Περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν πιαστεί στην ηλεκτρονική τσιµπίδα της ΑΑ∆Ε, επειδή εµφανίζονται να µην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

*Διαβάστε ακόμα: Έρχονται ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας του 2025: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους και τα πρόστιμα

Μάλιστα, πολλά από αυτά τα οχήµατα είναι µεγάλου κυβισµού, στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (π.χ. στα 2.358-3.000 κ.εκ. αντιστοιχούν τέλη 840 ευρώ), µε αποτέλεσµα να υπάρχει κινητοποίηση από τις φορολογικές υπηρεσίες ενηµερώνοντας µε emails τους κατόχους των οχηµάτων για τις «κόκκινες οφειλές» από απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας το 2019 µε τα αντίστοιχα πρόστιµα.


Χρονοδιάγραμμα

Ωστόσο, η ΑΑ∆Ε δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγούν από την οφειλή όσοι αποδείξουν µε παραστατικά ότι λόγω της κατάστασης του οχήµατός τους δεν υποχρεούνταν να καταβάλουν τέλη.

Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της ΑΑ∆Ε, η βεβαίωση της οφειλής µε το ποσό των ετήσιων τελών ανάλογα µε το κυβισµό, το είδος και το έτος κυκλοφορίας του οχήµατος µαζί µε το πρόστιµο θα αρχίσει στις 27 Νοεµβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 ∆εκεµβρίου του 2024.

Προηγουµένως όµως και µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα, οι φορολογικές Αρχές θα αποστείλουν στους παραβάτες ηλεκτρονικό µήνυµα µε το οποίο θα τους ενηµερώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν µέχρι 31/10/2024 µέσω της εφαρµογής myCar την πραγµατική κατάσταση του οχήµατός τους, υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειµένου να εκπέσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Με την αποστολή των µηνυµάτων θα ανοίξει η εφαρµογή στο myCar µε τα οχήµατα που εµφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Η είσοδος στην εφαρµογή πραγµατοποιείται µε κωδικούς TAXISnet.

Μέσω της εφαρµογής δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήµατος για το έτος οφειλής ή και για επόµενα έτη (π.χ. κλεµµένο, διαγραµµένο, σε ακινησία, απαλλασσόµενο κ.λπ.) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη µη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.


Δικαιολογητικά

Μετά τις 31/10/2024 οι ιδιοκτήτες δύνανται µέσω της εφαρµογής «Τα Αιτήµατά µου» να δηλώνουν τον λόγο µη οφειλής τελών κυκλοφορίας επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός, χωρίς αυτή τους η ενέργεια να ανακόπτει τη διαδικασία της βεβαίωσης.

Στη συνέχεια οι φορολογικές υπηρεσίες σε πραγµατικό χρόνο λαµβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήµατος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήµατος στο Πληροφοριακό Σύστηµα Οχηµάτων, όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτεται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/09/2024