Τις προοπτικές που έκαναν την Thrivest Holdings να επενδύσει στις Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα με σκοπό τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ανέπτυξε ο CEO Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά το 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist και του powergame.gr.

*Διαβάστε εδώ: Κωστής Χατζηδάκης στο Thessaloniki Metropolitan Summit: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Το παράδειγμα του πέμπτου πυλώνα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα, γιατί αν δει κανείς τις δύο αυτές τράπεζες ως ξεχωριστές οντότητες δημιουργούσαν ένα περιβάλλον πολύ αρνητικό», τόνισε ο Αλ. Εξάρχου. «Τα οικονομικά τους ήταν τόσο κακά και βρίσκονταν σε τόσο δύσκολη κατάσταση που κάποιοι μιλούσαν για πτωχεύσεις», επισήμανε και πρόσθεσε πως «είχαν δημιουργήσει μια εικόνα ότι βρισκόμασταν σε εποχές προγενέστερων της κρίσεως. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Αυτές οι δύο τράπεζες αφέθηκαν στην τύχη τους για να σωθούν οι τέσσερις συστημικές».

«Τι μας έκανε να επενδύσουμε;», αναρωτήθηκε ο Αλεξανδρος Εξάρχου, για να δώσει την απάντηση ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας και η οικονομία της δεν θα μπορούσε να στηριχθεί σε μόνο τέσσερις τράπεζες, γι' αυτό θεωρήσαμε ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε τις μερικότερες τράπεζες. Και κοιτάξαμε υπό ποιες προϋποθέσεις αυτές οι δύο ήταν δυνατόν να εξυγιανθούν».

«Θα διαπιστώσετε ότι δεν ήταν φτηνή άσκηση αυτό», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «εμείς μόνο θα έχουμε ιδιωτική επένδυση 330 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μικρό νούμερο αυτό».

exarxou__2_
exarhou


Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Παγκρήτιας και Attica Bank «είναι στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να βρεθεί τράπεζα», υποστήριξε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, εξηγώντας πως και είναι απολύτως εξυγιασμένες τράπεζες, έχουν κόκκινα δάνεια μικρότερα του 3%, ενώ πλέον η νέα τράπεζα έχει παρουσία σε όλη την επκράτεια.

Κατά τον κ. Εξάρχου, πλέον, η νέα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα θα μπορέσει να αυξήσει ουσιωδώς τη συνεισφορά της στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που τώρα δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Όσο για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου τόνισε πως «η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή για να ακουστεί το προφανές». Και αναρωτήθηκε: «Τι ήταν η Παγκρήτια πριν από τη συγχώνευση;», για να απαντησει πως είχε 53% κόκκινα δάνεια (NPEs). Είχε σπάσει εποπτικούς δείκτες, έχοντας ήδη κεφαλοποιηθεί το 2023 με 200 εκατ. ευρώ και απαιτούσε άλλα 500 εκατ. «Και αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για να ενταχθεί στον Ηρακλή, καθώς για να μπει απαιτούνταν κεφάλαια 7.500 εκατ. Άρα η Παγκρήτια δεν είχε τύχη. Ήταν θέμα χρόνου στο να κλείσει». «Η Αττικής είχε περάσει ήδη δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου», τόνισε και υπενθύμισε πως έπρεπε να κάνει προβλέψεις άλλα 300 εκατ. για να καλύψει τα κόκκινα δάνειά της - όχι για να μπει στον Ηρακλή.

Κατά τον Αλέξανδρο Εξάρχου, «η κίνηση του υπουργείου με τον Ηρακλή 3 έδωσε το κίνητρο σε αυτές τις δύο τράπεζες να εξυγιανθούν. Και ήταν με διαφορά ο φτηνότερος τρόπος». Διά του Ηρακλή η εξυγίανση των δυο τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια ήταν άνω του 50%, εξήγησε και ξεκαθάρισε πως «ιδιωτικά κεφάλαια για να διασώσουν τις δύο αυτές τράπεζες δεν υπήρχαν».

«Εμείς αυτό το deal θα το θέλαμε πολύ καλύτερο και ειλικρινά επιχειρήσαμε να διαπραγματευτούμε με το υπουργείο να είναι πολύ καλύτερο με δεδομένο ότι μπήκαμε σε αυτές τις τράπεζες προ του Ηρακλή 3», πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου, αποκαλύπτοντας ότι «η διαπραγμάτευση ήταν εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά εμάς» και πως η ισορροπία που επιτεύχθηκε «δεν είναι αυτή που επιδιώκαμε».

Οι δηλώσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου στην κάμερα του powergame.gr:





Photo credits: The Economist Impact Events