Έντεκα μέτρα για τη στήριξη 200.000 οικογενειών και των ευάλωτων νοικοκυριών με τρία παιδιά, που πλέον θεωρούνται πολύτεκνοι, περιλαμβάνονται στις αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ από το 2025. Το πρόγραμμα αφορά ένα επιπλέον δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τις μετεγγραφές φοιτητών, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Διαβάστε ακόμα: Σχέδιο 1.000 ημερών με 45 "βήματα" από τον Μητσοτάκη: Πρώτος στόχος η αύξηση μισθών και δεύτερος το νέο ΕΣΥ


Τα 10+1 μέτρα για τη στήριξη 200.000 τρίτεκνων οικογενειών 

Συγκεκριμένα:

1. Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο.
2. Μειωμένο τεκμήριο κατά 50%.
3. Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
4. Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης.
5. Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ.
6. Άδειες ταξί.
7. Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
8. Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού. 9. Προστασία από απόλυση.
10. Μειωμένα δικαστικά έξοδα.
11. Εισιτήρια με έκπτωση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλοία κ.ά.


Οι αλλαγές που έρχονται στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Επίσης, αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ.

Από Οκτώβριο θα ισχύει η προπληρωμένη κάρτα, με την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσοι, δε, επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας θα λαμβάνουν κίνητρα.

Πρακτικά, κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ με μετρητά.