Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, στο πλαίσιο της παρουσίας των Παραπολιτικών 90,1 στην 88η ΔΕΘ.

*Διαβάστε εδώ: Γιάννης Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ χαρακτηρίστηκε από έναν ρεαλισμό και μια ενσυναίσθηση της κατάστασης

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε: «Θέλω να μου πείτε ένα μέτρο με άμεση εφαρμογή. Ακούσαμε 45 μέτρα, αλλά όλα αφορούν το 2025 ως 2027. Τις προηγούμενες μέρες δημιουργηθήκανε προσδοκίες ακόμα και από τις ανακοινώσεις τόσο των υπουργών όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου για παρεμβάσεις στην ακρίβεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη στέγη. Εγώ δεν άκουσα κανένα μέτρο με άμεση εφαρμογή και όταν έβγαλε ανακοίνωση ακόμα και ο ΣΕΒ ότι αν δεν γίνει παρέμβαση στο ρεύμα κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις μας να κλείσουν, περιμέναμε να ακούσουμε κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούστηκαν θετικές ανακοινώσεις δηλαδή τόσο η κατάργηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών είναι σε θετική κατεύθυνση και όλα τα άλλα μέτρα όμως η αγορά έχει ανάγκη να ακούσει κάτι που έχει άμεση εφαρμογή αύριο».

Ερωτηθείς ποιο άμεσο μέτρο περιμένανε να ακούσουν από τον πρωθυπουργό, απάντησε: «Πρώτο για εμάς είναι το θέμα της ενέργειας δηλαδή Ιούνιο-Αύγουστο έχουμε 31% αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και δεύτερον περιμέναμε και κάποιες παρεμβάσεις στην ακρίβεια. Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων δεν έχει καθόλου ρευστότητα, περιμέναμε ότι κάτι θα γίνει με τις τράπεζες. Όχι μόνο με τη ρευστότητα, για τις χρεώσεις. Λεει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «έχουμε από τις υψηλότερες χρεώσεις στην Ευρώπη», ναι αλλά δεν μπορούμε να το λέμε συνεχώς θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για αυτό. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και στο χώρο της κυβέρνησης και αυτοί περιμένανε κάτι».

«Η άποψη μου είναι ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για το μέλλον, δεν ξέρω αν αυτόν τον χρόνο τον έχουν όμως και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.