Μίνι φορολογικό µε τις παρεµβάσεις στη φορολογία ακινήτων, εισοδηµάτων, παροχών και ασφαλίστρων ετοιµάζει η κυβέρνηση µε νοµοσχέδιο που θα έρθει αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή αµέσως µετά το προσχέδιο του προϋπολογισµού για το 2025.

*Διαβάστε ακόμα: Αυξάνονται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού - Διευκρινίσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη

Το νοµοσχέδιο θα περιλαµβάνει το πακέτο µέτρων που ανακοίνωσε από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός, όπως τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, διορθώσεις στα τεκµήρια των ελεύθερων επαγγελµατιών µε ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, µείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισµένες κατοικίες, αναστολή ΦΠΑ και το επόµενο έτος, απαλλαγή παροχών από εργοδότες για νέους γονείς, ελάφρυνση των αµοιβών για εφηµερίες γιατρών του ΕΣΥ και µείωση κατά µία µονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.


Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Ειδικότερα, οι νέες ρυθµίσεις προβλέπουν:

1. Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή µετατρέψουν τις βραχυχρόνιες µισθώσεις σε µακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να είναι κενό, όπως προκύπτει από το Ε2, ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια µίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εµβαδόν του να µην ξεπερνά τα 120 τ.µ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις. Η ελάφρυνση για έναν ιδιοκτήτη µε µηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ ανέρχεται σε 1.800 ευρώ τον χρόνο ή 5.400 ευρώ την τριετία, ενώ για µηναίο µίσθωµα 1.660 ευρώ το ετήσιο όφελος διαµορφώνεται σε 4.600 ευρώ.

2. ∆ιπλασιασµό στο 20% από 10% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες µε κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισµός, πυρκαγιά, πληµµύρα). Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισµένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραµένει στο 10%, αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών µέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζηµιώνονται από το κράτος για ζηµιές από θεοµηνίες.

3. Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις µεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025. Το µέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδοµής που έχουν εκδοθεί, και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος µε το σύστηµα της αντιπαροχής µέχρι την αίτηση αναστολής. Έτσι, για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς µε ΦΠΑ 24% και φόρο µεταβίβασης διαµορφώνεται στις 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ, η τιµή του ίδιου ακινήτου πέφτει στις 206.000 ευρώ, αφού επιβάλλεται µόνο φόρος µεταβίβασης 3%, οπότε ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα ή 17%.

4. Παρεµβάσεις στο καθεστώς τεκµαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών:
  • Μείωση κατά 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδηµα για επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και ατοµικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές µε έως 1.500 κατοίκους. Σήµερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους.
  • Μεταφορά στο τέλος µετά την προσµέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το µέγιστο µισθό εργαζοµένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αµοιβή. Σήµερα ο µισθός του υψηλότερα αµειβόµενου υπαλλήλου λαµβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το µεγαλύτερο ποσό σε σχέση µε τον κατώτατο µισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσµέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω µισθοδοσίας και τζίρου).
  • Αύξηση του µέσου τζίρου του ΚΑ∆ µε αποτέλεσµα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήµατος για τους επαγγελµατίες που ο τζίρος τους ξεπερνά τον µέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑ∆. Με το ισχύον σύστηµα προσδιορισµού της ελάχιστης τεκµαρτής αµοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελµατία υπερβαίνει τον µέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθµού ∆ραστηριότητας (ΚΑ∆) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκµαρτής αµοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.
5. Κατάργηση από το 2025 του τέλους επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται µε τεκµαρτό τρόπο. Οι επαγγελµατίες το τρέχον έτος κλήθηκαν να καταβάλουν µειωµένο τέλος 50% και συγκεκριµένα 325 ευρώ, ενώ το 2026 δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Σηµειώνεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασµός προβλέπει κατάργηση του τέλους το 2027 για επιχειρήσεις και αµειβόµενους µε µπλοκάκια µε έως τρεις εργοδότες που φορολογούνται ως µισθωτοί.

6. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος των χρηµατικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστηµα έως δώδεκα µήνες µετά την απόκτηση τέκνου και µέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόµενο κατά επιπλέον 5.000 € για κάθε εξαρτώµενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους µήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αµέσως προηγούµενους και τους επόµενους έξι µήνες σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου µηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθµούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζόµενούς τους.

7. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συµβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή οµαδικού συµβολαίου, ο φόρος µειώνεται αναλογικά µε τον αριθµό των ανήλικων µελών που καλύπτει.

8. Αυτοτελή φορολόγηση µε συντελεστή 22% των εφηµεριών του ΕΣΥ που µε βάση τις εκτιµήσεις του υπουργείου Οικονοµικών θα επιφέρει µηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς 150 ευρώ κατά µέσον όρο και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/09/2024