Με µεθοδικό τρόπο προχωρά το υπουργείο Εργασίας σε συγκεκριµένες διορθωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά. Πρόκειται για παρεµβάσεις που διορθώνουν αδικίες, αλλά και αυξάνουν τα εισοδήµατα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Αναλυτικά:

1. Εργασία ΑµεΑ: Όσοι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας λόγω κοινής νόσου θα µπορούν να λαµβάνουν τη σύνταξη, χωρίς να σταµατούν να εργάζονται. Μέχρι σήµερα τα Άτοµα µε Αναπηρία που κάλυπταν τις προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας και ήταν παράλληλα εργαζόµενοι δεν µπορούσαν να την εισπράξουν, αν δεν διέκοπταν την απασχόλησή τους. Τώρα πλέον τελειώνει αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.

2. Ενίσχυση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Ενισχύονται µε πρόσθετο προσωπικό, ενώ διπλασιάζεται ο αριθµός των ιατρών. ∆ηλαδή, οι 500 προσλήψεις αυξάνονται κατά 700, για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως.

3. Ισόβια πιστοποίηση αναπηρίας: Ολοκληρώθηκε η λίστα των µη αναστρέψιµων παθήσεων, µε αποτέλεσµα αρκετές κατηγορίες ασθενών να µην είναι απαραίτητο να επαναλάβουν την εξέταση για βεβαίωση της αναπηρίας τους.

4. Συντάξεις: Τρέχουν οι διαδικασίες απονοµής των συντάξεων. Εκκαθαρίζονται καθηµερινά 1.250 κύριες συντάξεις, µε µέσο χρόνο έκδοσης τους δύο µήνες. Στις επικουρικές συντάξεις ψηφιοποιείται όλο το αρχείο για την ταχύτατη απονοµή τους στο εξής.

5. Η νέα Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): ∆ιορθώνεται η στρέβλωση, αφού αλλάζουν οι κρατήσεις ανά κλιµάκιο. Ακόµη, οι νέες αυξήσεις δεν θα επηρεάζονται από την εισφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα χάνουν χρήµατα.

Εξετάζεται, σύµφωνα µε πληροφορίες:
  • Να µειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να µειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες από 127.000.000 ευρώ έως 145.000.000 ευρώ και τα αποθεµατικά του ΑΚΑΓΕ διαµορφώνονται µεταξύ 345.000.000 ευρώ και 327.000.000 ευρώ.
  • Να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να µειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες 163.000.000 ευρώ και τα αποθεµατικά του ΑΚΑΓΕ διαµορφώνονται στα 309.000.000 ευρώ.

6. Αυξήσεις αποδοχών: Η γενική αύξηση θα κινηθεί από 2,2% έως και 2,5% και θα ισχύσει για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2025, που πληρώνονται στα τέλη ∆εκεµβρίου.

7. Επιδόµατα ανεργίας: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού του βοηθήµατος, το οποίο αυξάνεται, ώστε να ισοδυναµεί στο 70% του κατώτατου µισθού για το πρώτο εξάµηνο της ανεργίας µε φθίνουσα εξέλιξη στη συνέχεια και µέχρι να φτάσει στο 50% του κατώτατου µισθού.

8. Κάρτα εργασίας: Εφαρµόζεται για 1.500.000 εργαζόµενους σε µεγάλα σουπερµάρκετ, τράπεζες, ∆ΕΚΟ, εταιρείες και σεκιούριτι. Από τον Ιούλιο, εφαρµόζεται στη βιοµηχανία και το λιανεµπόριο, ενώ σε ορισµένους κλάδους παρατηρήθηκε αύξηση υπερωριών περίπου 62%. Η κάρτα εργασίας θα εφαρµοσθεί σε τουρισµό και εστίαση.

9. Συντάξεις χηρείας: Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διάφορες λύσεις:
  • Η χήρα ή ο χήρος να επιλέγει τη σύνταξη που θα µειωθεί µετά την πάροδο την τριετίας. Συνεπώς, θα µπορεί να επιλέξει τη µείωση της µικρότερης σύνταξης.
  • ∆εν θα ζητηθούν επιστροφές.
  • Να µην εφαρµοστεί η µείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και µετά, ώστε να επικρατήσει ισονοµία µε τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή.
  • Η µείωση να αφορά µόνο την εθνική σύνταξη και όχι το σύνολό της, µετά την 3ετία, µε συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε µία, ή η περικοπή να εφαρµόζεται µόνο στην αναλογική σύνταξη.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή