Οι γιατροί στη δημόσια υγεία στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας, θα δουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, οι οποίες σωρευτικά, από το 2019 έως το 2025, θα κυμαίνονται από 22,2% έως 36,6%.

Σε αυτά τα ποσά συνεκτιμάται η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 22%, χρόνιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025. Αναμένεται να αποφέρει από 100 ευρώ έως περισσότερα από 210 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση του γιατρού.

Παραδείγματα

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η αύξηση των απολαβών από εφημερίες να είναι μεγαλύτερη, με βάση την περιοχή όπου υπηρετεί κάθε γιατρός. Παραδείγματος χάρη, στη Γ’ Ζώνη δομών υγείας, οι εφημερίες είναι περισσότερες.

Για παράδειγμα, επιμελητής Β’ με πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, άτεκνος με τυπικό αριθμό εφημεριών, υπολογίζεται πως θα λαμβάνει το 2025 περισσότερα από 2.300 ευρώ ανά μήνα καθαρά. Το 2019, εισέπραττε 1.886 ευρώ. Συνάδελφός του με την ίδια προϋπηρεσία που εργάζεται σε άγονη περιοχή Α’, θα λαμβάνει 2.629 ευρώ, ενώ το 2019 κέρδιζε 1.924 ευρώ.

Επιμελητής Α’ με δεκαετή θητεία που έχει επιλέξει να υπηρετεί σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, θα λαμβάνει 2.838 ευρώ, αντί 2.121 ευρώ το 2019.

Προηγούμενα μέτρα για το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ

Η αύξηση μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών ακολουθεί μία σειρά ευνοϊκών μόνιμων ρυθμίσεων, που αποσκοπούσαν στην αύξηση των αποδοχών του προσωπικού του ΕΣΥ, ειδικά μετά την δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αρχή έγινε με την αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ το 2022, η οποία οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών τους κατά 10% μεσοσταθμικά μέσω της αύξησης του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Ξεχωριστές προσαυξήσεις, από 160 ευρώ έως 230 ευρώ, εφαρμόστηκαν στο ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι γιατροί που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα θεσπίστηκαν μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στο ΕΚΑΒ και αναισθησιολόγων σε δομές απομακρυσμένων περιοχών.

Ακολούθησε νέα αύξηση του βασικού μισθού των γιατρών του ΕΣΥ τον Ιανουάριο του 2024, στο πλαίσιο της πρώτης αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την οικονομική κρίση, αλλά και αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες κατά 20% από τον ίδιο μήνα.

Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στον Προσωπικό Γιατρό και να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή 20 ευρώ έως 25 ευρώ για κάθε εγγεγραμμένο ασθενή, εφόσον έχουν 1.500 έως 2.000 εγγεγραμμένους. Σε περίπτωση που ένας γιατρός έχει 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς, που είναι το μέγιστο επιτρεπτό, λαμβάνει ετησίως επιπλέον αμοιβή που ανέρχεται σε 11.000 ευρώ μεσοσταθμικά.

Τέλος, εφέτος οι γιατροί μπορούν να συμμετάσχουν σε απογευματινά χειρουργεία και να ασκούν ιδιωτικό έργο, αφού έχουν ολοκληρώσει το τακτικό τους ωράριο.