Στα ακίνητα ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση που αποτελούν τη «χρυσοτόκο όρνιθα» για τον προϋπολογισµό, µε την ατζέντα να περιλαµβάνει νέες ψηφιακές εφαρµογές στα κινητά τηλέφωνα για εξπρές µεταβιβάσεις και γονικές παροχές, αλλά και κινήσεις µε ελέγχους για «µαύρα» µισθώµατα από Airbnb και Booking και για τίτλους ιδιοκτησίας στα καταπατηµένα ακίνητα του ∆ηµοσίου, που θα φέρουν έσοδα πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταµεία. Το σχέδιο δράσης, που θα αρχίσει να ξετυλίγεται το επόµενο διάστηµα, προβλέπει την ανάπτυξη ψηφιακής ταυτότητας ακινήτου µέσω της εφαρµογής wallet, σαρωτικές διασταυρώσεις σε ιδιοκτήτες και τουριστικά καταλύµατα που λειτουργούν µέσω Airbnb και Booking, καθώς και την εξαγορά 89.928 καταπατηµένων εκτάσεων του ∆ηµοσίου, που θα δώσει οριστική και καθαρή λύση σε ένα χρόνιο πρόβληµα.

Ανάπτυξη ψηφιακής ταυτότητας ακινήτου µέσω wallet

Ψηφιακή ταυτότητα. Εµβαδόν, περίµετρος, χρήση γης, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία θα βρίσκονται σύντοµα στο ψηφιακό πορτοφόλι µέσω της εφαρµογής wallet που παρέχεται στο Gov.gr, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να έχουν άµεση και πλήρη ενηµέρωση για την εικόνα των ακινήτων µέσα από το κινητό τηλέφωνο και το tablet. Οπως καταχωρίστηκαν η αστυνοµική ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, η κάρτα ανεργίας και η ασφαλιστική ικανότητα, θα γίνει τώρα στο wallet µε τα ακίνητα. Υποψήφιοι αγοραστές, συµβολαιογράφοι, µηχανικοί, δικηγόροι και γενικά όλοι οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να εντοπίζουν και να ενηµερώνονται από τους ιδιοκτήτες εύκολα και γρήγορα για το ακίνητο που τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σε οποιοδήποτε σηµείο της Ελλάδας. Θα έχουν όλοι την ίδια εικόνα για το ακίνητο χωρίς να χρειάζεται διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων.

89.928 οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, οι οποίες θα μπορούν να αγοραστούν με εκπτώσεις έως 80% από ιδιώτες

Η ψηφιακή ταυτότητα θα δίνεται σε ακίνητα όπου υπάρχει συµφωνία στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες. Σήµερα, το ίδιο ακίνητο εµφανίζεται αλλιώς στην Εφορία, αλλιώς στην Πολεοδοµία και αλλιώς στον δήµο. Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να ξεπεραστούν τα υφιστάµενα προβλήµατα και να υπάρξει ενιαία ταυτότητα για το ακίνητο. Οι πολίτες µέσω του wallet θα δίνουν έγκριση στους φορείς, δηµόσιους και ιδιωτικούς, ώστε εκείνοι να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία προκειµένου να ολοκληρώνεται µια διαδικασία που σχετίζεται µε το ακίνητό τους. Πρακτικά, οι πολίτες θα δίνουν τη συναίνεσή τους µέσω του ψηφιακού πορτοφολιού τους για µεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλες συναλλαγές που αφορούν την ακίνητη περιουσία τους. Πρωτίστως, όµως, θα µπορούν να βλέπουν πώς έχει αποτυπωθεί η περιουσία τους. ßΦορολογικοί έλεγχοι. Βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων και ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύµατα που λειτουργούν µέσω Booking και Airbnb µπαίνουν στο µάτι της ΑΑ∆Ε. Παρά τα µέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισµό του φαινοµένου, το «µαύρο» χρήµα συνεχίζει να κυκλοφορεί ευρέως στις βραχυχρόνιες µισθώσεις, ενώ µεγάλες αποκλίσεις διαπιστώνονται µεταξύ κρατήσεων και δηλωθέντων εσόδων και στις ενοικιάσεις καταλυµάτων µέσω Booking.

Αξιοποίηση Τεχνητής Νοηµοσύνης

Το πρόγραµµα διασταυρώσεων θα ξεκινήσει άµεσα, µε τη βοήθεια µάλιστα της νέας ψηφιακής µονάδας, η οποία αξιοποιεί και την Τεχνητή Νοηµοσύνη. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα αδήλωτα ακίνητα, καθώς θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις µε τα δεδοµένα που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑ∆Ε οι εταιρείες βραχυχρόνιων µισθώσεων, όπως Airbnb, Booking.com, VRBO. Η ΑΑ∆Ε, στο πλαίσιο της συµφωνίας που έχει υπογράψει µε τις πλατφόρµες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία των µισθώσεων για το έτος 2023. Ετσι, ο ελεγκτικός µηχανισµός, έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκµισθώνονται, καθώς και το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές, θα ξεκινήσει τις διασταυρώσεις. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις µη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδείς δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκµίσθωσης. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα ξενοδοχεία-δωµάτια που νοικιάζονται µέσω Booking. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα και εάν, µε βάση αυτά τα στοιχεία, πληρώνονται οι φόροι.

Καταπατηµένα. Ανοίγει ο δρόµος για την εξαγορά 89.928 καταπατηµένων εκτάσεων του ∆ηµοσίου µε εκπτώσεις έως 80% από ιδιώτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόµου, καθώς, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του υπουργείου Οικονοµικών, η ηλεκτρονική πλατφόρµα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Σεπτεµβρίου για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Εβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύµνου, Σάµου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου. Για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα ανοίξει στις 31 Οκτωβρίου.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο 300 ευρώ, που συµψηφίζεται µε το τίµηµα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί. Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρµόδια επιτροπή εντός 5 ηµερών, εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα και περιλαµβάνει τη περιγραφή του εξαγοραζόµενου ακινήτου (εµβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίµηµα εξαγοράς, καθώς και το ποσόν της εφάπαξ και τµηµατικής καταβολής. Το τίµηµα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τµηµατικά, σε 60 ισόποσες, άτοκες µηνιαίες δόσεις.

*Δημοσιεύθηκε στα «Κυριακάτικη Απογευματινή»