Είδε κι έπαθε η κυβέρνηση να απαλλαγεί από την ακρίβεια του σουπερµάρκετ, αλλά φαίνεται να µην έλυσε συνολικά το πρόβληµα της ακρίβειας και του πληθωρισµού.

Ο τελευταίος, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον περασµένο Αύγουστο «τσίµπησε» 30 µονάδες βάσης και ανήλθε σε 3,0%, από 2,7% που ήταν τον περασµένο Ιούλιο. Στην «ανάκαµψη» αυτή του πληθωρισµού συνέβαλαν κυρίως οι υπηρεσίες, όπως η φιλοξενία και η εστίαση, το κόστος των οποίων ανατιµήθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Επίσης θετικά συνέβαλαν το κόστος στέγασης, το οποίο ανατιµήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση -κυρίως λόγω αύξησης της τιµής του ρεύµατος, αλλά και των ενοικίων-, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης κατά 3,5% κ.ά. Στην «ανάκαµψη» του πληθωρισµού συνέβαλε και η ένδυση-υπόδηση, η οποία σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2023 ανατιµήθηκε κατά 6,2%. Η ανατίµηση αυτή, µε δεδοµένο ότι αφορά περίοδο εκπτώσεων, δείχνει ότι οι επαγγελµατίες και οι έµποροι έκαναν µεγαλύτερες εκπτώσεις τον Αύγουστο του 2023 απ’ ό,τι τον περασµένο µήνα.

Τα τρόφιµα, που επί δύο-τρία χρόνια τροφοδοτούσαν την ακρίβεια, σταµάτησαν να βρίσκονται στην πρώτη γραµµή. Βεβαίως, και εκεί οι ανατιµήσεις συνεχίζονται, αφού τον περασµένο Αύγουστο η αύξηση των τιµών κατά µέσο όρο κυµάνθηκε στο 2,8%, µεταβολή που δεν θεωρείται αµελητέα.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι είναι οι υπηρεσίες που σέρνουν πλέον το άρµα της ακρίβειας στη χώρα µας. Τα αεροπορικά εισιτήρια, για παράδειγµα, έχουν εκτοξευθεί, όπως επίσης το κόστος απόκτησης και ενοικίασης ακινήτων.Τα κόστη στέγασης πλέον πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, εκείνα του 2007, τα οποία αµέσως µετά θεωρήθηκαν ως «φούσκα».

Σύµφωνα µε την Τράπεζα της Ελλάδος, το κόστος απόκτησης κατοικίας στην Ελλάδα ήδη έχει φτάσει στα επίπεδα του 2007. Συγκεκριµένα, ο δείκτης τιµής διαµερισµάτων το β’ τρίµηνο του 2024 ανήλθε στο 99,8% της τιµής που είχε ο δείκτης το 2007. Μάλιστα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΤτΕ, στις νέες κατοικίες (κάτω των 5 ετών κατασκευής) της Αττικής ο δείκτης αυτός έχει φτάσει στο 105,3%. ∆ηλαδή ένα διαµέρισµα στην Αττική κοστίζει 5,3% περισσότερο από το 2007.



Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Στρέφονται στα παλαιά

Αλλά και στην επαρχία ή για τα παλαιότερα ακίνητα υπάρχουν µεγάλες ανατιµήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, τα τελευταία ανατιµώνται ταχύτερα απ’ ό,τι τα νέα και εκείνα που βρίσκονται στην Αττική, καθώς κερδίζουν έδαφος σε σχέση µε τις ανατιµήσεις που γίνονται στα νέα ακίνητα της πρωτεύουσας. Με άλλα λόγια, οι αγοραστές στρέφονται περισσότερα σε παλαιά.

Βεβαίως, η κυβέρνηση επιχειρηµατολογεί για τη µεγάλη ιδιοκατοίκηση που υφίσταται στη χώρα µας, άνω του 70% του πληθυσµού, το οποίο ευνοείται από την ανατίµηση των ακινήτων. Ωστόσο, ξεχνά ότι όλες αυτές οι οικογένειες που διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα, που κάποια στιγµή θα αναζητήσουν νέα εστία, είτε για τις σπουδές τους είτε γιατί θέλουν να δηµιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Αυτοί κυρίως στρέφονται στην ενοικίαση, το κόστος της οποίας επίσης έχει εκτοξευθεί.

Η κατάσταση είναι ακόµα χειρότερη για το 30% του πληθυσµού που δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία και ίσως θα πρέπει να µισθώνουν µία ή και περισσότερες κατοικίες, εφόσον το παιδί τους σπουδάζει σε άλλη πόλη της χώρας. Οι τελευταίοι πρέπει να πιέζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστηµα, αφού είναι οι περισσότερο ευάλωτοι, καθώς διαθέτουν µικρή ή και καθόλου ακίνητη περιουσία.

Η κατάσταση αυτή ωστόσο βολεύει ιδιαίτερα τους servicers, οι οποίοι διαθέτουν σειρά κατασχεµένων ακινήτων από κακοπληρωτές ή κατόχους που αδυνατούν να τα εξοφλήσουν. Για τον σκοπό αυτό, τώρα όλοι οι servicers στήνουν µεσιτικές επιχειρήσεις προκειµένου να εκµεταλλευθούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Επίσης, οι µεγάλες ανατιµήσεις ευνοούν και τους µεγάλους και παραδοσιακούς κατασκευαστές ακινήτων (real estate developers), που κατέχουν ακίνητα από το παρελθόν και τώρα τα αξιοποιούν σε πολύ υψηλές τιµές. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα µέτρα που εξαγγέλθηκαν για τη στεγαστική κρίση εκτιµάται ότι µπορεί να µην καταφέρουν να ανασχέσουν την ακρίβεια στα ακίνητα, όπως για παράδειγµα τα µέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης δεν κατάφεραν να ανασχέσουν την ακρίβεια στα σουπερµάρκετ.

Σηµειώνεται ότι µε βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα τρόφιµα κοστίζουν 31,1% περισσότερο απ’ ό,τι το 2020, οι µεταφορές είναι 25,3% πιο ακριβές και ακολουθεί η στέγαση, µε κόστος 24,3% υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Η µεγαλύτερη δε ανατίµηση που σηµειώθηκε σε συγκεκριµένο προϊόν/ υπηρεσία είναι στα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία ανατιµήθηκαν από το 2020 κατά 147,24%. Ακολούθησε το ελαιόλαδο, που ανατιµήθηκε κατά 137,26%, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πετρέλαιο θέρµανσης µέσα στην ίδια περίοδο ανατιµήθηκε κατά 61,02%.

Δημοσιεύτηκε στο ΜoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ