Σε αλλαγή του µοντέλου ελέγχων στην αγορά εργασίας πρόκειται να προχωρήσει σύντοµα η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έχει έρθει σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: πρόκειται να δηµιουργήσει ένα επιστηµονικό σύστηµα «risk analysis», µε στόχο η µεγάλη πλειονότητα των ελέγχων να διενεργείται όπου υπάρχει περισσότερη παραβατικότητα.

Στους στόχους της Αρχής, η οποία το τελευταίο 8µηνο σε 51.000 ελέγχους διαπιστώνει ότι το µεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας σχετίζεται µε το ωράριο εργασίας, υποδηλωµένο και αδήλωτο, και τα πρόστιµα που έχει ρίξει ανέρχονται σε 30.000.000 ευρώ, είναι κυρίως ο τουρισµός και ο επισιτισµός, «πρωταθλητές» στην παραβατικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις σε τέσσερις µήνες (Μάιος-Αύγουστος 2024) και χωρίς ο συγκεκριµένος κλάδος των επαγγελµάτων να έχει εγκαταστήσει την κάρτα εργασίας, από τους συνολικά 9.059 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης και µεταφορών, σε καταλύµατα και ταξιδιωτικά πρακτορεία επιβλήθηκαν 2.569 πράξεις προστίµων ύψους 8.118.261 ευρώ. Παράλληλα, υποβλήθηκαν 105 µηνύσεις και µηνυτήριες αναφορές.

*Διαβάστε ακόμα: Επιθεώρηση Εργασίας: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσα στη σεζόν


6 στα 10 πρόστιµα για παραβάσεις για µαύρη, ανασφάλιστη ή υποασφαλισµένη εργασία 

Η αύξηση των ελέγχων και των προστίµων στον τουριστικό τοµέα, σε βάθος διετίας και συγκριτικά µε την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σηµειώνει αύξηση 21,06% στους ελέγχους και 34,78% στις διοικητικές κυρώσεις. Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι έως το τέλος του έτους οι έλεγχοι να µη γίνονται µε το παλιό παραδοσιακό δελτίο ελέγχου αλλά µε tablets, τα οποία είναι συνδεδεµένα µε το πληροφοριακό σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ και µε το λειτουργικό σύστηµα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ήδη, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν πως οι παραβάσεις για µαύρη, ανασφάλιστη ή υποασφαλισµένη εργασία αφορούν τα 6 στα 10 πρόστιµα που επιβλήθηκαν το οκτάµηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2024. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι σηµαντικό µέρος των παραβάσεων αφορούσε και την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, του µέτρου που έχει ως κεντρικό στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, την τήρηση των ωραρίων και την ορθή αµοιβή των υπερωριών, σε όλους τους κλάδους της οικονοµίας στους οποίους εφαρµόζεται.


Ρεκόρ προστίµων τον Αύγουστο

Το ωράριο εργασίας άλλωστε αποτελεί παραδοσιακά ένα πεδίο µε έντονη παραβατικότητα, κάτι που φαίνεται καθ’ όλους τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο τον Αύγουστο, οι έλεγχοι ανακάλυψαν 609 παραβάσεις για ζητήµατα που αφορούν το ωράριο απασχόλησης, και δη την υπέρβαση του δηλωµένου στην ΕΡΓΑΝΗ ωραρίου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 58,61% του συνόλου των ελέγχων.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στα στοιχεία 8µήνου, καθώς σε σύνολο 8.153 παραβάσεων για εργασιακά ζητήµατα, διαπιστώθηκαν 4.694 που σχετίζονται µε το ωράριο, δηλαδή αδήλωτη απασχόληση, πίνακες προσωπικού που υποκρύπτουν µη καταβολή υπερωριών, υπέρβαση χρόνου εργασίας και ψηφιακή κάρτα. Συνολικά 193 κυρώσεις επιβλήθηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας, µε πρόστιµα 304.000 ευρώ, ενώ µόνο για την ψηφιακή κάρτα τα πρόστιµα ήταν 3.519.290 ευρώ για 1.342 παραβάσεις. Έτσι, διαπιστώνεται ότι στο οκτάµηνο ανήλθαν στις 4.694, µε τα πρόστιµα που επιβλήθηκαν γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις να υπολογίζονται σε 18.747.410 ευρώ. Ο αριθµός αυτός αντιστοιχεί στο 72,89% του συνόλου των προστίµων που αφορούσαν παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περίπου 1.500.000 εργαζόµενους. Τα πρώτα δείγµατα γραφής από το λιανεµπόριο και τη βιοµηχανία, που τέθηκαν και τυπικά υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης «σε πραγµατικό χρόνο» από την 1η Ιουλίου, είναι θετικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωµένων υπερωριών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή