Στο καλύτερο σηµείο απ’ όλα τα προηγούµενα χρόνια βρίσκεται η αναζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις, που, όπως δηλώνουν, θέλουν εξειδικευµένο προσωπικό και 7 στις 10 αδυνατούν να βρουν εργαζόµενους µε τα κριτήρια τα οποία θέτουν, παρότι οι µισθοί -τους οποίους πληρώνουν- για 1-5 χρόνια προϋπηρεσίας καλύπτουν τα 1.500 ευρώ µεικτά.

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα κύρια συµπεράσµατα της έρευνας που διεξήγαγαν το Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχοµένου και ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων, µε την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, και στην οποία συµµετείχαν 1.600 επιχειρήσεις, ενώ τα συµπεράσµατά της παρουσιάστηκαν στη ∆ΕΘ.

Ποιες ειδικότητες είναι οι πιο καλοπληρωμένες - Γιατί αναζητούν προσωπικό, ποιες οι δυσκολίες εύρεσής του παρά τον μισθό ο οποίος παρέχεται

Σύµφωνα µε αυτά, η συχνότερα αναζητούµενη κατηγορία προσωπικού µε ποσοστό 43,4% είναι οι επαγγελµατίες υψηλής ειδίκευσης, όπως επιστήµονες πληροφορικής, οικονοµολόγοι και ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες µε ποσοστό 29,6%. Οι κλάδοι µε τη µεγαλύτερη ζήτηση εργαζοµένων είναι το λιανικό εµπόριο, η βιοµηχανία, οι φαρµακευτικές εταιρείες και η υγεία, οι τουριστικές υπηρεσίες κ.ά.

-Τρεις στις 4 επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
-Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό µε κάποια µορφή πιστοποιηµένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση).
-Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτοµο που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σήµερα αναζητούν εργασία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23,6%.

Τα συµπεράσµατα της έρευνας δείχνουν:

1. Αναζήτηση προσωπικού: Το 63% των επιχειρήσεων της έρευνας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης προσωπικού αυτή την περίοδο. Αυτό το ποσοστό αναδεικνύει τη δυναµική που υπάρχει στην αγορά εργασίας, µε τις επιχειρήσεις να αναζητούν νέο ανθρώπινο δυναµικό είτε για να καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες είτε για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους.

2. Αίτια αναζήτησης προσωπικού: Το 52,4% αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης, η οποία αφορά την αύξηση των πωλήσεων (33%) και την ανάπτυξη/επέκταση της επιχείρησης λόγω έγκρισης χρηµατοδότησης (19,4%). Ως δεύτερο αίτιο αναζήτησης αναδεικνύεται η αναπλήρωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων (36,2%), ενώ µόνο το 11,3% των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών.

3. Κατηγορίες προσωπικού που αναζητούν οι επιχειρήσεις: Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό µε προϋπηρεσία έως 5 έτη και µισθό έως 1.500 ευρώ µεικτά. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν 3 στις 4 επιχειρήσεις απευθύνονται σε εργαζόµενους ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης, οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό µε κάποια µορφή πιστοποιηµένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση).

4. Κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρει την απόκτηση εµπειρίας και το χτίσιµο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόµενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού. Το επόµενο βασικό κίνητρο για το 44,5% των επιχειρήσεων είναι οι αυξηµένες απολαβές.

5. Εκπαίδευση προσωπικού: Το 75,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προσφέρει εκπαίδευση στους εργαζόµενους. Αυτό διαφοροποιείται µε το µέγεθος της επιχείρησης, καθώς όσο αυξάνει ο αριθµός των εργαζοµένων τόσο αυξάνει και το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρει εκπαίδευση (99,3% των µεγάλων επιχειρήσεων, 81,3% των ΜµΕ, 66,5% των πολύ µικρών επιχειρήσεων). Αξίζει να σηµειωθεί, δε, ότι και το είδος της εκπαίδευσης αλλάζει ανάλογα µε το µέγεθος της επιχείρησης. Οι µεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν ποικίλες µορφές εκπαίδευσης, τόσο από υφιστάµενα στελέχη όσο και µε την αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών, ενώ οι πολύ µικρές επιχειρήσεις προσφέρουν κυρίως εµπειρική εκπαίδευση από το υφιστάµενο προσωπικό.

6. ∆υσκολίες εύρεσης προσωπικού και οι αιτίες τους: Το 76,7% των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως µεγέθους, αντιµετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Κύριοι παράγοντες είναι η απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και η απουσία ενδιαφέροντος από µεριάς των υποψηφίων. Τα αποτελέσµατα αυτά συνάδουν µε παρόµοιες διεθνείς και εγχώριες έρευνες και αναδεικνύουν την ανάγκη για βελτίωση της σύνδεσης µεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή