Ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2,4%, σημαντική μείωση χρέους και στήριξη των εισοδημάτων περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2025-2028), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σε διευκρινίσεις και ανακοινώσεις μετά την παρουσίαση στο υπουργικό Συμβούλιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα και των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων με στοχευμένα μέτρα στήριξης άνω του 1 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω μέτρα εντάσσονται στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε, ο Κωστής Χατζηδάκης το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα επιτυγχάνει δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία στηρίζεται στους ακόλουθες τρεις πυλώνες:

  • μείωση του χρέους
  • ανάπτυξη
  • αύξηση των εισοδημάτων

Εστιάζοντας στις δαπάνες, υπενθύμισε ότι από το 2025 τίθεται σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανόνας ορίου δαπανών. Δηλαδή, ο δείκτης δαπανών δεν μπορεί να αυξάνεται ταχύτερα από έναν συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολής, ο οποίος προσδιορίζεται μέσω της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Για την ανάπτυξη η πρόβλεψη είναι 2,2% το 2024, 2,3% το 2025, 2% το 2026, 1,5% το 2027 και 1,3% το 2028. Η πρόβλεψη για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,4% μέχρι το 2028, με εξαίρεση το 2025 που εκτιμάται στο 2,5%. Για το ΑΕΠ η πρόβλεψη για το 2024 είναι να κλείσει στα 232 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας μέχρι το 2028 στα 272 δισ. ευρώ, «50 δισ. δηλαδή παραπάνω», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

anaptyxi
aep-1


Για το δημόσιο χρέος σημείωσε ότι το χρέος θα κατέβει στο 133,4% το 2028 (από 152,7% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα θα κινείται πέριξ της ζώνης του 1% μέχρι το 2028. Το όριο, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, είναι το 3%. «Είμαστε αρκετά παρακάτω» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη νοικοκυρέματος, που μαζί με τη μείωση του χρέους, στέλνει ένα «μήνυμα εμπιστοσύνης προς την πλευρά των αγορών».

Για την ανεργία το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση κάτω από το 10% το 2025 για να φθάσει στο 8,5% το 2028.

anergia-mesoprothesmo

Οι πέντε βασικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Μεσοπρόθεσμο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις ακόλουθες 5 βασικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις μέχρι το 2028:

  • Δημογραφικό (π.χ. Πρόσθετη προστασία για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω)
  • Στεγαστικό (π.χ. Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», μέτρα για βραχυχρόνια μίσθωση και κλειστά ακίνητα)
  • Αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής κρίσης (π.χ. Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών, μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών).
  • Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας (π.χ. Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναβάθμιση νοσοκομείων, έλεγχος προμηθειών)
  • Αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού Συστήματος (π.χ. Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ανακαίνιση σχολείων).
mesoprothesmo-diarthotikes-allages

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Μεσοπρόθεσμο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς με τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν, θα μειωθούν φόροι. Η εκτίμηση του υπουργείου ΠΕΘΟ είναι να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα έως 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.