Επισπεύδεται το χρονοδιάγραµµα για την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, µε στόχο να χτιστούν ή να βρεθούν ακίνητα για πάνω από 37.000 οικογένειες έως το τέλος του 2027.

Διαβάστε ακόμα: Σοφία Ζαχαράκη: Μόνιμες αυξήσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Με διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια το "Σπίτι 2"

Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Σοφία Ζαχαράκη

Σύµφωνα µε όσα αναµένεται να ανακοινώσει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη την ερχόµενη Παρασκευή:

  1. Μέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισµός για «Κοινωνική Αντιπαροχή» που θα προβλέπει µέσω Συνέργειας Ιδιωτικού µε τον ∆ηµόσιο Τοµέα (Σ∆ΙΤ) την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου και τη διαµόρφωση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών µε κοινωνικά κριτήρια.
  2. Από τον Ιανουάριο του 2025 θα τρέξει το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2» για την αγορά 20.000 κατοικιών µε νέα πιο διευρυµένα κριτήρια και πιο χαµηλότοκα δάνεια από το αρχικό «Σπίτι µου» για τους δικαιούχους.
  3. Θα επιχειρηθεί να εκδοθεί άµεσα η υπουργική απόφαση για το πρόγραµµα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» µε καλύτερους όρους και υψηλότερο συντελεστή επιδοτούµενου δανείου, ώστε να ενταχθούν µέσα στη χρονιά 12.500 ακατοίκητα και κλειστά σπίτια.

«ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2» 

Θα χρηµατοδοτηθεί µε 2 δισ. η αγορά 20.000 νέων κατοικιών µε διευρυµένα ηλικιακά και δοµικά κριτήρια ως εξής:

-Αύξηση ηλικιακού ορίου 39-50 ετών.

- Υψηλότερα εισοδηµατικά όρια:  Το εισοδηµατικό όριο για τους άγαµους ανέρχεται στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο και η χρηµατοδότηση θα διαµορφώνεται έως το 90%.

-Επιτόκιο δανεισµού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς και µηδενικό για τους πολύτεκνους.

-Άδεια κατασκευής: Από την παλαιότητα 15ετίας θα πάει στην παλαιότητα έως 30 έτη, ώστε να βρίσκονται ακίνητα.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ»

Κατασκευαστικές εταιρείες θα χτίζουν διαµερίσµατα µε αντάλλαγµα την εκµετάλλευσή τους µέχρι την κάλυψη του κόστους και µε την προϋπόθεση ότι ένα ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται µε χαµηλό ενοίκιο. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται διαφορετικά στην κάθε προκήρυξη και δεν µπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης.

Το ποσοστό εκµετάλλευσης του αναδόχου θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 60%. Έχουν εντοπιστεί 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεµµάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, µεταξύ αυτών και το πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, αλλά και 10 οικόπεδα µε οικοδοµική άδεια επιφάνειας 75 στρεµµάτων, τα οποία θεωρούνται ώριµα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασµό εντάσσονται εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαµερίσµατα, γραφεία.

Μέσα στο 2025, αναµένεται να «βγουν στην αγορά» 11 στρέµµατα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέµµατα στην Ξάνθη, 74 στρέµµατα στον Βόλο αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική. Για τους δηµοσίους υπαλλήλους θα υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραµµα, αφού το υπουργείο µελετά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. ∆ηλαδή πώς µπορεί να αξιοποιήσει παλιά αστυνοµικά τµήµατα, παλιά σχολεία, δηµοτικά ή δηµόσια κτίρια κ.ά.

«ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΝΟΙΚΙΑΖΩ»

Άµεσα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση µε την οποία θα αυξάνεται το ποσό της επιδότησης επισκευής και ανακαίνισης κατοικιών από το 40% στο 60%, χωρίς να αλλάζει το πλαφόν της επιδότησης που είναι 10.000 ευρώ. Η χρηµατοδότηση θα αφορά, αντί των 4.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και θα έχει αναδροµική ισχύ και για τους 1.600 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη µπει στο πρόγραµµα µε τα προηγούµενα κριτήρια. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και εντάσσονται στο πρόγραµµα θα λάβουν επιδότηση για να ανακαινίσουν µια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.µ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστηµα τουλάχιστον τριών ετών. Να σηµειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος δήλωσε χθες στα Παραπολιτικά 90,1 FM πως εξετάζεται το ενδεχόµενο να δοθεί η τριετής φοροαπαλλαγή και σε ιδρύµατα και εταιρείες, προκειµένου να τα διαθέσουν προ µακροχρόνια ενοικίαση.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»