Η αξιοποίηση των αδρανών γαιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ) συνιστά το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τοµέα και µαζί του ολόκληρης της ελληνικής οικονοµίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόµη και την περίοδο της µεγάλης οικονοµικής κρίσης (2010-2019) η αγροτική παραγωγή στη χώρα συνέχισε να µειώνεται, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούµενες δεκαετίες, παρά τις στρατιές των ανέργων και την κάµψη των εισοδηµάτων στον δευτερογενή και τριτογενή τοµέα της ελληνικής οικονοµίας, λόγω των µνηµονίων. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει αναστραφεί και σήµερα, παρόλο που η καλλιεργήσιµη έκταση δεν αυξάνει, εν τούτοις η αγροτική παραγωγή ενδυναµώνεται, το εµπορικό ισοζύγιο αγροτικών αγαθών βελτιώνεται και, το σηµαντικότερο, αυξάνεται η απασχόληση.

Τα στοιχεία που έδωσε ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, είναι ενδεικτικά. Η απασχόληση στον πρωτογενή τοµέα (γεωργία, δασοκοµία, αλιεία) διευρύνθηκε από το 2020, από τους 412.000 απασχολούµενους σε 480.900 το 2023. Σηµαντική, δε, είναι και η µεταβολή της απασχόλησης στους νέους αγρότες (20-29 ετών), η ποσοστιαία αύξηση των οποίων ξεπέρασε εκείνη του συνόλου (2020: 21.700, 2023: 35.300). Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε αφενός µεν η αύξηση των τιµών των αγροτικών αγαθών, αφετέρου δε η στροφή των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων προς τις αγορές του εξωτερικού που φέρνουν περισσότερα χρήµατα.

Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων

Το σχέδιο αξιοποίησης των αδρανών γαιών αποτελεί σηµαντική ευκαιρία για πολλούς νέους (και όχι µόνον) αγρότες να αποκτήσουν µια διαφοροποιηµένη παραγωγή και ένα καλό εισόδηµα. Επιπλέον µπορεί να βοηθήσει τη χώρα να καταστεί περισσότερο αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και -γιατί όχινα αυξήσει τις εξαγωγές της. Εξάλλου το ελληνικό brand name στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα είναι σχετικά ισχυρό. Σύµφωνα µε τον κ. Τσιάρα, σήµερα υπάρχουν περίπου 11,5 εκατ. στρέµµατα αδρανών γαιών. Από αυτά τα 2,5 εκατ. στρέµµατα είναι δάση, 7,4 εκατ. στρ. βοσκές και χερσολιβαδικά και 1,8 εκατ. στρ. αγροί και οπωρώνες. Οπως ανέφερε ο ΥΠΑΑΤ, στόχος είναι οι γαίες αυτές να δοθούν δωρεάν σε νέους ή υφιστάµενους αγρότες, αλλά µε συγκεκριµένες υποχρεώσεις για την αξιοποίησή τους.

Το σχέδιο µένει να οριστικοποιηθεί µε την επικαιροποίηση του ν. 4061/2012 (∆ιαχείριση και προστασία ακινήτων ΥΠΑΑΤ - Ρύθµιση εµπραγµάτων δικαιωµάτων και λοιπές διατάξεις) η οποία θα περιλάβει τον εκσυγχρονισµό του θεσµικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του ΥΠΑΑΤ, την αποσαφήνιση των αρµοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων κ.λπ. Επίσης έχει δηµιουργηθεί στο ΥΠΑΑΤ Οµάδα Εργασίας, σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιµων αδρανών γαιών. Αν ολοκληρωθεί η παρέµβαση αυτή, θα δώσει τεράστια ώθηση στην αγροτική παραγωγή της χώρας, και ίσως έπειτα από πολλές δεκαετίες η καλλιεργήσιµη γη στη χώρα µας, αντί να µειωθεί, θα αυξηθεί.

Τα άλλα τρία σημαντικά µέτρα

Ωστόσο δεν είναι µόνον η αναδιανοµή των αδρανών γαιών που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ, για τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Υπάρχουν άλλα τρία σηµαντικά µέτρα, όπως:

  • η επιστροφή του 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο των αγροτικών µηχανηµάτων,
  • η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ που έχουν 750 συνεταιρισµοί και 21.000 αγρότες και, τέλος,
  • η προκήρυξη ενός µεγάλου προγράµµατος ενίσχυσης της θερµοκηπιακής καλλιέργειας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»