Λύση στο αδιέξοδο των πλειστηριασµών κατοικιών ευάλωτων οφειλετών θα δώσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναµίσθωσης Ακινήτων που θα λάβει «σάρκα και οστά» το α΄ τρίµηνο του 2025. Ο φορέας θα αγοράζει τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων οφειλετών κατά τον πλειστηριασµό και στη συνέχεια θα τις νοικιάζει στους οφειλέτες που διέµεναν ήδη σε αυτές, προκειµένου να αποφευχθούν οι εξώσεις.

Η µίσθωση θα έχει διάρκεια έως 12 χρόνια και µετά το πέρας αυτής -ή και νωρίτερα αν έχει επανέλθει οικονοµικά-, ο οφειλέτης θα µπορεί να επαναγοράσει την κατοικία του. Έτσι ως ενοικιαστής στο σπίτι όπου έµενε πριν και, διαφορετικά, θα κινδύνευε να χάσει σε πλειστηριασµό µένοντας άστεγος, ο οφειλέτης θα πληρώνει χαµηλό µηνιαίο ενοίκιο. Σύµφωνα µε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, το ενοίκιο θα διαµορφώνεται βάσει του µέσου επιτοκίου στεγαστικού δανείου µε κυµαινόµενο (που δηµοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος κάθε µήνα), στο οποίο θα προστίθεται το επιπλέον περιθώριο που θα θέσει ο επενδυτής του φορέα.

Ήδη µε τη δεσµευτική προσφορά που θα υποβάλει καθένας από τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές στον διεθνή διαγωνισµό για την παραχώρηση του Φορέα Ακινήτων θα αναφέρεται και το περιθώριο αυτό, µε την επιλογή του προτιµητέου επενδυτή να κρίνεται καίρια από το ύψος του περιθωρίου (προτιµητέο το χαµηλότερο περιθώριο). Στη διαµόρφωση του µισθώµατος θα λαµβάνεται υπόψη και η αποτίµηση της αξίας της κατοικίας του οφειλέτη. Το µίσθωµα θα αναθεωρείται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της σύµβασης µίσθωσης µεταξύ του Φορέα Ακινήτων και του ευάλωτου οφειλέτη.

*Διαβάστε ακόμα: Πλειστηριασμοί: 7.000 ηλεκτρονικά "σφυριά" από τον Σεπτέμβριο - Στη λίστα η μεζονέτα του Λύτρα στο Χαλάνδρι

Φορέας Ακινήτων: Θα χορηγείται και στεγαστικό επίδομα για το μίσθωμα, από 70 ως 210 ευρώ - Αυτές είναι οι προϋποθέσεις 

Ο τελευταίος, πάντως, δεν θα επιβαρύνεται µε το σύνολο του µηνιαίου µισθώµατος, αφού ο νόµος προβλέπει συνδροµή του κράτους (ΟΠΕΚΑ) µέσω της χορήγησης του στεγαστικού επιδόµατος. Το στεγαστικό επίδοµα κινείται από 70 έως 210 ευρώ, αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού, εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων.


Συγκεκριµένα για:
- µονοπρόσωπο νοικοκυριό το ύψος του επιδόµατος είναι 70 ευρώ
- νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο µέλη 105 ευρώ
-νοικοκυριό µε τρία µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα ανήλικο παιδί 140 ευρώ
- νοικοκυριό αποτελούµενο από τέσσερα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο ανήλικα µέλη 175 ευρώ και
- νοικοκυριό αποτελούµενο από πέντε µέλη και πάνω ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τρία ανήλικα µέλη και πάνω 210 ευρώ.

Το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε µέλος του νοικοκυριού. Στη µονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού.

Στο νοικοκυριό µε απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ταβάνι για το συνολικό εισόδηµα είναι οι 21.000 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Ενδεικτικά, πλαφόν εισοδήµατος: µονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο µέλη 10.500 ευρώ, από τρία µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα ανήλικο 14.000 ευρώ, από τέσσερα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο ανήλικα 17.500 ευρώ και νοικοκυριό αποτελούµενο από πέντε µέλη και πάνω ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τρία ανήλικα και πάνω 21.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόµατος δεν πρέπει να έχουν συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού άνω των 120.000 ευρώ για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επίσης, το σύνολο της κινητής περιουσίας (καταθέσεις, µετοχές, οµόλογα) δεν πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τις 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό, για νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο µέλη τις 10.500 ευρώ, από τρία µέλη τις 14.000 ευρώ, από τέσσερα µέλη τις 17.500 ευρώ και από 5 µέλη και άνω τις 21.000 ευρώ.