Μια βεντάλια κινήσεων, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον ρόλο της ως μοχλού στήριξης της καινοτομίας, ανοίγει η Εθνική Τράπεζα. Έχοντας επενδύσει ήδη 20 εκατ. ευρώ στο οικοσύστημα, είτε απευθείας σε startups είτε μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, η Τράπεζα επεκτείνει και στην Κύπρο τη ναυαρχίδα της για τη στήριξη της καινοτομίας, το πρόγραμμα NBG Business Seeds -τον μακροβιότερο θεσμό στήριξης startups και ΜμE- ενώ θέτει στο στόχαστρό της τη στήριξη τομέων όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα και ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός.


Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της κορυφαία exits, όπως αυτά της Augmenta μέσω του Marathon, της Hack the box και της Accusonus μέσω του Big Pi, η τράπεζα φιλοδοξεί να εντείνει τις ροές καινοτομίας από το οικοσύστημα προς το εσωτερικό της, φιλοδοξώντας να εντάξει στη λειτουργία της νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προερχόμενα από καινοτόμες startups και μικρομεσαίες εταιρείες, αλλά και από εδραιωμένες επιχειρήσεις πληροφορικής.


Ταυτόχρονα, η Εθνική προχωρά σε κινήσεις, οι οποίες έρχονται να ενδυναμώσουν το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει δημιουργήσει, όπως η αύξηση της συμμετοχής της στην Εpsilon Net από 7,5% σε 15% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποκλείει συνεργασίες, ακόμη και μετοχικές συμμετοχές, είτε με startups είτε με εισηγμένες εταιρείες ΙΤ.

Εθνική: Θα δούμε πολύ μεγάλες επιτυχίες
Βασικός βραχίονας καινοτομίας της Εθνικής παραμένει το NBG Business Seeds, το πρόγραμμα που εδώ και 15 χρόνια έχει υπάρξει αρωγός στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα. Όπως εξήγησαν χθες κορυφαία στελέχη της Τράπεζας, ήδη η Εθνική έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και funds από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ περίπου 5 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί απευθείας σε startup.


Σε μια περίοδο που το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας καταγράφει ένα ισχυρά θετικό momentum «τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ μεγάλες επιτυχίες, πράγμα που είναι πολύ αισιόδοξο για εμάς» σχολίασε χθες ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds της Εθνικής, κ. Σπύρος Αρσένης.

Επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων, που δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο δίκτυο διασύνδεσης της Τράπεζας, αλλά και σε εργαλεία ανάπτυξης, χαρακτήρισε το NBG Business Seeds ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας, κ. Ερνέστο Παναγιώτου.


Όπως τόνισε ο ίδιος, το ESG αποτελεί ακόμα έναν τομέα που απασχολεί πολύ την τράπεζα και γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «αυτός είναι ένας τομέας που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε για άμεσες συνέργειες με την τράπεζα» ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης, κυρία Ντέμη Γκουντούφα, σχολίασε ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραματισμός είναι στις προτεραιότητες της τράπεζας, καθώς βοηθάει στην οικονομική ανθεκτικότητα και ευημερία των νοικοκυριών, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν πολλές δράσεις σε αυτό τον τομέα, αρχής γενομένης από μια συνεργασία που έχει υπάρξει και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μετοχικές συνεργασίες
«Μέσα από το διαγωνισμό στοχεύουμε να σε στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Epsilon Net, και με μικρές εταιρείες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους διαγωνισμούς του NBG Business Seeds» είπε ο κ. Παναγιώτου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με νέα funds ή είσοδο σε κάποια εταιρεία.

«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε την ίδια στρατηγική με τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί δυνητικά να δώσει εργασίες σε startup και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους», σημειώνοντας ότι βρίσκεται μέσα στο πεδίο των επιλογών να εισέλθει η τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας.

Ο ίδιος επισήμανε πως «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή σε νέα funds, που αναζητούν ιδιώτες επενδυτές», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πάγια στρατηγική της Τράπεζας να στηρίζει τις νεοφυείς εταιρείες μέσω των VCs.

Για τη συνεργασία με την Epsilon Net, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «στη νέα μετοχική σύνθεση της Epsilon Net είμαστε στο 15% και έχουμε πιο ισχυρή παρουσία. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων». Σημείωσε πως η Epsilon Net έχει ένα πελατολόγιο πάνω από 130.000 επιχειρήσεις και ακόμα 900.000 ιδιώτες που είναι μισθοδοτούμενοι μέσα από τα συστήματα της, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το NBG Business Seeds σε αριθμούς
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, που συμπληρώνει 15 χρόνια, είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε λίγο πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και κατάφερε να στηρίξει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα.

Συνολικά, κατά τα 14 προηγούμενα έτη διοργάνωσής του, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε πάνω από 8.200 με διατυπωμένες σχεδόν 4.800 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ έχουν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σχεδόν 700.000 ευρώ σε βραβεία στις 140 νικήτριες ομάδες.

Στα 14 χρόνια του ο διαγωνισμός έχει αναδείξει ως νικήτριες πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες, όπως οι Avocarrot, Pollfish και Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης οι e-table, Ferryhopper, Clio Muse, DoctorAnyTime, και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες.

Μέσα από τον Διαγωνισμό ξεχωρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις που η Εθνική Τράπεζα μπορεί να στηρίξει στο μέλλον τόσο οικονομικά, με δανεισμό ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, όσο και στρατηγικά, μέσα από εμπορικές συνεργασίες και συμφωνίες που ενισχύουν τόσο την ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών όσο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ESG προσανατολισμό της Τράπεζας.

Νέα πεδία στήριξης
Ο φετινός 15ος Διαγωνισμός σηματοδοτεί μία νέα αρχή, με τη θεματολογία του να διευρύνεται και να ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας, συμπεριλαμβάνοντας τομείς αιχμής, όπως το Fintech,το Deep Tech, η Κλιματική Αλλαγή, ο Χρηματοοικονομικός Εγγραματισμός, η Χρηματοδοτική Ενδυνάμωση και Συμπερίληψη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από τον εμπλουτισμό των θεματικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις στις παρακάτω κατηγορίες :

Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech), δηλαδή προτάσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές, διαδικασίες ή προϊόντα με σημαντική επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.
Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα & Οικοσυστήματα (Digital Ecosystems), δηλαδή προτάσεις με αντικείμενο την Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων, με έμφαση σε ιδέες και λύσεις που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα του κάθε κλάδου με προσέγγιση end-to-end ή one-stop shop solutions.
Προηγμένες Τεχνολογίες & AI (Advanced Technologies & AI), ήτοι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία και εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής οι οποίες μπορούν να συντελέσουν και στην εν γένει τεχνολογική ανάπτυξη και μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στη διακράτηση και προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή, Κοινωνία & Διακυβέρνηση (ΕSG), συμπεριλαμβανομένου του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού & της Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης, όπως προτάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση αυτής, καθώς και την εν γένει πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι 3 πρώτοι νικητές του 15ου Διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 40.000 ευρώ: Α’ Βραβείο 20.000 ευρώ, Β’ Βραβείο: 12.000 ευρώ, Γ’ Βραβείο 8.000 ευρώ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος εισάγονται και 2 Ειδικές Κατηγορίες Βραβείων: -Ειδικό Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με χρηματικό έπαθλο €4.000 στην καλύτερη συμμετοχή εντός των 20 πρώτων συμμετοχών του Διαγωνισμού. -Ειδικά Βραβεία Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις τους, συνολικού ποσού έως και €10.000 στις καλύτερες συμμετοχές με θέμα σχετικό με τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό και ειδικά των Νοικοκυριών.