Νέα αύξηση θα σημειωθεί στο σουβλάκι και οι επιχειρηματίες του κλάδου επικαλούνται τα λειτουργικά κόστη, για να δικαιολογήσουν μια νέα αύξηση γύρω στα 30 λεπτά μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, τα στοιχεία από τη Στατιστική και την Κεντρική Αγορά δείχνουν ότι οι πρώτες ύλες, δηλαδή κρέας, ντομάτες, πατάτες, τους τελευταίους δύο μήνες κινούνται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.

Σουβλάκι: Νέα αύξηση στην τιμή του, για τρίτη φορά σε δύο χρόνια

«Έχουμε το λάδι σε μόνιμη αύξηση, οι πατάτες, όλα ακριβαίνουν σε σχέση με πέρυσι. Απορροφήσαμε όσο μπορούσαμε τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά δεν πάει άλλο, πρέπει να επιβιώσει και η επιχείρηση», δηλώνει ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου.

Άλλος επιχειρηματίας επισημαίνει δείχνοντας τα τιμολόγια:

«Μόνο για τομάτες πρώτης ποιότητας έδωσα 250 ευρώ για τις προμήθειες εβδομάδας, να δείτε τα τιμολόγια. Και τώρα μπαίνει ο προμηθευτής, αυτά που θα τα βγάλω εγώ, από πού, μου λέτε; Δείτε εδώ τα τιμολόγια στο κρέας. 1.800 ευρώ με την κίνηση μειωμένη στο 30%, όταν πέρυσι όπως βλέπετε έδινα μόλις 1.200Ε για τις ίδιες ποσότητες. Μπορώ να επιζήσω;».

Σουβλάκι: Πως δικαιολογείται νέα αύξηση;

Οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων επικαλούνται το ακριβό λειτουργικό κόστος και προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στο σουβλάκι. Ωστόσο, οι τιμές στα οπωροκηπευτικά έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο δίμηνο, ενώ και στο κρέας, στο χοιρινό για παράδειγμα, δεν υπαρχουν ανατιμήσεις σημαντικές απο το καλοκαίρι και μετά.

Σημειωτέον ότι ήδη τα ψητοπωλεία στη διάρκεια της χρονιάς, προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις

Πέρυσι ένα σουβλάκι με πίτα και γύρο ή καλαμάκι κόστιζε από 2,80 ευρώ έως 3,50 ευρώ, φέτος φτάνει ακόμα και τα 4,20 ευρώ. Με τη νέα αύξηση που ψήνεται αναμένεται να το αγοράζουμε προς 4,50 ευρώ!

Ρεύμα - ενοίκια «πνίγουν» τους ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων

Προσέξτε πόσο θα πάει η τιμή σε ένα σουβλάκι στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον 20 λεπτά πιο ακριβό. Στον Πειραιά θα φτάσει αισίως τα 4 ευρώ, δέκα λεπτά πιο φθηνά σε μαγαζια της Καλλιθεας, γύρω στα 3,80 ευρώ στο Αιγάλεω, ενώ θα φτάσει και τα 4,50 ευρώ, όπως λένε οι επιχειρηματίες σε γειτονιές των βορείων και των νοτίων προαστίων.

Όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Τάσος Μοναστηριώτης, πέρα από το κόστος των πρώτων υλών υπάρχει το εργατικό κόστος, το ρεύμα και το ενοίκιο.

Πολλοί σημειώνουν, πάντως, ότι τα ψητοπωλεία θέλουν να περάσουν στην τελική τιμή, το βάρος των προμηθειών που καταβάλλουν στις πλατφόρμες για τα delivery.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4fyi7lc3z2h)