Κόβονται οι κρατικές αποζηµιώσεις για την αποκατάσταση ζηµιών από σεισµό, πληµµύρα και πυρκαγιά, ακόµα και η στεγαστική συνδροµή στους µεγαλοϊδιοκτήτες που δεν θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών έως την 1η Ιουνίου του 2025, σύµφωνα µε τη νέα κυβερνητική ρύθµιση.

Εκτιµάται ότι 120.000 φυσικά πρόσωπα µε ακίνητα αντικειµενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν έχουν σήµερα ασφαλιστική κάλυψη, οι οποίοι -πέραν των κρατικών αποζηµιώσεων- θα χάσουν και την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που µετά την 1η Ιουνίου δεν έχουν φροντίσει να τα ασφαλίσουν για το σύνολο της αξίας τους, µη υπολογιζόµενης της αξίας του οικοπέδου.

Σε τι αποσκοπεί το μέτρο της κυβέρνηση

Με το µέτρο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τα κονδύλια από τον προϋπολογισµό για την αποκατάσταση ζηµιών από θεοµηνίες που λόγω της κλιµατικής αλλαγής αναµένεται να ενταθούν, επιβαρύνοντας τα κρατικά ταµεία σε µια περίοδο που µάλιστα που οι νέοι δηµοσιονοµικοί κανόνες στενεύουν τα περιθώρια.

Πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ασκείται και από την Κοµισιόν, η οποία σε έκθεση που δηµοσίευσε τον Μάιο τονίζει την αναγκαιότητα για µεγαλύτερη εµπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κάλυψη των ζηµιών αποκλειστικά από το κράτος δηµιουργεί ηθικό κίνδυνο, καθώς οι ιδιώτες αποφεύγουν να ασφαλίζονται από τη στιγµή που υπάρχουν οι κρατικές αποζηµιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σε βάθος χρόνου εξετάζεται η αναπροσαρµογή προς τα κάτω του ορίου για την αξία του ακινήτου που θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισµένο για φυσικές καταστροφές. Σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη σε περίπτωση που οι κατοικίες µε αξία άνω των 500.000 ευρώ ασφαλιστούν και διπλασιαστεί το ποσοστό των κατοικιών µε φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισµένες θα έχει ασφαλιστεί περίπου το 23% της αξίας των κατοικιών της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι µε την εφαρµογή της έκπτωσης 10% στον ΕΦΝΙΑ για τις ασφαλισµένες κατοικίες περίπου 215.171 φορολογούµενοι, ή 1 στους 29, πλήρωσαν λιγότερο φόρο.

Εκτός από τις κατοικίες, η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πληµµύρας και σεισµού επεκτείνεται για τις επιχειρήσεις, καθώς το όριο του τζίρου πέφτει στις 500.000 ευρώ από 2.000.000 ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζηµιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως στον εξοπλισµό, στις πρώτες ύλες, στα εµπορεύµατα, στα φορτηγά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα επαγγελµατικής χρήσης, στα µέσα παραγωγής και τα αποθηκευµένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη δεν θα αποζηµιώνονται από το κράτος για τις ζηµιές από φυσικά φαινόµενα, ενώ θα βρεθούν αντιµέτωπες και µε την επιβολή προστίµου 10.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση µη συµµόρφωσης. Αδιευκρίνιστο παραµένει το χρονοδιάγραµµα για την ασφάλιση µε ένα από τα σενάρια να προβλέπει ότι η προθεσµία θα τρέχει µέχρι το τέλος του 2025.

ΕΝΦΙΑ: Επιβρέβευση για όσους θα ασφαλίσουν ή έχουν ασφαλίσει 

Στο µεταξύ, όσοι θα ασφαλίσουν ή έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους αντικειµενικής αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισµός, πυρκαγιά, πληµµύρα) θα κερδίσουν διπλάσια έκπτωση στον λογαριασµό του ΕΝΦΙΑ για το 2025, καθώς το ποσοστό αυξάνεται στο 20% από 10%. Για παράδειγµα, ιδιοκτήτης ασφαλισµένης κατοικίας αξίας 400.000 ευρώ που φέτος πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 800 ευρώ, το επόµενο έτος θα καταβάλει 640 ευρώ, δηλαδή 160 ευρώ λιγότερα.

Επισηµαίνεται ότι η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συµπληρωµατικού» φόρου χορηγείται εφόσον η φορολογητέα αξία της κατοικίας ή των κατοικιών τους δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, έχουν ασφαλιστεί για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα, το συµβόλαιο καλύπτει το προηγούµενο έτος και έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών µηνών και η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, δηλαδή την αξία ανακατασκευής του κτίσµατος ή των κτισµάτων, µη υπολογιζόµενης της αξίας του οικοπέδου.

Σε περίπτωση που η διάρκεια ασφάλισης είναι µικρότερη του ενός έτους, η µείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρµόζεται αναλογικά, ενώ δεν δίνεται καµία έκπτωση για ακίνητο ασφαλισµένο για λιγότερες από 90 ηµέρες εντός του ίδιου έτους.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»