Βροχή αναδροµικών µέχρι 16.000 ευρώ αναµένουν εντός του 2025, 850.000 συνταξιούχοι τεσσάρων κατηγοριών, που σχετίζονται µε τους επανυπολογισµούς της παράλληλης (κύριας) ασφάλισης και τις διαφορετικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου για τα δώρα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και την έκδοση 100.000 εκκρεµών επικουρικών συντάξεων.

Αναλυτικά, πιο κοντά για την έκβαση θετικής απόφασης στα δώρα των Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το αντίστοιχο αίτηµα της Ένωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων για την επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού σε όλο το ∆ηµόσιο, φτάνοντας έτσι ένα βήµα πριν από το ταµείο 400.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει και αναµένουν µέσα στον Οκτώβριο την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου. Οι συγκεκριµένοι θα λάβουν εντόκως αναδροµικά ποσά έως 4.100 ευρώ ως επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11µηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Αντιστοίχως, δόθηκαν αναδροµικά σε όλους τους συνταξιούχους για το 11µηνο στις περικοπές των κύριων συντάξεων.

*Διαβάστε ακόμα: Εισφορά αλληλεγγύης: "Πάγωμα" για το 2025, προκειμένου όλοι οι συνταξιούχοι να λάβουν την αύξηση


Σε περίπτωση επέκτασης της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους το δηµοσιονοµικό κόστος υπολογίζεται σε 2,1 δισεκατοµµύρια ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει µε αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδροµικά που διεκδικούν µε βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Για συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ τα αναδροµικά υπολογίζονται από 450 ευρώ έως 2.500 ευρώ.

Για συνταξιούχους από ταµεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών, αναδροµικά από 1.111 ευρώ έως 4.100 ευρώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες 750-3.700 ευρώ. Πρόκειται για αναδροµικά στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν 200.000 ασφαλισµένους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από το 2015 και µετά και συγκεκριµένα για τα χρόνια εκείνα που ο ΕΦΚΑ δεν είχε εκσυγχρονίσει το λογισµικό σύστηµά του και ήταν δύσκολος ο επανυπολογισµός. Τα αναδροµικά σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν τις 13.000 ευρώ και προέρχονται από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών. Ο επανυπολογισµός θα γίνει για όλες τις επικουρικές από το 2015 και µετά µε εισφορές άνω του 6%, καθώς ο νόµος Βρούτση (Ν. 4670/20) τροποποίησε τον νόµο Κατρούγκαλου, µε αποτέλεσµα οι επιπλέον εισφορές να αυξάνουν τη σύνταξη µε συντελεστή υπολογισµού 0,075% για κάθε 1 µονάδα επιπλέον εισφοράς. Η διάταξη αυτή εφαρµόστηκε µόνο για τις κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν από 13/5/2016 και µετά.

Περισσότερο κερδισµένοι είναι οι συνταξιούχοι από επικουρικά ταµεία των ∆ΕΚΟ και των τραπεζών που άρχισαν να στέλνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να επανυπολογιστεί η επικουρική τους και να πάρουν αύξηση και αναδροµικά. Η προσαύξηση αφορά το τµήµα επικουρικής που αντιστοιχεί στα έτη µέχρι το 2014, εφόσον για τα έτη αυτά οι ασφαλισµένοι ανήκαν σε επικουρικά ταµεία µε εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6% (από 10% έως 17,5%).

Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2025 θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση αναδροµικών ποσών έως 16.000 ευρώ από παράλληλη ασφάλιση σε 150.000 δικαιούχους, αφού προηγηθεί νοµοθετική ρύθµιση, η οποία θα αντιµετωπίζει το θέµα για τους διπλά ασφαλισµένους πριν από το 2016, οι οποίοι δεν έλαβαν το δεύτερο κοµµάτι της σύνταξης. Σύµφωνα µε τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, οι συγκεκριµένοι συνταξιούχοι µε ελάχιστο χρόνο σε δεύτερο Ταµείο τα 15 έτη δεν θα λάβουν διπλή (εθνική και αναλογική), αλλά στην υπάρχουσα σύνταξη θα προστεθεί επιπλέον το δεύτερο αναλογικό κοµµάτι και αυτό γιατί το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων σε µία. Επίσης, θα γίνει επανέλεγχος όσον αφορά την ορθότητα των υπολογισµών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιµάται ότι στο υπάρχον λογισµικό που τρέχει τις συντάξεις αυτές υπάρχουν λάθη.

Τέλος, εντός του 2025 θα επιταχυνθεί η έκδοση των δύσκολων επικουρικών συντάξεων, που υπολογίζονται σε 100.000, και θα δοθούν αναδροµικά µέχρι 6 έτη, καθώς αφορούν περιπτώσεις µε µη µηχανογραφηµένα ένσηµα, τα οποία καταµετρώνται µε το χέρι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή