Αλλάζει ο χάρτης στην κτηµαταγορά µετά τις νέες παρεµβάσεις στη φορολογία των ακινήτων από την κυβέρνηση, µε τα µέτρα να ξετυλίγονται σταδιακά από τώρα έως και το τέλος του 2025.

Το πακέτο περιλαµβάνει φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις για ιδιοκτήτες και εκµισθωτές, «κόφτες» και τέλη στο Airbnb, επέκταση αντικειµενικών τιµών σε όλη τη χώρα και αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας στις µεταβιβάσεις.

Αναλυτικότερα:

Αφορολόγητα ενοίκια

Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων µε κλειστά σπίτια που θα βάλουν ενοικιαστήριο από τον Σεπτέµβριο έως τον ∆εκέµβριο του 2025, καθώς και όσοι µετατρέψουν τη βραχυχρόνια µίσθωση σε µακροχρόνια. Για παράδειγµα, ένας ιδιοκτήτης µε ενοίκιο 1.000 ευρώ τον µήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, ενώ για µηνιαίο µίσθωµα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος διαµορφώνεται σε 4.600 ευρώ. Κι αυτό γιατί, µε βάση την κλίµακα, τα εισοδήµατα από ενοίκια φορολογούνται µε συντελεστές από 15% έως 45%, µε τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήµατος να φορολογούνται µε 15%, στο κλιµάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήµατα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται µε 45%.

Οµως, για να δικαιούται κάποιος την απαλλαγή, θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) Η κατοικία να είναι κενή ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια µίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, πράγµα που θα πιστοποιείται από τη δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2, ενώ αποδεικτικό στοιχείο θα αποτελεί και η διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Β) Το εµβαδόν του ακινήτου να µην ξεπερνά τα 120 τ.µ.

Γ) Το ακίνητο να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο ή ίδρυµα και όχι σε επιχείρηση.

∆) Η ενοικίαση να ξεκινήσει από τις 8 Σεπτεµβρίου 2024 έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα (995.500 δικαιώµατα), ενώ από τα κενά ακίνητα την τριετία 2020-2022 µόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για µίσθωση.

Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ

«Κούρεµα» 20% στον λογαριασµό του ΕΝΦΙΑ θα κερδίσουν όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών αντικειµενικής αξίας έως 500.000 ευρώ τις ασφαλίσουν και για τους τρεις κινδύνους από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πληµµύρα και σεισµό). Για παράδειγµα, ιδιοκτήτης µε ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ, εάν έχει ασφαλίσει την κατοικία του για ολόκληρο το έτος, θα πληρώσει το 2025 φόρο 320 ευρώ. ∆ηλαδή, θα έχει ετήσιο όφελος 80 ευρώ, από 40 ευρώ που ήταν η έκπτωση (10%) στον φετινό λογαριασµό.

Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ διατηρείται για τους ιδιοκτήτες ασφαλισµένων κατοικιών µεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων µεγάλης αξίας θα πρέπει να γνωρίζουν ακόµα ότι, εάν δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζηµιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζηµιάς από φυσικές καταστροφές

«Φρένο» στο Airbnb

Στο πλαίσιο των παρεµβάσεων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης, µπαίνουν νέοι περιορισµοί στις βραχυχρόνιες µισθώσεις (Airbnb) σε τρία κορεσµένα ∆ηµοτικά ∆ιαµερίσµατα της Αθήνας, καθώς «παγώνουν» για έναν χρόνο οι άδειες.

Πρόκειται για:

  • Το 1ο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα, που περιλαµβάνει τις περιοχές: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγµα - Οµόνοια - Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια και Νεάπολη.
  • Το 2ο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα: Μετς, Νέος Κόσµος, Αγιος Αρτέµιος και Παγκράτι και
  • Το 3ο ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα και Ρουφ.

Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας εκτιµάται ότι φέτος το καλοκαίρι υπήρχαν πάνω από 12.500 καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης. Πέραν των περιορισµών στις άδειες, αυξάνεται στα 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση, από 1,5 ευρώ σήµερα, το τέλος κλιµατικής κρίσης.

Επέκταση αντικειµενικών τιµών

Μια ανάσα πριν από την τελική ευθεία βρίσκεται η επέκταση των αντικειµενικών τιµών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήµατος. Πρόκειται για το υπολειπόµενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούµενα πολεοδοµικά στοιχεία, καθώς σε πολλές περιοχές ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, αφού επρόκειτο για ερειπωµένα χωριά, µε µηδενικές µεταβιβάσεις, για να υπάρξει µια πρώτη εκτίµηση.

Αναστολή ΦΠΑ

Παγώνει για ακόµα ένα έτος, µέχρι το τέλος του 2025, η επιβολή ΦΠΑ 24% στις µεταβιβάσεις νέων οικοδοµών. Το µέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδοµής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος µε το σύστηµα της αντιπαροχής, µέχρι την αίτηση αναστολής. Σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, στόχος είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδοµής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιµών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, καθώς και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, µιας και αποτελεί µία από τις βασικές κινητήριες δυνάµεις για την ανάπτυξη της οικονοµίας.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή