«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ φαίνεται πως δίνουν οι ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σχολίασε πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει στη διασυνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα βασίζεται σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια. Το έργο θα δημιουργήσει έναν δακτύλιο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, γεγονός που θα μεταμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της περιοχής. Το έργο αυτό, όπως σχολίασε, θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένοι που επωφελούνται από την τωρινή κατάσταση.


Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τη γενικότερη στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στα ενεργειακά projects που προωθεί και συμμετέχει η Ελλάδα, βάζοντας στο κάδρο και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για FSRU και διασυνδετήριους αγωγούς. Πρέπει να μιλάμε και για ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Για αυτό οι ΗΠΑ στηρίζουν τόσο αυτά που κάνει η Ελλάδα, για παράδειγμα τη διασύνδεση GREGY με την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου μίλησε για αυτή χθες, και θα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του. Αντίστοιχα, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί για τον Great Sea Interconnector και το όραμα διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και, τελικά, Κύπρου με Ισραήλ, φτιάχνοντας μια υποδομή ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επικεντρωμένη στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Εκτός από την ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση πράσινων ενεργειακών project, δεν έλειψε να αναφερθεί και στις υποδομές LNG της χώρας με δεδομένο πως διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να καταστήσει την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη»

Ο κ. Πάιατ συνεχάρη προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Gastrade και όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το έργο. «Από το Κογκρέσο έχουμε διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την απεξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια της Ρωσίας, όλοι εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, και είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας. Η Ελλάδα έπαιξε πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια». Όπως σημείωσε « το FSRU στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας έργο, ήταν ένα περιφερειακό πρότζεκτ. Χθες μιλούσαμε με την εταιρεία LNG που συνεργάζεται για να εντοπίσει φορτία από αέριο που μπορούν να πάνε από τις ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης και να φτάσουν μέχρι την Ουκρανία. Αυτό είναι το όραμα που στηρίζουν οι ΗΠΑ και συνδέεται με τις βλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θέλει να καταστήσει την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη».


Photo credits: The Economist Impact Events