«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση, όμως υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες, όπως οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και οι αμερικανικές εκλογές», ανέφερε ο Alasdair Ross, συντάκτης χωρών του Economist, μιλώντας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του τέταρτου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit», που συνδιοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι σε μια άνετη θέση, κάτι που δεν περιμέναμε πριν από μερικά χρόνια. Τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι φοβόμασταν, υπήρξαν κάποιες αναταράξεις, αλλά χωρίς ύφεση, εξαιτίας των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο κ. Ross. «Οι Αμερικανοί καταναλωτές αυξάνουν τη ζήτηση, η Ινδία γίνεται ένα “διαμάντι” κατανάλωσης, η Κίνα βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης, ενώ η Γερμανία προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά τη διατάραξη των σχέσεών της με τη Ρωσία».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «ενώ η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη λιγότερο από 2,5%, πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι αυτή τύχη θα κρατήσει και μερικά ακόμα χρόνια, όμως το ΑΕΠ χρειάζεται να ανακτήσει τα επίπεδα του 2007».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις εκλογές, είπε ότι έχει μια σταθερότητα πολιτική μετά τις αναταραχές των προηγούμενων ετών. «Η κυβέρνηση Στάρμερ έχει πάρει δημοσιονομικά μέτρα για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις εμμονές του προκατόχου της και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να στηρίξει τη χώρα. Οι Βρετανοί είναι όλο και περισσότερο θετικοί με το μπλοκ της ΕΕ».


πάρχουν πολλές αβεβαιότητες, όπως οι πόλεμοι και οι αμερικανικές εκλογές"

«Πέρα από αυτή τη σχετικά καλή εικόνα υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, όπως οι πόλεμοι. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν φαίνεται να έχει προοπτικές ειρήνης βραχυπρόθεσμα και τα πράγματα κινούνται υπέρ της Ρωσίας, καθώς και της οικονομίας της», ανέφερε ο κ. Ross.

«Στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης, ο πόλεμος στο Σουδάν, αν και προσελκύει λιγότερη προσοχή, είναι επικίνδυνος. Επίσης έχουμε έναν μεγάλο ανταγωνισμό της Αμερικής των δυτικών συμμάχων και της Κίνας. Η επιστροφή των εθνικιστικών βιομηχανικών πολιτικών και η απειλή της προστασίας απειλούν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επίσης μια μεγάλη αβεβαιότητα είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Η απόσταση των δύο κομμάτων έχει γεφυρωθεί, μετά την αλλαγή ηγεσίας των δημοκρατικών». Το ερώτημα, είπε ο κ. Ross, είναι τι μέτρα θα πάρει ο Τραμπ, αν εκλεγεί.

«Υπήρχαν πολλές αβέβαιες εκλογές στην ΕΕ. Έχουμε αρκετά πράγματα να ανησυχούμε. Και θα αναλυθούν πολλά στο συνέδριο».

kollias-fotis-economist

Ο διευθυντής του powergame.gr, Φώτης Κόλλιας, συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Ross και είπε: «Το συνέδριο το ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια σε έναν διαφορετικό κόσμο, δεν είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε στη Μέση Ανατολή, ούτε την ακροδεξιά που απειλεί την πολιτική τάξη και τις αμερικανικές εκλογές με τέτοια πόλωση. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε στο συνέδριο».

Photo credits: The Economist Impact Events