Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοαπασχολούµενους, ατοµικές επιχειρήσεις αλλά και επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και στο τουριστικό πακέτο, µε την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας που επιβάλλουν στους πελάτες ξενοδοχεία, καταλύµατα και ενοικιαζόµενα ακίνητα, περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το «φορολογικό καλάθι» που ανακοινώθηκε στη ∆ΕΘ.

Συνολικά τα µέτρα της ∆ΕΘ κοστίζουν 1,45 δισ. ετησίως, δηλαδή 580.000.000 ευρώ επιπλέον από τα 870.000.000 ευρώ, που είχαν ανακοινωθεί ήδη από τον Απρίλιο. Αν συνυπολογιστεί πως από τα δυο επιβαρυντικά µέτρα στο τουριστικό πακέτο το ∆ηµόσιο υπολογίζει να εισπράξει 200.000.000 ευρώ, ο συνολικός λογαριασµός διαµορφώνεται στα 1,25 δισ. ευρώ από το 2025 και ετησίως.

*Διαβάστε ακόμα: Σχέδιο 1.000 ημερών με 45 "βήματα" από τον Μητσοτάκη: Πρώτος στόχος η αύξηση μισθών και δεύτερος το νέο ΕΣΥ


ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο

Ειδικότερα στο φορολογικό πακέτο περιλαµβάνονται:
  • Πλήρης κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύµατος µε ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούµενο ή ατοµική επιχείρηση.
  • Αύξηση κατά 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεοµηνίες. Για παράδειγµα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει έκπτωση 100 ευρώ, διπλάσια σε σχέση µε πέρυσι.
  • Οι ακίνητες περιουσίες µεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όµως δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζηµιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζηµιάς.
  • Όλες οι επιχειρήσεις µε κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. ∆ιαφορετικά δεν θα αποζηµιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συµβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύµβασης οχηµάτων ιδιωτικής ή επαγγελµατικής χρήσης.
  • Μειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελµατιών και σε περιοχές µε 1.500 κατοίκους αντί των 500, που ισχύει σήµερα, ενώ το κριτήριο του µέγιστου µισθού εργαζοµένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά µόνο συγκριτικά.
  • Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας µε ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
  • Από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται αναλογικά το τέλος στην κλιµατική κρίση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόµενα δωµάτια και Airbnb. Μέρος των εσόδων θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες, για να οργανώνουν καλύτερα τις υποδοµές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.
  • Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους µε παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο µέλος της οικογένειας.
  • Μηδενίζεται ο φόρος ασφαλίστρων (15%) στα συµβόλαια υγείας για άτοµα έως 18 ετών.
  • Μονιµοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 και για τα επόµενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται µε δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • ∆ιευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτοµία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές µε φορολογικές εκπτώσεις µέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.


Το τουριστικό πακέτο

Αυξήσεις έρχονται στο Τέλος Κρουαζιέρας και στο Τέλος Ανθεκτικότητας στο τουριστικό πακέτο. Ειδικότερα, το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη θα είναι αρκετά «αλµυρό», καθώς θα ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ για τα υπόλοιπα λιµάνια θα υπολογίζεται στα 5 ευρώ ανά επιβάτη και θα επιβάλλεται για τους µήνες από Ιούνιο έως και Σεπτέµβριο.

Αντίστοιχα η νέα κλίµακα του Τέλους Κλιµατικής Κρίσης από 1/1/2025 για τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα της βραχυχρόνιας µίσθωσης είναι ως εξής: 1-2 αστέρων: 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση (από 1,50 ευρώ σήµερα, αύξηση 0,50 ευρώ). 3 αστέρων: 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση (από 3 ευρώ σήµερα, αύξηση 2 ευρώ). 4 αστέρων: 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση (από 7 ευρώ σήµερα, αύξηση 3 ευρώ). 5 αστέρων: 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση (από 10 ευρώ σήµερα, αύξηση 5 ευρώ). Ακίνητα µε βραχυχρόνια µίσθωση: 8 ευρώ από 1,5 ευρώ σήµερα. Εδώ είναι και η µεγαλύτερη αύξηση.


Αύξηση στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ έως και 130 ευρώ

Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ με φορολογικό συντελεστή ίσον με 22% και όχι 40%, που ίσχυε έως σήμερα, ένα πάγιο αίτημα όλων των διοικήσεων της συνδικαλιστικής ηγεσίας των νοσοκομειακών γιατρών, ένα μέτρο το οποίο θα σημάνει μηνιαία μεσοσταθμική αύξηση στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ ακόμη και κατά 130 ευρώ, ανακοίνωσε το Σάββατο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Σε σχόλιό του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει τα εξής σχετικά: «Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ για την αυτοτελή φορολόγηση με 22% των αμοιβών των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, αποτελεί την ικανοποίηση του βασικότερου διαχρονικού τους αιτήματος και την έμπρακτη υποστήριξη της κυβερνήσεως στο ΕΣΥ! Ευχαριστούμε, κύριε πρωθυπουργέ!».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή