Ασπίδα προστασίας στη στέγη των ευάλωτων οφειλετών με μη εξυπηρετούμενα χρέη θα αποτελέσει η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται στην τελική ευθεία της διαδρομής για την παραχώρηση της λειτουργίας του σε επενδυτή μέσω δημόσιου, διεθνούς διαγωνισμού.

Ο Φορέας Ακινήτων θα αποτρέψει τις εξώσεις οικονομικά αδύναμων οφειλετών, αγοράζοντας τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων κατά τον πλειστηριασμό, με την υποχρέωση να τις μισθώνει εκ νέου στους οφειλέτες που διέμεναν σε αυτές. Η μίσθωση θα έχει διάρκεια έως 12 χρόνια και στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα, στο οποίο θα συμβάλλει και το κράτος, χορηγώντας του μηνιαίο στεγαστικό επίδομα (από 70 έως 210 ευρώ, αναλόγως οικογενειακής και εισοδηματικής/ περιουσιακής κατάστασης).

Μετά τη 12ετία ή και νωρίτερα, εφόσον ανακάμψει οικονομικά, ο ευάλωτος οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία του. Λειτουργώντας με τον τρόπο αυτόν, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα λάβει σάρκα και οστά μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 (ο ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί από τον διεθνή διαγωνισμό στα τέλη του τρέχοντος έτους), θα αποτελέσει ανάχωμα στους πλειστηριασμούς κατοικιών ευάλωτων οφειλετών. Οπως εκτιμάται, τα επόμενα 3-4 χρόνια θα λαμβάνουν χώρα ετησίως 10.000-12.000 πλειστηριασμοί, ενώ 30.000-50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Από την έναρξη λειτουργίας του Φορέα, οι ευάλωτοι οφειλέτες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου (σ.σ.: πρόκειται για ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης, που καθιέρωσε η κυβέρνηση, έληγε τον Δεκέμβριο του 2023 και παρατάθηκε για 15 μήνες ή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων) θα έχουν προθεσμία ενός μήνα για να υποβάλουν το αίτημα ένταξής τους στον Φορέα. Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρεί ο Φορέας και θα περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση συναίνεσης από πλευράς του ευάλωτου στη διενέργεια αυτοψίας της κύριας κατοικίας του για λογαριασμό του Φορέα. Με το πέρας της αυτοψίας θα συντάσσεται έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει και βεβαίωση μηχανικού.

Τα έξοδα της αυτοψίας και της εκτίμησης του ακινήτου θα βαρύνουν τον Φορέα, ενώ τα έξοδα τακτοποίησης τυχόν αυθαιρεσιών τον οφειλέτη. Κατά την επαναγορά του ακινήτου από τον οφειλέτη, τα έξοδα για τη διενέργεια των ενεργειών για τη μεταγραφή, καθώς και για την πληρωμή εξόδων συμβολαιογράφου, Κτηματολογίου και λοιπών Αρχών θα βαρύνουν τον Φορέα. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα πληρώνει ο οφειλέτης στον Φορέα θα υπολογίζεται από το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ανακοινώνει η ΤτΕ, το επιπλέον περιθώριο που θα θέσει ο προτιμητέος επενδυτής και την αποτίμηση της αξίας της κατοικίας του οφειλέτη. Το μίσθωμα θα αναθεωρείται ετησίως στην «επέτειο» της κατάρτισης της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ του Φορέα Ακινήτων και του ευάλωτου οφειλέτη. Οσο για το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου από τον οφειλέτη, θα λαμβάνει υπόψη την εμπορική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς και την τιμή αγοράς του ακινήτου από τον Φορέα.

Τέλος, το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγείται από το κράτος μηνιαίως στον οφειλέτη προϋποθέτει ότι το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, μέχρι τα 21.000 ευρώ για νοικοκυριό με πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα και πάνω.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών