Τις εκκρεμότητες με την Εφορία θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισέπραξαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, έκτακτες αμοιβές και επιδόματα, όσοι εντοπίσθηκαν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη, όσοι έλαβαν χρηματικά ποσά από γονικές παροχές, καθώς και οι κληρονόμοι και κάτοικοι εξωτερικού. Οι τελευταίοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προτού η τελευταία αναλάβει δράση, υπολογίζοντας από μόνη της το «κοστούμι» με τους φόρους και τα πρόστιμα.

Οι υποθέσεις που οι φορολογούμενοι πρέπει να διεκπεραιώσουν μέχρι το τέλος του έτους

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, άνεργοι και αγρότες οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο όπου ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Ετσι για αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2021 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2022. Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλον κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025, ενώ εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις. Οι συνταξιούχοι μπορούν έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Όμως, η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης:

- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- Δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
- Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
- Εχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

2. Κλήσεις από την Εφορία: Οσοι έπειτα από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό... ραβασάκι έχουν περιθώριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίσθηκαν έπειτα από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μην έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

3. Γονικές παροχές: Οσοι απέκτησαν χρήματα από γονικές παροχές εντός του 2024 θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης ή του «πόθεν έσχες» για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2025.

4. Κληρονομιές: Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν χειρόγραφα στην Εφορία οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων, καθώς και από όσους κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου. Μετά την υποβολή της δήλωσης, η Εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τον φορολογούμενο που απεβίωσε και με email. Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

5. Αλλαγή κατοικίας: Οσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»