Να και κάτι που µειώνεται και υπόσχεται να ελαφρύνει σηµαντικά φέτος την τσέπη µας! Το πετρέλαιο θέρµανσης, που ακόµη χρησιµοποιούν ως βασικό καύσιµο για να θερµάνουν τις κατοικίες τους εκατοµµύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, εκτιµάται ότι θα γεµίσει τις δεξαµενές των καταναλωτών σε τιµές έως 20% χαµηλότερες από πέρυσι. Αν δεν συµβεί κάτι συγκλονιστικό στη φλεγόµενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε δύο εβδοµάδες από σήµερα η τιµή πώλησης ενός λίτρου πετρελαίου θέρµανσης (η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου) αναµένεται ότι θα κυµαίνεται από 1,10 ευρώ έως 1,20 ευρώ.

Στην πράξη µιλάµε για µείωση τουλάχιστον 20-30 λεπτών/λίτρο σε σύγκριση µε το 1,40 ευρώ το 2023 και θα είναι η χαµηλότερη τιµή από το 2019. Η τιµή του πετρελαίου τύπου µπρεντ έχει υποχωρήσει στις διεθνείς αγορές σχεδόν 50% την τελευταία διετία, από τα 139 δολάρια (2022) στα 72 δολάρια σήµερα, ενώ το αργό από τα 130 έχει υποχωρήσει στα 68 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η άνοδος του ευρώ σε σύγκριση µε το 2022 κατά 17% (από τα 0,95 στα 1,12 δολάρια) περιορίζει σηµαντικά το όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς το πετρέλαιο τιµολογείται στο νόµισµα των ΗΠΑ.

*Διαβάστε ακόμα: Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του - Τι τιμές αναμένονται


Σε κάθε περίπτωση, αν υποθέσουµε πως ένα νοικοκυριό θα προµηθευτεί από τις 15 Οκτωβρίου, έναν τόνο πετρελαίου θέρµανσης για φέτος τον χειµώνα (περίπου 1.200 λίτρα), θα εξοικονοµήσει περί τα 360 ευρώ συγκριτικά µε πέρυσι, καθώς µε τιµή κοντά στα 1,10-1,11 ευρώ το λίτρο που εκτιµούν οι έµποροι πως θα βγει φέτος στην αγορά, το κόστος συνολικά θα είναι χαµηλότερο κατά 360 ευρώ. Πέρυσι µε 1,40 ευρώ το λίτρο, ο καταναλωτής καλούνταν να πληρώσει 1.680 ευρώ, ενώ φέτος πέφτει στα 1.320 ευρώ.

Για χιλιάδες νοικοκυριά που δικαιούνται και επίδοµα πετρελαίου θέρµανσης, η τελική τιµή αναµένεται να διαµορφωθεί ακόµη πιο χαµηλά, καθώς περίπου 200.000.000 ευρώ θα διατεθούν από τον προϋπολογισµό για αγορά πετρελαίου στους δικαιούχους. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των εκπροσώπων των βενζινοπωλών µάλιστα, υπάρχει πιθανότητα να δούµε και τελικές τιµές κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρµανσης, αν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων, ώστε η επιδότηση στην τιµή του πετρελαίου να µπει κατευθείαν στην αρχική τιµή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιµή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίµων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή