Αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες εφαρμόζουν οι πάροχοι ενόψει της μείωσης του φόρου στις συνδέσεις σταθερής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ωστόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φέρεται διατεθειμένο να βάλει φρένο στις συγκεκριμένες ανατιμήσεις.


Ειδικότερα πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, και στο πλαίσιο της τόνωσης της αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών στη χώρα μας, ανήγγειλε την κατάργηση του φόρου 5% που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 σε όλες τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Το μέτρο λήφθηκε με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης των συνδέσεων αυτής της κατηγορίας στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη του ΟΟΣΑ.


Ωστόσο οι πάροχοι φαίνεται να επιχειρούν να επωφεληθούν αυτοί από το μέτρο και όχι οι καταναλωτές. Έτσι ορισμένοι πάροχοι προσχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε ανατιμήσεις των συνδέσεών τους FTTH κατά 2 έως 3 ευρώ έτσι ώστε να «καταπιούν» τη μείωση του 5% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν χθες ότι οι φημολογούμενες ανατιμήσεις έγιναν και μάλιστα ότι επιβεβαιώθηκαν για ορισμένους παρόχους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτίθεται να ζητήσει τις επόμενες ώρες εξηγήσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ανατίμηση των χρεώσεων.


Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν οι εξηγήσεις δεν ικανοποιήσουν την κυβέρνηση, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται. «Προς το παρόν θα ζητήσουμε επίσημες απαντήσεις. Στη συνέχεια, έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας», ανέφερε χθες στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι οι νέοι τιμοκατάλογοι που δίνουν ορισμένοι πάροχοι, περιλαμβάνουν υψηλότερες χρεώσεις απ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που συνδυάζεται, αφενός μεν με την κατάργηση του φόρου 5% στις συνδέσεις FTTH, αφετέρου δε με την έλευση του κουπονιού (voucher) ύψους 200 ευρώ, για την τόνωση της ζήτησης των συγκεκριμένων συνδέσεων.


Η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ για την απόκτηση συνδέσεων FTTH. Ωστόσο, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, επιχειρούν να περάσουν μέρος των ελαφρύνσεων αυτών της κυβέρνησης προς τους καταναλωτές, στα ταμεία τους, και όχι στις τσέπες των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ανατίμησης των χρεώσεων στις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής (και όχι μόνο) με δεδομένο ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν την Ελλάδα ως μια από τις πιο ακριβές χώρες του πλανήτη και φυσικά της Ευρώπης.