Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (ICGB), κ. Γιώργος Σάτλας, μίλησε στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Λαλέλα Χρυσανθοπούλου στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στη ΔΕΘ και του συνέδριου του Economist.

Αναφορικά με το τι σηματοδοτεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας και για την ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα για την ενεργειακή σταθερότητα είπε ότι «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό, ήταν ένα μακρόπνοό σχέδιο που ξεκινήσει στις αρχές του 2010-14 και ξεκίνησε το 2022. Ο αγωγός φυσικού αερίου διασυνδέει την Ελλάδα στην περιοχή της Κομοτηνής με την Βουλγαρία στην περιοχή της και μεταφέρει φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα ενώνεται με τον ΤΑΠ ο οποίος φέρνει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και προσεχώς, τον Οκτώβριο, αναμένουμε να λειτουργήσει και το δεύτερο σημείο διασύνδεσης στην Ελλάδα που είναι με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ και να συνδεθούμε και με το στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του αγωγού αυτού γιατί ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια στην ομαλοποίηση των τιμών. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν διάφορα γεωπολιτικά προβλήματα, το 2022 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιμές του φυσικού αερίου αυτό όμως ομαλοποιήθηκε, και σε αυτό συμβάλλουν πάρα πολύ οι λύσεις που έχουμε και οι διαφορετικές πηγές για την προμήθεια ενέργειας.

Ο Γιώργος Σάτλας στα Παραπολιτικά 90,1   06-09-24


Είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας ο αγωγός, σχολίασε ο δημοσιογράφος με τον κ. Σάτλα να απαντά ότι «ακριβώς, βέβαια ο αγωγός μεταφέρει αέριο κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία καθιστώντας την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα αν χρειαστεί.

Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί και κομβικό μέρος ενός άλλου πολύ μεγάλου που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, μιλάμε για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου που είναι ένας εναλλακτικός διάδρομος που θα μεταφέρει αέριο με σημείο αφετηρίας την Ελλάδα προς τις χώρες στα βόρεια σύνορά της φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία και την Μολδαβία. Πως προχωρά αυτό το πολύ σημαντικό έργο που έχει και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν το επόμενο ερώτημα που του τέθηκε.

«Πολύ σωστά. Ξεκινήσαμε με τον νότιο διάδρομο ο οποίος είναι αυτός ο οποίος μεταφέρει τα κοιτάσματα από την Κασπία προς την Ευρώπη. Ο κάθετος διάδρομος είναι μια πρωτοβουλία των διαχειριστών στις χώρες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας αλλά και της Σλοβακίας. Είναι μια συντεταγμένη προσπάθεια των διαχειριστών έτσι ώστε να καταφέρουμε να συντονιστούμε και να μεταφέρουμε ποσότητες αερίου εκεί που χρειάζεται, και στις χώρες μας αλλά και προς την κεντρική Ευρώπη.

Καταλαβαίνετε ότι επειδή είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα και χρειάζονται να γίνουν και κάποια έργα για την βελτιστοποίηση αυτής της οδού πόσο σημαντικό είναι και πως θα μας βοηθήσει στο μέλλον. Τα έργα προχωράνε και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των διαχειριστών, μάλιστα εχθές είχα μια συνάντηση και κράτησε όλη τη μέρα γιατί είναι από όλες τις χώρες, για να συντονιστούμε και να μπορέσουμε να δούμε πως θα βελτιστοποιήσουμε το διάδρομο», απάντησε.

Άρα είναι άλλο ένα σημείο που έρχεται να ενισχύσει και τη θέση της χώρας γεωστρατηγικά πια ως τον πιο σημαντικό εταίρο της Δύσης σε μια περιοχή που ενεργειακά γεωστρατηγικά βρίσκεται στα κόκκινα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σχολίασε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος.

«Πολύ σωστά, ενισχύθηκε ο ρόλος της Ελλάδος και της νοτιοανατολικής Ευρώπης στα ενεργειακά γίγνεσθαι της Ευρώπης και μέσω αυτών των έργων πνοής όπως είναι ο δικός μας αγωγός, όπως είναι το στην Αλεξανδρούπολη, όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος του ΔΕΣΦΑ καταφέρνουμε να είμαστε μπροστά από αυτά που χρειάζονται και έτσι να διασφαλίζουμε την ενεργειακή αυτονομία που είναι πολύ σημαντική. Το αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο, είναι φυσικά πολύ καλύτερο από τον λιγνίτη, από την άλλη επειδή γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα έτσι ώστε να αυξηθούνε και οι ΑΠΕ το αέριο βοηθάει γιατί λειτουργεί στις περιόδους στις οποίες δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ αλλά η πρόοδος της Ελλάδας και σε αυτό το κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Σάτλας.

ΔΗΜ: Τι να περιμένουν οι καταναλωτές για τις τιμές του φυσικού αερίου από εδώ και μπρος;

«Είναι αλήθεια ότι τρόμαξαν οι καταναλωτές με αυτό που έγινε το 2022, πολλοί μπορεί να μετάνιωσαν που πήγαν στο φυσικό αέριο και έψαχναν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παρόλα αυτά αυτό ήταν μια υπερβολή η οποία ομαλοποιήθηκε με τις αγορές και αυτό κοιτάμε να κάνουμε και στη συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές, είναι πολύ σημαντικό που οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες οπότε δεν αναμένεται να δούμε τέτοιες διακυμάνσεις που θα τρομάξουν. Οι τιμές τώρα κυμαίνονται γύρω στα 30 με 40€ τη μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή, δεν αναμένεται να έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις και αυτό είναι πολύ καλό γιατί βοηθάει τόσο τη βιομηχανία αλλά και τον καταναλωτή γιατί σύμφωνα με τις μελέτες από την κατανάλωση του αερίου γύρω στο 20% πηγαίνει σε σπίτια και σε επιχειρήσεις», απάντησε.

Άρα δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, σχολίασε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος. «Φυσικά όσο και παρακινδυνευμένο να είναι να κάνεις προβλέψεις σε αυτό το κομμάτι θεωρούμε ότι όλα θα κινηθούν ομαλά και δεν θα μετανιώσουν οι καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο», απάντησε ο κ. Σάτλας.