Ανατροπές στους φόρους επί των κερδών εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών φέρνει το myDATA, καθώς η φορολόγηση των εισοδηµάτων από το νέο έτος θα γίνεται αποκλειστικά και µόνο µε τα δεδοµένα των ηλεκτρονικών βιβλίων. Από το 2025 αλλάζει πλήρως το τοπίο, αφού κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα αναγνωρίζει η εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρµα myDATA.

*Διαβάστε ακόμα: ΑΑΔΕ: Ε-mail σε πάνω από 155.000 επιχειρήσεις για το myDATA - Ποιους αφορά, τα "τσουχτερά" πρόστιμα


myDATA: Πώς μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα

Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση µε τα αντίστοιχα δεδοµένα στα ψηφιακά βιβλία, µε αποτέλεσµα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήµατος να είναι προσυµπληρωµένες, οι κωδικοί κλειδωµένοι και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόµατα. Στην πράξη, µε τον µηδενισµό των επιτρεπτών ορίων απόκλισης µπαίνει οριστικό τέλος στα κόλπα µε τις «φουσκωµένες» δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελµατίες και επιχειρήσεις για να µειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί σταδιακά αυτή η δυνατότητα και µέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Συγκεκριµένα, από 1ης Ιουλίου έως και την 30 Σεπτεµβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις έχουν στενέψει στο 10% για τα δεδοµένα των εσόδων και στο 20% για τα έξοδα, από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 ∆εκεµβρίου 2024 µηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδοµένα των εξόδων υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%. Με τον µηδενισµό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελµατίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έξοδά τους, ενώ αντίθετα θα µπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.

Ειδικότερα, οι φορολογούµενοι θα µπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιµολόγια πωλήσεων, τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρµογή της ΑΑ∆Ε λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή λόγω ειδικής εξαίρεσης (π.χ. εξαιτίας πολύ χαµηλού ετήσιου τζίρου). Όµως, τα κρούσµατα πλασµατικής διόγκωσης δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελµατίες θα εξαλειφθούν, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρέµβασης στα στοιχεία.

Τα δεδοµένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στο myDATA θα µεταφέρονται χωρίς µεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυµπληρωµένη από την ΑΑ∆Ε, πράγµα που αναµένεται να συµβάλει στη µείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη µη είσπραξη ΦΠΑ. Παράλληλα, η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών καθώς και για τις δαπάνες που έχουν καταβάλει οι φορολογούµενοι θα ανοίξει τον δρόµο για το κλείδωµα των κωδικών του εντύπου Ε3.

Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων 

Με το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση µε τα αντίστοιχα δεδοµένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA διαµορφώνονται ως εξής:
  • 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30ή Σεπτεµβρίου 2024.
  • Οι αποκλίσεις για τα έσοδα µηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από την 1 Οκτωβρίου έως 31 ∆εκεµβρίου 2024.
  • Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καµία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα σε σχέση µε τα δεδοµένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή