Την επιτάχυνση της κτηµατογράφησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, µε σκοπό την επίλυση χρόνιων προβληµάτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, φέρνει το νοµοσχέδιο για το Κτηµατολόγιο που κατατίθεται στη Βουλή από τον υφυπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Με το νέο αυτό νοµοσχέδιο η κυβέρνηση δεσµεύεται να ολοκληρώσει την κτηµατογράφηση έως το 2025, έπειτα από δεκαετίες καθυστερήσεων. Αυτό σηµαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο Κτηµατολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί και θα ψηφιοποιηθεί η διαδικασία διόρθωσης χωρικών µεταβολών. Με την Ενιαία ∆ιαδικασία ∆ιόρθωσης Στοιχείων καθιερώνεται ένα απλοποιηµένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωµετρικών δεδοµένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από πιστοποίηση, οι µηχανικοί θα έχουν αυξηµένο ρόλο. Ακόµη καθιερώνεται και η 24ωρη Ηλεκτρονική Υποβολή Πράξεων. Μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρµας, οι πολίτες και οι επαγγελµατίες θα µπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα, διευκολύνοντας όσους έχουν περιορισµένο χρόνο κατά τις εργάσιµες ώρες.

Κτηµατολόγιο: Ο πρώτος δηµόσιος φορέας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοηµοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων

Σηµαντική επίσης είναι και η χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης στον νοµικό έλεγχο συµβολαίων. Το Κτηµατολόγιο γίνεται ο πρώτος δηµόσιος φορέας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοηµοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Στόχος είναι η Artificial Intelligence (A.I.) να συµβάλει στη µείωση χρονοβόρων διαδικασιών, αυξάνοντας την αποτελεσµατικότητα και επιταχύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Μία βασική ρύθµιση που φέρνει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι η εξωδικαστική λύση για οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία.

Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό: Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηµατολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόµατα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγµα πολυκατοικιών, όπου από νεότερη µέτρηση προκύπτει νέο εµβαδόν διαµερίσµατος, ο ιδιοκτήτης δεν µπορεί να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συµβολαίου για το διαµέρισµά του παρά µόνο µε συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαµερισµάτων στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Πλέον θα µπορεί να προβαίνει στη µονοµερή τροποποίηση του συµβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώµατα των υπόλοιπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθµιση θα υπάρχει και για τα γεωτεµάχια µε κτίσµα.

Διασώζονται τα ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη

Με το νοµοσχέδιο αυτό διασώζονται επίσης τα ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη. Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αναγνωριστεί πρωτόδικα ως ιδιοκτήτες έναντι του ∆ηµοσίου για ακίνητα αρχικά «αγνώστου ιδιοκτήτη» ή λόγω χρησικτησίας, δικαιώνονται πλέον οριστικά και αµετάκλητα, καθώς το ∆ηµόσιο δεν θα προσβάλλει τις αποφάσεις αυτές µε ένδικα µέσα. Επιχειρείται ακόµη να µπει τέλος στον παραλογισµό µε την απαιτούµενη σύµφωνη γνώµη όλων των ιδιοκτητών µιας πολυκατοικίας όταν πρέπει να αλλάξουν τα τετραγωνικά σε νέο συµβόλαιο µέσα από τη δυνατότητα µονοµερούς τροποποίησης της σύστασης. Από το αρµόδιο υπουργείο ευελπιστούν πως έτσι θα βγουν και περισσότερα ακίνητα στην αγορά, ώστε να συµβάλουν στη λύση του προβλήµατος στέγασης.

Το νοµοσχέδιο αυτό έχει τέσσερις βασικές στοχεύσεις. Πρώτον, τις ταχύτερες και ασφαλέστερες συναλλαγές, µε αποτέλεσµα η αγορά και πώληση ακινήτων να γίνεται πιο γρήγορα και µε µεγαλύτερη ασφάλεια. ∆εύτερον, τη µείωση γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να απλοποιηθούν διαδικασίες που διευκολύνουν τους πολίτες και περιορίζουν τις καθυστερήσεις. Τρίτη στόχευση είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισµός, καθώς µε τη χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης και την ψηφιοποίηση αναβαθµίζονται οι παρεχόµενες υπηρεσίες. Και, τέταρτον, την οικονοµική ανάπτυξη, καθώς ένα σύγχρονο Κτηµατολόγιο αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονοµίας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»