Νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση, με το οποίο θα νομοθετηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εξειδικεύθηκαν από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και θα ενσωματώνει τις παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων.

*Διαβάστε ακόμα: Τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις, τουρισμό και επενδύσεις: Τι αλλάζει σε Airbnb, κρουαζιέρα και Golden Visa - Καταργείται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο - Οι φοροεκπτώσεις έως 315%


Τι θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, αλλαγές στη διαδικασία λήψης στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μερικές από τις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όλες οι αλλαγές που έχουν σχεδιάζονται θα ψηφισθούν πριν από το τέλος του χρόνου, προκειμένου τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επαγγελματίες να γνωρίζουν από πριν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν το 2025.

Ακόμα, την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, απαλλαγή από τον φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς, αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
  • ΦΠΑ: Αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, παγώνει ο ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τον ΦΠΑ στα ακίνητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που έχει μηδενικό συντελεστή.
  • Φόρος στην υπεραξία: Στην αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλοντας αφενός να στηρίξει τον κλάδο της οικοδομής, αφετέρου να μην πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4172/2013) προβλέπεται η επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο νόμος έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όπως όλα δείχνουν θα «παγώσει» εκ νέου.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και επιτηδευματίες. Διατηρείται για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2027.
  • ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  • «Κλειστά» ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας, ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα «ανοίξει το ακίνητό του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.
  • Ασφάλιση για φυσικές καταστροφές: Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.
  • Επαγγελματίες: Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού) και οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.
  • Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους).
  •  Φορολογικές δηλώσεις: Με στόχο να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, με τις καθυστερήσεις από πλευράς των φορέων που έχουν την ευθύνη αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών αλλά και κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων που διαβίβασαν στη φορολογική διοίκηση λανθασμένα στοιχεία το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε διορθώσεις. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι το επόμενο έτος να ανοίξει το taxis νωρίτερα αλλά κυρίως να οριστεί η ημερομηνία αποστολής των στοιχείων και ενδεχομένως και κυρώσεις στους φορείς που καθυστερούν τη διαδικασία.
  • Χρηματικές παροχές ποσού έως 5.000 ευρώ τον χρόνο από εργοδότες προς εργαζόμενους - νέους γονείς απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
  • Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Το μηνιαίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς υπολογίζεται σε περίπου 150 ευρώ σε μέσο όρο.


Πηγή: powergame.gr