Έτσι θα αποκτήσει η Ελλάδα υπεράκτια αιολικά πάρκα: Οι περιοχές του ''πρώτου κύµατος'' και τα επόµενα στάδια µετά το τέλος της µακράς δηµόσιας διαβούλευσης
Ξεπερνιούνται τα εµπόδια και προχωρά ο σχεδιασµός
Κανένα εµπόδιο δεν στέκεται πλέον µπροστά στην Ε∆ΕΥΕΠ, προκειµένου να ''πατήσει γκάζι'' το Εθνικό Πρόγραµµα Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Κανένα εµπόδιο δεν στέκεται πλέον µπροστά στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), προκειµένου να «πατήσει γκάζι» το Εθνικό Πρόγραµµα Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα πέρασε από µια χρονοβόρα και απαιτητική σε σχέση µε τους αρχικούς σχεδιασµούς δηµόσια διαβούλευση. Ως αποτέλεσµα, καταγράφεται καθυστέρηση αρκετών µηνών σε σχέση µε τα σφιχτά χρονοδιαγράµµατα που είχαν τεθεί ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος να λειτουργούν off shore αιολικά ισχύος 1,9 GW έως το τέλος της δεκαετίας.
1,9GW υπεράκτια αιολικά πάρκα ο στόχος έως το 2030
Άρση των ενστάσεων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών
Η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου (ΚΑΣ) και η άρση των ενστάσεων που είχε διατυπώσει για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών για δύο από τα θαλάσσια οικόπεδα που είχαν προταθεί για το «πρώτο κύµα», η οποία δηµοσιεύθηκε µέσα στην εβδοµάδα που πέρασε, σηµατοδοτούν την ολοκλήρωση της δηµόσιας διαβούλευσης. Οπως σηµείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο διευθύνων σύµβουλος της Ε∆ΕΥΕΠ, Αρης Στεφάτος, άµεσα πλέον αναµένονται η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προκειµένου να οριστικοποιηθούν οι Περιοχές Οργανωµένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), που θα περάσουν στο επόµενο στάδιο µελετών και θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισµοί. Πρόκειται για το πρώτο ορόσηµο, που, κατά τον αρχικό σχεδιασµό, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους, άρα µιλάµε ήδη για µια καθυστέρηση δέκα µηνών.
Διαβάστε ακόμα: ΔΕΗ: Αγοράζει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ από ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά
Οι περιοχές αυτές θα είναι ανοιχτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια (∆. Κύµης-Αλιβερίου), ο βόρειος Πατραϊκός Κόλπος (ανάµεσα στο Αντίρριο και τη λιµνοθάλασσα του Αιτωλικού), η θαλάσσια περιοχή στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), η Δονούσα, η Ανατολική Κρήτη και η θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κέας και Γυάρου.
Προκειµένου να επιταχυνθεί η διεξαγωγή των απαιτητικών ανεµολογικών και βυθοµετρικών ερευνών στις περιοχές -µε ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2026-, η Ε∆ΕΥΕΠ προτεραιοποιεί τώρα τις διαδικασίες για τη σύσταση Οχήµατος Ειδικού Σκοπού (SPV), που θα αναθέσει τις µελέτες, στο οποίο θα έχουν συµµετοχή ο Α∆ΜΗΕ και ενδεχοµένως άλλοι φορείς. Η σχετική νοµοθετική ρύθµιση ψηφίστηκε τον Απρίλιο, όµως το SPV δεν έχει ακόµη συσταθεί. Σύµφωνα µε πληροφορίες, επιδίωξη είναι να έχει συσταθεί έως το τέλος του έτους-αρχές 2025, καθώς επιχειρείται να καλυφθεί το χαµένο έδαφος σε όλα τα στάδια.
Τα ορόσημα που ακολουθούν
Η έγκριση της ΣΜΠΕ αποτελεί το πρώτο από τα µεγάλα ορόσηµα για να φτάσουµε στους πρώτους διαγωνισµούς για υπεράκτια αιολικά, που τοποθετούνται πλέον προς 2027-2028. Το δεύτερο είναι τα Προεδρικά ∆ιατάγµατα για την οριοθέτηση των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα έργα. Θα ακολουθήσουν οι ξεχωριστές ΣΜΠΕ για καθεµία από τις περιοχές, η προκήρυξη των διαγωνισµών για τις ανεµολογικές µελέτες και τις έρευνες βυθού (που θα «τρέξει» το SPV) και η κατακύρωσή τους στους αναδόχους και η έγκριση από την Κοµισιόν του σχήµατος κρατικής στήριξης για τις συγκεκριµένες επενδύσεις.
2027- 2028 οι πρώτοι διαγωνισµοί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Να σηµειωθεί ότι ο στόχος για υπεράκτια αιολικά 1,9 GW έως το 2030 περιλαµβάνει και τα πιλοτικά off shore σταθερής βάσης 600 MW, που αναµένεται να αναπτυχθούν στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξανδρούπολης και για τα οποία έχουν ήδη δοθεί οι πρώτες άδειες έρευνας σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που θα συµπράξει µε τη Motor Oil) και Όµιλο Κοπελούζου (που συµπράττει µε τη ∆ΕΗ Ανανεώσιµες). Η συγκεκριµένη περιοχή έχει «προβάδισµα» όσον αφορά την ωρίµανση των πάρκων, καθώς οι αδειοδοτηµένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τις µετρήσεις πεδίου, ενώ αναµένονται η τεχνική µελέτη έργου και η ολοκλήρωση της δεύτερης ΣΜΠΕ, που θα είναι πιο εστιασµένη σε επίπεδο έργου.
*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά».