Η «ένταση της ανάπτυξης» είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει η χώρα να τρέχει σταθερά με ανάπτυξη άνω του 2,5% για την επόμενη τριετία, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και πολλαπλασιάζοντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», αυτή τη στιγμή είναι στον «προθάλαμο αναμονής» συνολικά 18 εμβληματικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, για να προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, εξετάζει τους ογκώδεις σχετικούς φακέλους και μόλις αυτοί λάβουν το «πράσινο φως», θα προωθηθούν στη Συντονιστική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για τη διατύπωση γνώμης και από εκεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προς έγκριση - μια διαδικασία που αναμένεται να τρέξει σχετικά γρήγορα. Οι επενδύσεις αυτές, που αναμένεται να προσφέρουν μια νέα τόνωση στην εθνική οικονομία, εφόσον υλοποιηθούν αθροιστικά, στρέφονται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας και των logistics.

Στόχος, η δημιουργία πολλών νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη από την ίδρυση του νέου εθνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα ανάλογων φορέων της Ευρώπης

Για όλα αυτά βέβαια έχει προηγηθεί μια σημαντική προεργασία από τον υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, παρά την πληθώρα συναντήσεων με ξένους ηγέτες και τη συμμετοχή του σε επίσημες εκδηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδιώξει και θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, όπου, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρωί της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει στην αμερικανική μεγαλούπολη κλειστή συνάντηση (πρόγευμα) με περίπου 25 επενδυτές, στελέχη τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων, την οποία οργανώνει το γραφείο του σε συνεργασία με την Axia Ventures. Στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί επίσης και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Philip Morris, Γιάτσεκ Ολτσακ, μιας πολυεθνικής εταιρείας που έχει ήδη επενδύσει σχεδόν 700.000.000 ευρώ την τελευταία επταετία περίπου στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στο Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Investor Roadshow στο Λονδίνο, δηλαδή στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και το Χρηματιστήριο Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα

Εκ νέου επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο εκ νέου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, και θα παραστεί και θα μιλήσει στο Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Investor Roadshow στο Λονδίνο, δηλαδή στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και το Χρηματιστήριο Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει παράλληλα επαφές με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών και επιχειρήσεων. Στο ενδιάμεσο, στις αρχές Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από το Χρηματιστήριο Αθηνών το Greece Investor Day σε συνεργασία με τη Société Generale, όπου θα δώσει το «παρών» ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μαζί βέβαια με τον Γιάννο Κοντόπουλο της ΕΧΑΕ.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, όπως τον έχει διατυπώσει πρόσφατα ο ίδιος, είναι «μια οικονομία με προσανατολισμό στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, με σαφή στροφή της παραγωγής προς τη βιομηχανία και προς δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία». Γνωρίζει εξάλλου καλά πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτυγχάνονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να υπάρχει έτσι το λεγόμενο μέρισμα, που επιστρέφεται στη συνέχεια στην κοινωνία με τη μορφή επιδομάτων, επιδοτήσεων ή μειώσεων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει, τη δημιουργία δηλαδή πολλών νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η σχεδιαζόμενη ίδρυση του νέου εθνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα ανάλογων φορέων της Ευρώπης. Ρόλος του, όπως τον έχει περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες, ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, να καλύψει ενδεχομένως επενδύσεις μακροχρόνιες εκεί που η αγορά δεν μπορεί να παρέμβει. Γι’ αυτό και το ταμείο θα δρα είτε ως συνεπενδυτής είτε ως μειοψηφικός επενδυτής είτε ως σύμβουλος, που θα εισηγείται υβριδικά εργαλεία σε περιοχές όπως η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, οι πρώτες ύλες, τα δίκτυα, τομείς του μέλλοντος.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των «Παραπολιτικών»