Με την επιβολή «κόφτη» για τους 550.000 συνταξιούχους µε συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιµετωπίσει το πρόβληµα των περικοπών (ακόµη και µειώσεις αποδοχών) που υφίστανται από την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης, όταν ανεβαίνουν κλιµάκιο λόγω των ετήσιων αυξήσεων.

Για το θέµα, ήδη, έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις η αρµόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, που χθες προανήγγειλε σχετική ρύθµιση, η οποία θα δηµοσιοποιηθεί έως τον ∆εκέµβριο, για να ισχύσει από το νέο έτος.

Ο στόχος της ρύθµισης θα είναι διττός: από τη µία να µην υπάρξει φέτος δηµοσιονοµική επιβάρυνση, αλλά και του χρόνου να προκύψει ανάλογη ισορροπία. Με δεδοµένο ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται για εισοδήµατα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (µεικτές αποδοχές), µε κλιµακωτή αύξηση 3%-14%, το βασικό σενάριο θέλει την εισαγωγή ενός συγκεκριµένου «κόφτη»: Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος, εξαιτίας της αύξησης, είτε µπαίνει για πρώτη φορά στην ΕΑΣ είτε αλλάζει κλιµάκιο, η αύξηση θα «παγώνει» στα επίπεδα διατήρησης του ίδιου κλιµακίου, ώστε ο εν λόγω «κόφτης» να κρατάει το εισόδηµα από τις κύριες συντάξεις κάτω από την ΕΑΣ ή κάτω από την αλλαγή κλιµακίου της ΕΑΣ.

Για παράδειγµα: Συνταξιούχος µε εισόδηµα από κύριες συντάξεις 1.380 ευρώ µεικτά, µε την αύξηση 2,5% από την 1/1/2025 θα πρέπει να λάβει επιπλέον 34,7 ευρώ τον µήνα. Άρα, οι νέες µηνιαίες του αποδοχές θα έπρεπε να είναι 1.414,5 ευρώ. Όµως, σε αυτή την περίπτωση, θα επιβληθεί στον συγκεκριµένο συνταξιούχο ΕΑΣ 3% που ανέρχεται στο ποσό των 42,435 ευρώ. Άρα, τελικά ο συνταξιούχος του παραδείγµατος θα διαπιστώσει µετά την επιβολή και της ΕΑΣ ότι θα λάβει 1.372,065 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα λάµβανε πριν από την αύξηση.


Τα σενάρια

Για να αποφευχθεί αυτό το δυσµενές σενάριο, θα µπαίνει «κόφτης» στα 1.399 ευρώ. Άρα, ο συνταξιούχος του ίδιου παραδείγµατος θα λάβει ως αύξηση 1,4% ή 19,32 ευρώ. Συνεπώς, µπορεί η αύξησή του να είναι µικρότερη από το 2,5% που θα δοθεί συνολικά, αλλά θα είναι τέτοια ώστε να αποφύγει την επιβάρυνση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.


Τι ισχύει

Η ΕΑΣ επιβάλλεται στο µηνιαίο εισόδηµα από κύριες συντάξεις στο µεικτό ποσό. Αφετηρία είναι τα 1.400 ευρώ και τα κλιµάκια που ισχύουν ενδεικτικά είναι τα εξής:
  • Για σύνταξη 1.400-1.700 ευρώ: 3%.
  • Για σύνταξη 3.500,01 ευρώ και άνω: 14%.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή