν να πάρουν φθηνά επιδοτούµενα δάνεια ενδιαφερόµενοι έως 50 ετών. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράµµατος είναι ότι µειώνει τη δόση του δανείου για δάνεια έως και 150.000 ευρώ σε λογικά επίπεδα των 500-600 ευρώ, επιτρέποντας σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει σπίτι προκαταβάλλοντας το 10% της αξίας του.

2. Στο µέτωπο των ενοικίων η µεγάλη παρέµβαση που θα ανακοινωθεί είναι η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος όσων ιδιοκτητών βγάζουν προς µακροχρόνια µίσθωση ακίνητα που κρατούσαν κλειστά το 2023. Εκτιµήσεις µιλούν για 10.000-20.000 επιπλέον ακίνητα.

3. Στη φοροαπαλλαγή αυτή θα έρθει να λειτουργήσει συµπληρωµατικά το «λίφτινγκ» στο πρόγραµµα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο γίνεται πιο δελεαστικό για τους ιδιοκτήτες, καθώς στη νέα του µορφή θα προβλέπει επιδότηση 9.000 ευρώ για ένα κόστος ανακαίνισης 15.000 ευρώ (60%). Το συγκεκριµένο πρόγραµµα φιλοδοξεί να κινητοποιήσει ανακαινίσεις προς ενοικίαση τουλάχιστον 12.500 κενών κατοικιών.

4. Για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις θα τεθούν περιορισµοί νέων αδειών σε συγκεκριµένες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Θησείο, Κουκάκι, Νέος Κόσµος, περιοχή Ακρόπολης), της Θεσσαλονίκης και σε κάποια νησιά.

5. Ένα από τα πιο φιλόδοξα αλλά σύνθετα και χρονοβόρα projects είναι αυτό για την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούµενους έως 39 ετών. Πρόκειται για ολοκληρωµένα συγκροτήµατα σύγχρονων κατοικιών που θα ενοικιάζονται µε χαµηλά µισθώµατα. Τα πρώτα ακίνητα που έχουν επιλεγεί για οικοδόµηση είναι στην Παιανία, στο Μαρούσι, στην Κυψέλη, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στο Μενίδι, στη Λάρισα, στην Ξάνθη και στη Χαλκιδική.