Φορολογούμενοι που εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι καθώς και χιλιάδες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος για τα επόμενα δύο χρόνια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους το μνημονιακό χαράτσι καταργείται από το 2025 με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της εφορίας να γίνεται ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις δύο αυτές κατηγορίες θα γίνει το 2027, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθωτοί που αμείβονται με μπλοκάκι θα συνεχίσουν να πληρώνουν 400-500 ευρώ ετησίως και οι επιχειρήσεις 800-1.000 ευρώ, που αυξάνονται κατά 600 ευρώ ανά υποκατάστημα. Η εξαίρεση των δύο αυτών κατηγοριών από την πρώτη μείωση του τέλους και την πλήρη κατάργησή του το 2025 προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε «να αρθεί η αδικία σε βάρος των εργαζόμενων με μπλοκάκι που εξαιρέθηκαν από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος».

Ειδικότερα, ο λογαριασμός πληρωμής για τις δύο αυτές κατηγορίες μέχρι το 2027 θα έχει ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.  600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
  • 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.


Στο μεταξύ, 50.371 προειδοποιητικά emails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS που διαθέτουν, απέστειλε η ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας ότι:

  • η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και
  • το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ.