Πολύ πιο ισχυρή από αυτή που δείχνουν τα επίσηµα στοιχεία είναι η πραγµατική δυναµική των τουριστικών εσόδων, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές στη σύνθεση της συγκεκριµένης αγοράς δυσχεραίνουν τη µέτρηση, µε την υποεκτίµηση να προσεγγίζει το 0,5% του ΑΕΠ.

Το παραπάνω αναφέρει σε µελέτη της η Εθνική Τράπεζα, επισηµαίνοντας ότι οι σηµαντικές αλλαγές στη δοµή της τουριστικής ζήτησης διεθνώς τα τελευταία χρόνια καθιστούν δυσκολότερη την εκτίµηση της συνολικής συνεισφοράς του εισερχόµενου τουρισµού στην οικονοµική δραστηριότητα, ειδικά όσον αφορά τη µέτρηση των εσόδων. Στην πρόσφατη δηµοσίευση των στοιχείων για την πορεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιούλιο, καταγράφηκε η πρώτη ετήσια µείωση (-5,4%) στα τουριστικά έσοδα από τον Μάρτιο του 2021, ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,1%. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει σηµαντική µείωση στη δαπάνη ανά άφιξη, η οποία δεν συνάδει µε άλλους σχετικούς δείκτες.

Οι αποκλίσεις µεταξύ των ρυθµών µεταβολής εισπράξεων και αφίξεων, ειδικά από χώρες της ευρωζώνης, είναι σηµαντικές και επεξηγούν το µεγαλύτερο τµήµα της αποδυνάµωσης του Ιουλίου (+5,7% ετησίως στις αφίξεις από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο έναντι -8,3% ετησίως στις εισπράξεις).

Η ετήσια συρρίκνωση των εσόδων τον Ιούλιο καθίσταται ακόµη πιο αξιοσηµείωτη, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις:
  • Στον κύκλο εργασιών στους κλάδους παροχής υπηρεσιών καταλύµατος και εστίασης τον ίδιο µήνα (+5,2% και +6,5% ετησίως, αντίστοιχα).
  • Στην πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυµάτων (82,8% τον Ιούλιο από 82,7% τον αντίστοιχο µήνα του 2023) και τη µέση τιµή δωµατίου.
  • Στις τιµές υπηρεσιών που σχετίζονται µε τον τουρισµό, βάσει των επιµέρους στοιχείων του ∆ΤΚ (εστίαση +6,6% ετησίως, υπηρεσίες παροχής καταλυµάτων +12,4%, υπηρεσίες µεταφορών +14,4%).
Όπως αναφέρει η ΕΤΕ, τα στοιχεία των εισπράξεων -που προκύπτουν από την ταξιδιωτική έρευνα συνόρων (border survey), που αποτελεί και τη βασική µέθοδο διεθνώς για την προσέγγιση των τουριστικών δαπανών- φαίνεται να τείνουν να υποεκτιµούν τα πραγµατικά τουριστικά έσοδα.

Οι εν λόγω αποκλίσεις αποδίδονται κυρίως:
  • Σε στρεβλώσεις στη δειγµατοληψία λόγω των σηµαντικών µεταβολών που έχουν συντελεστεί στη φύση της τουριστικής δαπάνης και στην αντιπροσωπευτικότητα της συµµετοχής στην έρευνα συνόρων των διαφορετικών κατηγοριών επισκεπτών µε διαφορετικό µείγµα δαπανών (λ.χ. αφίξεις σε πολυτελή καταλύµατα, ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βραχυχρόνιες µισθώσεις).
  • Στην εξαίρεση καταγραφής πληρωµών προς µεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία που παράλληλα είναι και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή πάροχοι πολλαπλών τουριστικών υπηρεσιών µε πολυεθνική δοµή. Σύµφωνα µε την ΕΤΕ, η συνολική εκτιµώµενη απόκλιση αντιστοιχεί σε 0,8% του ΑΕΠ γ΄ τρίµηνου και εκτιµάται σε 0,4% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2024, επιβαρύνοντας αντίστοιχα το έλλειµµα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Με προσαρµογή για την εν λόγω απόκλιση τα τουριστικά έσοδα στο σύνολο του έτους αναµένεται να αυξηθούν κατά 8% ετησίως, έναντι 3% χωρίς τη διόρθωση, σε νέο ιστορικό υψηλό 9,5% του ΑΕΠ.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή