Σφιχτές αυξήσεις, µε εξαίρεση τα πριµ παραγωγικότητας και τις ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (γιατροί), περιλαµβάνει για το νέο έτος η µισθολογική πολιτική για τους 750.000 εργαζόµενους στο ∆ηµόσιο, στους ΟΤΑ, στις Ένοπλες ∆υνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας.


Βάση υπολογισμού

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της «Α», η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εξοµοίωση της µισθολογικής πολιτικής στο ∆ηµόσιο µε την αντίστοιχη στον ιδιωτικό τοµέα και ως πρώτο βήµα οι αυξήσεις που θα χορηγούνται κάθε χρόνο στον κατώτατο µισθό θα αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών µισθολογίων, που έχουν οι διάφορες κατηγορίες στο ∆ηµόσιο (γιατροί, δικαστές, πανεπιστηµιακοί και ένστολοι).

Η αύξηση δεν θα είναι ποσοστιαία, αλλά θα αυξάνει τα µισθολογικά κλιµάκια σε ευρώ, όσο αυξάνεται σε ευρώ ο κατώτατος µισθός. ∆ηλαδή, φέτος ο κατώτατος µισθός στον ιδιωτικό τοµέα είναι 830 ευρώ και στο ∆ηµόσιο 850 ευρώ.

Εφόσον η αύξηση για το 2025 στον κατώτατο µισθό είναι 40 ευρώ και πάει από τα 830 στα 870 (µεικτά), αντίστοιχη, δηλαδή 40 ευρώ, θα είναι και η αύξηση σε όλα κλιµάκια των µισθολογίων.

Όµως αυτό από το 2026. Γιατί για το 2025 προέχει η εξοµοίωση. ∆ηλαδή, από τον Απρίλιο του 2025 (τότε χορηγείται η αύξηση µισθού στον ιδιωτικό τοµέα) και προκειµένου να ισοσκελιστούν ο κατώτατος του ιδιωτικού (830 ευρώ), µε τον αντίστοιχο της ΥΕ κατηγορίας στο ∆ηµόσιο (850 ευρώ), η αύξηση που θα λάβουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα ανέρχεται µεικτά σε 20 ευρώ και καθαρά σε περίπου 15 ευρώ.

∆ηλαδή, αν τον Απρίλιο ο κατώτατος µισθός στον ιδιωτικό τοµέα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, όπως εκτιµάται, η αντίστοιχη αύξηση στο ∆ηµόσιο θα είναι από τα 850 ευρώ στα 870 ευρώ.


Ενίσχυση εισοδημάτων

Επιπλέον, όσον αφορά τους δηµοσίους υπαλλήλους: 
  • Τα πριµ παραγωγικότητας: Θα εισαχθούν σε πολλές υπηρεσίες του ∆ηµοσίου που θα βάζουν στόχους υλοποίησης. Οι υπάλληλοι που θα πιάνουν τους στόχους θα µπορούν να λάβουν επιπλέον µέχρι δύο µισθούς του 1ου κλιµακίου της ΥΕ κατηγορίας, δηλαδή (µέχρι 1.700 µεικτά).
  • Αυξάνεται η νυχτερινή εργασία στους ένστολους κατά 20%.
  • Αυξάνονται µέχρι 1.700 ευρώ οι εφηµερίες γιατρών, ιδιαίτερα στις αποµακρυσµένες περιοχές.
  • Θα υπάρξει ποσοστιαία αύξηση 0,5% από τη µείωση της εισφοράς που παρακρατείται υπέρ υγείας.


Πώς θα λειτουργεί

∆ικαιούχοι του µπόνους παραγωγικότητας είναι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στη στοχοθεσία-αξιολόγηση, όπως -για παράδειγµα- υπουργεία, δήµοι και Περιφέρειες, νοσοκοµεία, εφόσον έχουν συµβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει επιλεγεί προς ανταµοιβή.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι µπορούν να λάβουν χρηµατική ανταµοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού µισθού τους. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και το ύψος ανταµοιβής ανά δικαιούχο πραγµατοποιούνται από τους υπηρεσιακούς προϊσταµένους τους και όχι από την πολιτική ηγεσία, µε κριτήριο τη συµβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριµένων στόχων. Το 40% του ποσού ανταµοιβής κατανέµεται ισοµερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέµεται µη οριζόντια και σε συνάρτηση µε τη συγκεκριµένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Το νοµοσχέδιο εισάγει µια σειρά από δικλίδες ασφαλείας για την αντικειµενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του µπόνους παραγωγικότητας:
  • Προβλέπεται µεθοδικός τρόπος κατανοµής της ανταµοιβής, µε συγκεκριµένους µαθηµατικούς τύπους που αναγράφονται ρητά στο σχέδιο νόµου.
  • Οι υπάλληλοι που θα λάβουν µπόνους παραγωγικότητας επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς προϊσταµένους τους και όχι από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων.
  • Το Πληροφοριακό Σύστηµα Ανταµοιβής διασφαλίζει τη δίκαιη εφαρµογή του µπόνους παραγωγικότητας µέσω της παρακολούθησης των δεικτών µέτρησης απόδοσης και του απαραίτητου τεκµηριωτικού υλικού.
  • ∆ίνεται η δυνατότητα στην Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας να προβαίνει σε δειγµατοληπτικό έλεγχο δίκαιης κατανοµής και ορθής καταβολής του µπόνους.
oi_apodoxes_ana_kathgoria_ekpaideusis
amoives_stratiwtikwn

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/09/2024