Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist: Οι τοποθετήσεις των ομιλητών στην ημερίδα "Διαμόρφωση μονοπατιών προς την ευημερία, τη σταθερότητα και τη συνοχή για τη νοτιοανατολική Ευρώπη"
Το β’ μέρος της δεύτερης μέρας του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit
Οι αναφορές στην ελληνική οικονομία στο συνέδριο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist
Ολοκληρώθηκε το 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist και του powergame.gr, όπου σημαντικές παρουσίες του εγχώριου και διεθνούς πολιτικο-οικονομικού «γίγνεσθαι» πήραν τον λόγο και μίλησαν για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.
Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ
«Το 70% των αμερικανικών εξαγωγών LNG μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας κατέληξε στην Ευρώπη, η οποία έχει δεσμευτεί για την πλήρη αποσύνδεση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027», επεσήμανε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνεχάρη την ΕΕ για την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει στην εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. Ο κ. Πάιατ έδωσε τα εύσημα για τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τον σταθμό Αλεξανδρούπολης και τον Κάθετο Διάδρομο. Επιπλέον, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στα project ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας
Η ενεργειακή αυτονομία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ενεργειακή ασφάλεια επεσήμανε ως διαπίστωση, μετά τα γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, ανέδειξε την περιβαλλοντική προτεραιότητα στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εγκαίρως για την ανάγκη να υιοθετηθεί η πράσινη ατζέντα.
O κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές υποδομές υπό το πρίσμα ότι διαμορφώνουν νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη: α) πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη - επένδυση 380 εκατ. ευρώ β) διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) - επένδυση 240 εκατ. ευρώ γ) διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) - επένδυση 3,9 δισ. ευρώ με ελληνική συμμετοχή 1,5 δισ. ευρώ.
«Οι υποδομές αυτές», σχολίασε ο κ. Βορίδης, «μαζί με τον σιδηρόδρομο και τους δρόμους, διαμορφώνουν μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα και διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες της περιοχής να κάνουν ελεύθερες επιλογές για το μέλλον τους, συντελώντας τελικά στην ελευθερία και τη δημοκρατία».
Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Διατηρούμε τις υψηλές προσδοκίες μας για ένα πράσινο ενεργειακό σύστημα αλλά με μια πιο πρακτική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση μέσω της χρήσης ώριμων τεχνολογιών», τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στην ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για στόχο μείωσης του κόστους κατά 30% μέχρι το 2030 χωρίς αυτό να λειτουργήσει σε βάρος της πράσινης μετάβασης. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον ρόλο των συστημάτων αποθήκευσης αλλά και του υδρογόνου. Η ίδια σχολίασε ότι «μερικές φορές η Ευρώπη έχει τόσους κανόνες και γραφειοκρατία, ώστε καθιστά την πράσινη μετάβαση πιο ακριβή». Αναφέρθηκε επίσης στα αντανακλαστικά της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ, χωρών οι οποίες αντιλήφθηκαν νωρίς την πράσινη μετάβαση ως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και για εξαγωγές προϊόντων.
Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει ταλέντο –δηλαδή ανθρώπους– δεδομένα και υποδομές, και η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο της κυβέρνησης «να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη, διακινώντας πια δεδομένα και όχι πιστοποιητικά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκτά το δικό της σμήνος μικροδορυφόρων για τομείς όπως η πολιτική προστασία, ο αστικός σχεδιασμός και η πολεοδόμηση. Επεσήμανε επίσης ως επόμενο βήμα την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στα πεδία της υγείας και της δικαιοσύνης, όπου αναγνώρισε ότι συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης. Αναφορικά με τις δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να αποκτήσει το ελληνικό σύστημα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, σημείωσε ότι η κατάρτιση δεν είναι ευθύνη μόνο της πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Ιάσονας Αντωνόπουλος, επικεφαλής, Vodafone business products, δ/νων σύμβουλος, Vodafone Innovus
«Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν λόγο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και όχι να είναι απλώς αποδέκτες του», τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone business products και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Innovus Ιάσονας Αντωνόπουλος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να θεσπιστούν αποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια, τα οποία θα διασφαλίζουν –για παράδειγμα– ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας κατάλληλο για τον ψηφιακό κόσμο και τους ψηφιακούς νομάδες, γεγονός που θα βοηθήσει, όπως είπε, και στο brain gain.
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της εταιρείας, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη τεχνολογικών κόμβων στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για υποδομές τηλεπικοινωνιών, σε projects που έχουν συνεισφέρει στον ελληνικό δημόσιο τομέα και στην κουλτούρα συνεργασιών που διέπει τη λειτουργία της.
Παύλος Κιτσανέλης, διευθυντής δημοσίου τομέα, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Στοιχεία που καταδεικνύουν διπλασιασμό της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον επικαλέστηκε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Παύλος Κιτσανέλης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι χρήστες είναι «πιο έτοιμοι από ποτέ» να υιοθετήσουν αντίστοιχα εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, ενθάρρυνε τους οργανισμούς να επενδύσουν μαζικά προς αυτήν την κατεύθυνση για να ενισχύσουν τις δυνατότητες μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικό project που αφορούσε 1.000 πολίτες από διάφορα επαγγέλματα και που συμπεριέλαβε και ηλικίες άνω των 45 ετών, τονίζοντας ότι ήταν και εκείνοι οι οποίοι επωφελήθηκαν περισσότερο από το πρόγραμμα.
Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Thess INTEC
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη σχέση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν επίσης εθνικές στρατηγικές και στοχοθεσίες από την ελληνική πολιτεία και αξιοποιείται επαρκώς το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με αποτέλεσμα να μην κρατάμε και τους νέους που εύκολα φεύγουν και δύσκολα επιστρέφουν», σχολίασε ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της Thess INTEC.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα καταβάλλει το 1,5% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία, τη στιγμή που το αντίστοιχο νούμερο είναι διπλάσιο στην Ευρώπη και πενταπλάσιο στο Ισραήλ. Μίλησε δε για την ανάγκη η χώρα να εξειδικευτεί σε συγκεκριμένους τομείς βάζοντας αντίστοιχες συγκεκριμένες προτεραιότητες. Αναγνώρισε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα στη χώρα, «παρότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο θαρραλέα».
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
«Η τεχνολογία βασίζεται στις υποδομές και το ταλέντο. Απαιτεί όμως βαθιά εξειδίκευση και επανακατάρτιση», σχολίασε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, ο οποίος παρατήρησε ότι το κοινό τεχνολογικό όραμα στη χώρα υπάρχει και πως θα πρέπει να μετουσιωθεί σε συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη σημασία το ανθρώπινο δυναμικό να εφοδιαστεί με οριζόντιες δεξιότητες που θα του προσφέρουν δυνατότητες δια βίου μάθησης. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σύστημα κατάρτισης, το οποίο δεν θα αποτελεί μονοπώλιο των πανεπιστημίων, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της ένωσης δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων.
Photo Credits: The Economist Impact Events