Για το τοπίο στην ενέργεια που διαμορφώνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Βίκτορ Παρλίκοφ.

Καλεσμένος σε πάνελ του «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη, ο Μολδαβός υπουργός εστίασε στις συνέργειες και τις στρατηγικές συνεργασίες σε αυτήν την περιοχή, οι οποίες στοχεύουν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε κράτη της περιοχής να φύγουν από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Συμφωνώντας με τα όσα ανέφερε για την Αλεξανδρούπολη ο Μάκης Βορίδης, ο Βίκτορ Παρλίκοφ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο φιλική χώρα, μετά τη Ρουμανία που είναι και γείτονάς μας». Και πρόσθεσε ότι «η ενέργεια είναι ο τομέας που μας ενώνει». Όπως είπε, ο Κάθετος Διάδρομος της Αλεξανδρουπολης βρίσκεται στην «καρδιά της συνεργασίας μας, καθώς συνδέεται πλέον με την ποιότητα της ζωής μας».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που τον χρησιμοποιήσαμε, που χρησιμοποιήσαμε αυτήν την αντίστροφη ροή φυσικού αερίου. Ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε το αέριο από τις ΗΠΑ που έφθασε στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, με πλοία » συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι δόθηκε έτσι «μια επιλογή στη Μολδαβία». Αφού ανέφερε ότι «μας επέτρεψε να μεταβούμε από μια εξάρτηση κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο 0%», σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη παρείχε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία κινήσεων στη βαλκανική χώρα.

«Με την Gazprom δεν είχαμε επιλογή. Πλέον εξοικονομούμε 60 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές μας. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαφοροποίησης που συντελέστηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία» συνέχισε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η μειωμένη χωρητικότητα στον Κάθετο Διάδρομο αποτελεί βασική πρόκληση. Επίσης, οι τιμές παραμένουν υψηλές, καθιστώντας τη συγκεκριμένη επιλογή λιγότερο ελκυστική.

Επανέλαβε, όμως, ότι είναι ένας κομβικός διάδρομος, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου σε Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς επιτρέπει την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το δίκτυο της Ουκρανίας μπορεί να βοηθήσει ενεργειακά

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρότεινε η Ευρώπη να μην αποκλείσει από τις μεταφορές φυσικού αερίου το υπάρχον δίκτυο διακίνησης και αποθήκευσης στο ουκρανικό έδαφος. «Σίγουρα, όταν γίνεται πόλεμος, τίποτα δεν είναι στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα αυτή η εναλλακτική να μην είναι πάντα διαθέσιμη. Ωστόσο, η άμυνα της Ουκρανίας είναι δυνατή και υπάρχουν εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να καταστραφούν από τη Ρωσία» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης στη Μολδαβία και την πράσινη μετάβαση με όχημα τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Εστίασε, ωστόσο, στο γεγονός ότι η Μολδαβία ξεκινά με αρκετή διαφορά την πράσινη μετάβαση σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής. «Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρουμανία έχουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πυρηνικά και υδρογόνο. Εμείς δεν τα έχουμε».

«Μπορούμε όμως να είμαστε ανταγωνιστικοί με μικρότερα ενεργειακά συστήματα μέσω της ηλιακής ενέργειας και άλλων “πράσινων” δομών» κατέληξε και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2030 η Μολδαβία θα έχει πιάσει τον στόχο το 30% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

Photo Credits: The Economist Impact Events