Ενα νέο παραγωγικό µοντέλο για την ενίσχυση της βιοµηχανίας στη χώρα, το οποίο θα περιλαµβάνει αυξηµένα κίνητρα και πολυετείς φοροαπαλλαγές, φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής, η οποία βασίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και των εξαγωγών στον βιοµηχανικό τοµέα και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης σε κρίσιµους τοµείς.

Βασικός στόχος είναι να γίνει η βιοµηχανία της χώρας πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και πιο δυναµική, µε σκοπό να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που καθιστά την Ελλάδα ακόµα πιο ελκυστική σε νέες επενδύσεις και στην υλοποίηση νέων επιχειρηµατικών ιδεών, δηµιουργώντας καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Ετσι θα ανοιχτούν και νέοι δρόµοι διασύνδεσης µε τους επαγγελµατίες και τους επιστήµονες που έφυγαν για µια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους, να εργαστούν εδώ και να φτιάξουν εδώ, στον τόπο τους, τις οικογένειές τους.

Αµυντική βιοµηχανία και ροµποτική, µέταλλα, δοµικά υλικά και εξοπλισµός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του µέλλοντος, ναυπηγοεπισκευή, φαρµακοβιοµηχανία και βιοτεχνολογία αιχµής, παραγωγή εξοπλισµού για ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόµηση, αγροδιατροφικός τοµέας που παράγει τελικά προϊόντα, εφαρµογές λογισµικού, Τεχνητής Νοηµοσύνης και ψηφιακής οικονοµίας και µονάδες Ερευνας & Ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών είναι µερικοί από τους κρίσιµους τοµείς (οι οποίοι επηρεάζουν µάλιστα την καθηµερινότητα των πολιτών) τους οποίους αφορά το νέο µοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Τους επόµενους δύο µήνες το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να εγκρίνει και να χρηµατοδοτήσει µε 170 εκατ. ευρώ, µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ιδιωτικές επενδύσεις στον τοµέα της βιοµηχανίας µε κύρια χαρακτηριστικά την πράσινη ανάπτυξη.

Η δράση θα ενισχύσει µε περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιήσουν επενδύσεις µε σκοπό, µεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση των γραµµών παραγωγής, τη χρήση ροµποτικής, την αυτοµατοποίηση και την εφαρµογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοηµοσύνης και έχουν ληφθεί 507 επενδυτικά σχέδια.

neo_paragogiko_montelo_ok


Βιομηχανικά πάρκα 

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται η δηµιουργία και η ανάπτυξη καινοτόµων επιχειρηµατικών πάρκων, µια δράση χρηµατοδοτούµενη από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας µε συνολικό προϋπολογισµό 90,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά 44,2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη δηµιουργία νέων, πράσινων και έξυπνων βιοµηχανικών πάρκων και την αναβάθµιση υφιστάµενων (20 συνολικά), 13,2 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την υποστήριξη του ∆Ε∆∆ΗΕ, ώστε να πραγµατοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθµών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα και, τέλος, 33 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για τη χρηµατοδότηση της ανάπτυξης του εµβληµατικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη. Τα πάρκα που θα αναπτυχθούν αποτελούν απάντηση στις ανάγκες της νέας εποχής για περισσότερο βιώσιµα και ανθεκτικά µοντέλα ανάπτυξης, αλλά και λύση στις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι βιοµηχανίες. Μεταξύ των βασικών στόχων είναι η ανάπτυξη υποδοµών δικτύου 5G, η χρήση ΑΠΕ, η εξοικονόµηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, καθώς και η προώθηση της κυκλικής οικονοµίας και της βιοµηχανικής συµβίωσης. Τα επενδυτικά σχέδια της δράσης αναµένεται να συµβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηµατικού και καταναλωτικού περιβάλλοντος, καθώς και στον εκσυγχρονισµό και στην ανάπτυξη της βιοµηχανικής βάσης, µε ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Τα νέα βιοµηχανικά πάρκα µε τον τρόπο αυτό θα εναρµονίζονται µε τις απαιτήσεις της σύγχρονης βιοµηχανίας Industry 4.0., συνδυάζοντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιοµηχανίας µε την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονοµίας.

Καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές 

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονοµία την ανοδική της πορεία είναι να πραγµατοποιήσει ένα ποιοτικό άλµα, µε έµφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας, την καινοτοµία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να µεγαλώσουν, αφού οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξηµένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτοµούν.

Με το νέο παραγωγικό µοντέλο εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξηµένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήµερα ανέρχονται σε 200%, για δαπάνες επιστηµονικής και τεχνολογικής έρευνας, που διαµορφώνονται σε:

  • 250% για έργα συνεργασίας µε startups και / ή ερευνητικά κέντρα.
  • 300% για ΜµΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α >20%).
  • 315% για ΜµΕ έντασης γνώσης, εάν υπερβαίνουν τον µ.ό. των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούµενων ετών. Παράλληλα, επεκτείνεται το κίνητρο για εµπορική εκµετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Σήµερα ισχύει τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθµιση θεσπίζεται µείωση 10% του φόρου εισοδήµατος για επιπλέον 7 έτη µετά τη λήξη της τριετίας.


Φορολογικά κίνητρα

∆ιευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors (επενδυτές). Σήµερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδηµα φορολογουµένου-επενδυτή ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραµµένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθµιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ. Μειώνεται, επίσης, το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/µετασχηµατισµό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών, ενώ θεσπίζεται και η δυνατότητα µεταφοράς φορολογικής ζηµίας µετασχηµατιζόµενων επιχειρήσεων. Το δηµοσιονοµικό κόστος µε βάση την υπάρχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα εκτιµάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναµένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγµατική οικονοµία.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Ακόµα ένας βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο περιορισµός της γραφειοκρατίας. Σκοπός είναι η µείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ θα καταργηθούν και 15 χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, µε στόχο τη µείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές µας επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε εφαρµογή σχέδιο µείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους, µε δύο τρόπους: µε αυστηρή µεθοδολογία µέτρησης και µε κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Σηµαντική συµβολή για το νέο παραγωγικό µοντέλο θα αποτελέσει και η επέκταση του θεσµού της χορήγησης Golden Visa, η οποία πλέον εστιάζει στις επιχειρήσεις, και πιο συγκεκριµένα από 1ης/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραµονής υπό τη µορφή Golden Visa για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση-µέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Χρήσιµο εργαλείο, παράλληλα, είναι το πρόγραµµα «Ερευνώ - Καινοτοµώ». Στη δράση -συνολικού προϋπολογισµού 300 εκατ. ευρώ- µπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηµατοδότησης ερευνητικών έργων µεµονωµένες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, οµάδες επιχειρήσεων ή και συµπράξεις επιχειρήσεων µε ερευνητικούς οργανισµούς για Eρευνα & Aνάπτυξη από επιχειρήσεις, για συµπράξεις µε ερευνητικούς οργανισµούς και για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσµάτων.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πρόσθετα κίνητρα για ανάπτυξη µε παραγωγικές επενδύσεις στη βιοµηχανία

Η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας είναι εθνική υπόθεση: είναι όρος ασφάλειας και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευηµερία των πολιτών και την πορεία της Ελλάδας. Είναι συνθήκη αναγκαία, αλλά και ικανή, για να αντιµετωπιστούν προβλήµατα φυγής των νέων από ολόκληρες περιοχές της πατρίδας µας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αντιµετώπιση του οξύτατου δηµογραφικού προβλήµατος.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Ανάπτυξης διαµορφώνουµε το νέο πλαίσιο για το παραγωγικό µοντέλο της χώρας και συµβάλλουµε µε πράξεις στην ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιοµηχανίας. Με δεκάδες έργα και παρεµβάσεις στα βιοµηχανικά πάρκα σε όλη τη χώρα. ∆ιευκολύνοντας και ενισχύοντας µε κάθε τρόπο νέες επενδύσεις και νέες δουλειές: ιδιαίτερα στις παραµεθόριες περιοχές, µε περαιτέρω κίνητρα για φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στις παραγωγικές δραστηριότητες. Με έµφαση στον στόχο να συγκλίνουµε µε την Ευρώπη και να µειωθούν οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»