Στην τελική ευθεία για να λάβει σάρκα και οστά βρίσκεται η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μετά τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας Τράπεζας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, το αργότερο. Η νέα τράπεζα, που θα λειτουργήσει από 1ης/1/2025, πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει στην ανάπτυξη των εργασιών της, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αύξηση της κερδοφορίας της.

Τα κέρδη προ προβλέψεων που αναμένεται να επιτύχει η νέα τράπεζα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία, ενώ οι αποδόσεις στους μετόχους της θα κινηθούν σε επίπεδα άνω του 20% (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων) από το 2025. Η εξέλιξη της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, συνιστά ένα τραπεζικό «θαύμα», αν αναλογιστεί κανείς ότι η Attica Bank, στην οποία... ασέλγησαν πολλοί και για πολλά χρόνια, θεωρείτο χαμένη υπόθεση.

Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής της από την Τράπεζα της Ελλάδος έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εμπιστεύθηκε την τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού και της ανέθεσε να πραγματοποιήσει το αδύνατο: την ανάσταση εκ νεκρών της Attica Bank. H κ. Βρεττού αποδέχθηκε την πρόκληση και με όραμα, στοχοπροσήλωση και μια ομάδα άξιων στελεχών που επέλεξε ξεκίνησε τον... άθλο του Ηρακλή. Ενας άλλος «Ηρακλής», αυτός που καθάρισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, θα δώσει την κρίσιμη χείρα βοηθείας σε Attica Bank και Παγκρήτια για την πλήρη εξυγίανσή τους, με τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της νέας τράπεζας κάτω του 3% από 60% σήμερα.

Το «θαύμα», ωστόσο, δεν θα συνέβαινε αν δεν βρισκόταν ο ιδιώτης επενδυτής να βάλει τα αναγκαία κεφάλαια για την κάλυψη των ζημιών από το κόστος εξυγίανσης και για την ανάπτυξη της τράπεζας. Η Thrivest, το επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου - Γ. Καϋμενάκη - Αλ. Εξάρχου, έχοντας τοποθετηθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα, πίστεψε στο turnaround story της Attica Bank και στις προοπτικές της δημιουργίας μιας τράπεζας που θα έχει διακριτό ρόλο να παίξει στην ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων θα οδηγήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν έχει στόχο μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων μέσω του σχήματος «Ηρακλής III», αλλά και προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματα, εκμοντερνίζοντάς τα, όσο και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και, το κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, ώστε η νέα τράπεζα να μπορεί να δίνει επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Το ζητούμενο της CEO Ελένης Βρεττού και των μετόχων είναι να δημιουργηθεί μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, δίνοντας εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η έμφαση που θα δώσει η νέα τράπεζα στην αύξηση των καταθέσεων και στην ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ως στόχο, το 2027, οι καταθέσεις να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ, με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ