Πολιτικές για την άµβλυνση της στεγαστικής κρίσης που µαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά επεξεργάζεται η κυβέρνηση, µε την κοινωνική κατοικία να τίθεται στο επίκεντρο, κυρίως για την Αττική και άλλες µεγάλες πόλεις, όπου καταγράφεται πρόβληµα στην εύρεση στέγης.

Δείτε εδώ: Γκάλοπ parapolitika.gr: Γνωρίζουν οι πολίτες ποια περιοχή έχει τα πιο ακριβά ενοίκια;

Τα µέτρα, που εξαγγέλθηκαν στη ∆ΕΘ µε στόχο την αντιµετώπιση του στεγαστικού ζητήµατος, υπερβαίνουν τα 2,4 δισ. ευρώ µε εµβληµατικότερο το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», που κάνει πρεµιέρα στις αρχές Ιανουαρίου, του νέου έτους. Ειδικό βάρος ωστόσο δίνεται στο πρόγραµµα «Κοινωνική Κατοικία», µε αιχµή του δόρατος την υλοποίηση του προγράµµατος «Κοινωνική Αντιπαροχή», µε στόχο την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου για τη στέγαση χιλιάδων νέων ζευγαριών µε κοινωνικά κριτήρια. Το πρόγραµµα θα στηριχθεί σε 15 ώριµα προς αξιοποίηση ακίνητα της ∆ΥΠΑ, ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασµό εντάσσεται η αξιοποίηση των αδρανών κρατικών ακινήτων, οι εγκαταστάσεις των οποίων προσφέρονται για κοινωνική στέγη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ακινήτων του, προκειµένου να καταλήξει σε εκείνα που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κοινωνική στέγη, είτε µέσω ανακαίνισης διαµερισµάτων είτε µέσω αντιπαροχής για την ανέγερση κατοικιών. Σηµαντικό µέρος του σχεδιασµού αποτελεί η ένταξη στο πρόγραµµα παλαιών εργοστασίων και αδρανών κρατικών ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το αρχικό πλάνο για την έκταση 18 στρεµµάτων της ΧΡΩ. ΠΕΙ., στην οδό Πειραιώς, για τη δηµιουργία τεχνολογικού πάρκου (Πολιτεία Καινοτοµίας), το οποίο δεν βρήκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά, µεταβλήθηκε και έχει ξεκινήσει ο σχεδιασµός για το µεγάλο project κοινωνικής κατοικίας, βάσει του οποίου οι παλαιές εγκαταστάσεις της Χρωµατουργεία Πειραιώς θα προσφερθούν για την ανέγερση 300 διαµερισµάτων, σηµαντικό µέρος εκ των οποίων θα έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής στέγης.

Σχετικά µε το πρότζεκτ για τη ΧΡΩ.ΠΕΙ., έχει ήδη συγκληθεί η οµάδα εργασίας για την αξιοποίηση της έκτασης, ωστόσο από την κυβέρνηση διαµηνύουν πως θα ακολουθήσει πρόσκληση προς τους ιδιώτες για την κατασκευή των νέων κατοικιών. Ο κατασκευαστής θα κρατήσει έναν συγκεκριµένο αριθµό των νέων διαµερισµάτων και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στο ∆ηµόσιο, που µε τη σειρά του θα τα αξιοποιήσει για τη στέγαση ευάλωτων πολιτών, έναντι χαµηλού µισθώµατος. Από την κυβέρνηση τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς για χρονοδιαγράµµατα, δεδοµένων των διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν πριν από την έναρξη της υλοποίησης του έργου, ωστόσο η πρώτη εκτίµηση αναφέρει πως η ολοκλήρωση της ΧΡΩ.ΠΕΙ. είναι εφικτή εντός του 2027.


Αµβλυνση της στεγαστικής κρίσης

Αντίστοιχα ακίνητα µε τα χαρακτηριστικά της ΧΡΩ.ΠΕΙ. εξετάζονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στον στόχο της άµβλυνσης της στεγαστικής κρίσης για τους ευάλωτους πολίτες, ενώ η πρώτη αξιολόγηση έχει καταλήξει σε δέκα ακίνητα µε τα χαρακτηριστικά της ΧΡΩ.ΠΕΙ., που θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, στα σχέδια για την εκµετάλλευση παλιών βιοµηχανιών εξετης παλαιάς ταπητουργίας Ανατόλια (σταµάτησε το 1988) στη συµβολή των οδών Εµµανουήλ Παππά - Βυζαντίου και Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, στη Νέα Ιωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον σχεδιασµό θα ενταχθούν οι Βιοµηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) µε άχτιστα οικόπεδα που ανήκουν στο ∆ηµόσιο, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα τη ΒΙ.ΠΕ. Παιανίας, όπου αναµένεται να γίνει αλλαγή χρήσης και να προχωρήσει η ανέγερση κατοικιών.

Αναφορικά µε τα διαµερίσµατα που αναµένεται να ανεγερθούν µε τη µέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, δεν θα έχουν σχέση µε τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά θα πρόκειται για σύγχρονα διαµερίσµατα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την κατασκευή των οποίων θα αναλάβουν ιδιώτες σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου. Στόχος είναι τα συγκεκριµένα διαµερίσµατα να διατίθενται µε πολύ φθηνότερο ενοίκιο από τις τιµές της αγοράς, και συγκεκριµένα στο 1/5 του ενοικίου της αγοράς, αναλόγως µε την περιοχή. ∆ηλαδή, σε µία περιοχή που η τιµή µισθώµατος είναι π.χ. στα 600 ευρώ, ο δικαιούχος του προγράµµατος κοινωνικής κατοικίας θα δίνει ενοίκιο περί τα 150-200 ευρώ.

Να σηµειωθεί πως οι διαγωνισµοί θα προχωρήσουν µε εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕ∆, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η µονάδα ωρίµανσης έργων του Ταµείου. Εκτός της Κοινωνικής Αντιπαροχής «τρέχει» ήδη σειρά Προγράµµατων Κοινωνικής Στέγασης, µε στόχο την εύρεση στέγης για κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, και την ουσιαστική ενίσχυσή τους. Αρχικά από το πρόγραµµα «Κάλυψη», που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαµβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέµβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες (176 ανήλικα παιδιά), δηλαδή συνολικά 411 ωφελούµενοι από τα στεγασµένα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο ξεκινά το βελτιωµένο πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία», µε αυξηµένο προϋπολογισµό από 10 σε 15 εκατ. ευρώ, για να εξασφαλιστεί στέγαση σε τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήµους. Τα στοιχεία της τελευταίας φάσης του προγράµµατος είναι τα εξής: 883 ωφελούµενοι ενταγµένοι στο πρόγραµµα, 556 οικογένειες ενταγµένες στο πρόγραµµα - 851 στεγασµένοι ωφελούµενοι και 110 ωφελούµενοι που βρήκαν εργασία.


Ταµείο Ανάκαµψης

Ακόµη, µε κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους 1,64 εκατ. €, σε συνεργασία µε τους ∆ήµους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ανακαινίζονται 100 διαµερίσµατα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 πολιτών από ευάλωτες κοινωνικές οµάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης. Τέλος, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυτή τη στιγµή παρέχει επίδοµα στέγασης σε 593 ανασφάλιστα άτοµα ή ζευγάρια που έχουν συµπληρώσει το 67ο έτος, µε καθόλου ή πολύ χαµηλό εισόδηµα. Το ύψος του επιδόµατος ισούται µε το ποσόν του συµφωνηθέντος µισθώµατος, µε ανώτατο όριο το ποσόν των 362 €. Παράλληλα δίνονται 400 εκατ. ευρώ για επίδοµα στέγασης σε 231.923 οικογένειες. Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη ∆ΕΘ αυξάνεται το επίδοµα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηµατικής κλίµακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά µε στοχευµένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή