Έκτακτη οφειλή 700 ευρώ κατά µέσο όρο για ασφαλιστικές εισφορές του 2023 καλούνται να καταβάλουν 216.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες που είναι ταυτόχρονα και µισθωτοί και οι οποίοι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόµος ως προς την ελάχιστη εισφορά που θα πρέπει να δώσουν. Η υποχρέωση που προκύπτει µπορεί να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις προς τον ΕΦΚΑ.

*Διαβάστε ακόμα: Βραχυχρόνια μίσθωση: Έρχονται ριζικές ανατροπές το 2025 -Τι αλλάζει, ποιους αφορά και πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων

Σε εκκαθάριση που έκανε ο ασφαλιστικός φορέας, µόλις 32.000 από τους 323.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους που είναι ταυτόχρονα και µισθωτοί έλαβαν ως επιστροφές ποσά έως 500 ευρώ, γιατί προέκυπτε η επιβολή υψηλότερης εισφοράς από την οριζόµενη. Οι υπόλοιποι διαπιστώθηκε ότι δεν κάλυψαν το ποσό της εισφοράς που προβλέπει ο νόµος, µε αποτέλεσµα να τους ζητηθεί η διαφορά µεταξύ των εισφορών που κατέβαλαν και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλουν λόγω παράλληλης απασχόλησης.

Το ποσό που έπρεπε να καταβάλουν και ορίζει ο νόµος είναι η εισφορά της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας που για το 2023 ήταν 276,31 ευρώ. Μηδενική εκκαθάριση προέκυψε για 74.642 ασφαλισµένους, οι οποίοι και κατέβαλαν το ποσό που όφειλαν (2η ασφαλιστική κατηγορία) για την παράλληλη απασχόλησή τους ως αυτοαπασχολούµενοι και ως µισθωτοί.

Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εµπρόθεσµα έως 30/8/2024 και κάθε επόµενη στο τέλος κάθε µήνα. Για τους ασφαλισµένους µε πιστωτική εκκαθάριση έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρµα προκειµένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην περίπτωση που επιθυµούν να τους επιστραφεί το ποσό, διαφορετικά θα κρατηθεί στον λογαριασµό τους για συµψηφισµό µε επόµενες εισφορές. Οι νόµοι 4387/2016 και 4670/ 2020 προβλέπουν ότι σε περίπτωση που οι αυτοαπασχολούµενοι ασκούν παράλληλα και µισθωτή απασχόληση, τότε απαλλάσσονται από τις επιπλέον εισφορές, αρκεί να καλύπτουν την εισφορά σύνταξης και ασθένειας της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας από τη µισθωτή απασχόληση.

Αν δεν καλύπτεται η εισφορά της 2ης κατηγορίας, θα πρέπει να συµπληρώσουν τη διαφορά, καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό είτε µέσω της τακτικής πληρωµής των µηνιαίων εισφορών τους είτε κατά την εκκαθάριση εισφορών όπως γίνεται τώρα από τον ΕΦΚΑ.


Τι εισπράτεται

Για φέτος η αντίστοιχη εισφορά στη 2η κλάση είναι 285,87 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισµένους µε δικαίωµα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής µεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών µε ποσά από 29,49 ευρώ έως 41,97 ευρώ.

Για την κύρια ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισµένος θα καταβάλει τη διαφορά µόνο για τον Κλάδο Σύνταξης. Για την Επικουρική Ασφάλιση και την Εφάπαξ Παροχή καταβάλλεται µία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισµένος, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη µισθωτή απασχόληση. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή