Το τελευταίο µίλι για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήµατος µέσω του «Ηρακλή» τρέχει η κυβέρνηση, έτσι ώστε τα κόκκινα δάνεια να συγκλίνουν µε τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζοντας χθες τις δρά σεις για ένα υγιές τραπεζικό σύστηµα που θα υπηρετεί την οικονοµία, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράµµατος «Ηρακλής» κατά 1 επιπλέον δισ. ευρώ. «Περιµένουµε τη θετική απάντηση της ΕΕ. Με την υλοποίηση του προγράµµατος τα κόκκινα δάνεια των συστηµικών τραπεζών θα κατεβούν στον µέσο όρο της ΕΕ. Είναι ένα ακόµη θετικό βήµα για το τραπεζικό σύστηµα, θέλουµε ένα τραπεζικό σύστηµα ανταγωνιστικό και πρωτίστως υγιές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.


Άθλος

Όπως υπενθύµισε, µε τη συµβολή του «Ηρακλή» τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια έχουν µειωθεί από περίπου 40% τον Ιού λιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024, ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Σηµειώνεται ότι ο µέσος όρος των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (ΜΕΑ) των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται γύρω στο 2%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο να ρίξουν το ποσοστό κάτω του 3%. Η Eurobank είναι αυτή που προπορεύεται µε τον χαµηλότερο δείκτη ΜΕΑ στο τέλος του α΄ εξαµήνου, στο 3,1%. Ακολουθούν Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς µε δείκτη ΜΕΑ στο 3,3%, ενώ ο δείκτης ΜΕΑ της Alpha Bank ανέρχεται σε 4,7%.

Το Σχήµα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» συνοδευόταν από κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ και πλέον αυτές θα ανέλθουν στα 3 δισ., προκειµένου να συµπεριλάβουν τις εναποµείνασες τιτ λοποιήσεις των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών και κυρίως την πλήρη εξυγίανση των συγχωνευµένων τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτια.

Οι δύο τράπεζες που θα αποτελέσουν τον πέµπτο τραπεζικό πυλώνα έχουν µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα συνολικού ύψους 3,68 δισ. ευρώ, µε την Attica Bank να µεταβιβάζει στο Σχήµα Προστασίας Ενεργητικού τιτλοποιηµένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τις οµολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του τιτλοποιηµένου χαρτο φυλακίου ανέρχονται σε 750.000.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλε αίτηµα για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», µεικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.


Αποεπένδυση ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

Αναφερόµενος στις άλλες δράσεις του οικονοµικού επιτελείου στον τραπεζικό τοµέα, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών είπε ότι προχωρά η επόµενη φάση στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα. Έχει προηγηθεί η αποεπένδυση σε Eurobank (1,4%), Alpha (8,98%), Εθνική (22%) και Πειραιώς (27%).

Τέλος, ο ΥΠΕΘΟ είπε ότι ολοκληρώνεται η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, οδηγώντας στον πέµπτο τραπεζικό πυλώνα και ενισχύοντας τον ανταγωνισµό σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προµηθειών, µε προφανή οφέλη για καταθέτες και δανειολήπτες.

Η νοµική συγχώνευση των δύο τραπεζών έχει ολοκληρωθεί µε απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Αττικής και επίκειται αύξηση µετοχικού κεφαλαίου 735.000.000 ευρώ.